کد خبر: 3542743
تاریخ انتشار : ۱۲ آبان ۱۳۹۵ - ۰۹:۴۲
ناگفته‌های حماسه حسینی در عرصه هنر/2

هنر تصویرگری فراتر از واقعه عاشورا به شخصیت و تاریخ امام‌حسین(ع) بپردازد

گروه هنر: اغلب آثار هنری تولید درباره حماسه حسینی غالباً تا به امروز به اصل واقعه و چند روز پیش و پس از آن پرداخته‌اند، در صورتی که باید با فاصله گرفتن از اصل واقعه، به لایه‌های پنهان تاریخی منجر به این واقعه پرداخت و به ابعاد شخصیتی سیدالشهداء(ع) تبیین شود.

سعید رزاقی، هنرمند تصویرگر در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) گفت: عاشورا و قیام اباعبدالله‌الحسین(ع) سرشار از مقاطعی حساس و سرنوشت‌ساز است که هر کدام دست‌مایه خوبی را برای انجام کار هنری در هر زمینه و رشته‌ای در اختیار فعالان و هنرمندان قرار می‌دهد.
انحصارگرایی به روز عاشورا

وی ادامه داد: تاکنون از میان مجموعه حوادث و رویدادهایی که منجر به رویداد عاشورا و صف‌آرایی سپاه یزید در مقابل یاران کم‌شمار اما بااخلاص امام حسین(ع) شده است، بیشترین توجه هنرمندان معطوف به اصل واقعه و رویدادهای پیش و پس از آن که در فاصله‌ای نزدیک از این واقعه عظیم اتفاق افتاده‌اند، شده است؛ در مورد سیر تحولی اتفاقاتی که زمینه بروز این رویداد بزرگ تاریخی را فراهم آورده یا کمتر شاهد هنرنمایی بوده‌ایم و یا مورد غفلت واقع شده‌اند.

رزاقی تصریح کرد: در مورد هنر تصویرسازی، هنرمند تصویرساز بیشتر متکی بر متن داستان و کتابی است که وظیفه خلق تصاویر براساس رویدادهای آن را به عهده دارد و باید تابع آن باشد. در این زمینه نیز باید گفت بیشترین آثار داستانی به اصل واقعه عاشورا پرداخته‌اند و کمتر شاهد پرداختی متفاوت از زاویه دید جدید به موضوع هستیم.

لایه‌های پنهان تاریخی قیام سیدالشهداء(ع)

عضو انجمن فرهنگی تصویرگران در ادامه گفت: به شخصه کنجکاو به مسائل و موضوعاتی متفاوت در مورد حماسه حسینی و رخداد واقعه کربلا هستم و تصور می‌کنم نباید این واقعه عظیم تاریخی را در چند روز قبل و بعد آن و سلسلسه اتفاقاتی که به‌تبع آن در تاریخ ثبت شده است محدود کرد بلکه بروز چنین فاجعه‌ای، ریشه و سرچشمه‌ای در لایه‌های پنهان تاریخی دارد که البته اثرات و نتایج آن را تا سالها بعد از وقوع با همان قوت شاهد هستیم.

رزاقی افزود: اگر به شکل انفرادی خواسته باشم اثری را در حوزه تصویرگری دینی کار کرده و ارائه کنم به طور حتم با رجوع به همین لایه‌های پنهان و پرداخته نشده در تاریخ صدر اسلام خواهم پرداخت و مثلاً در قالبی شخصیت‌محور، مقاطعی از تأثیر شخصیت امام حسین(ع) در دورانی پیش از آنکه به دعوت کوفیان، قصد عزیمت به این شهر را برای تشکیل دولت اسلامی دارند، تصویر خواهم کرد.

ترسیم منزلت امام حسین(ع) در جامعه

وی در پایان گفت: به طور قطع شخصیت امام‌حسین(ع) از نفوذ بالایی در فرازهای تاریخی پیش از واقعه کربلا برخوردار بوده است و ایشان در دوران امامت و خلافت پدربزرگوارشان و همچنین در کنار برادر گرامیشان به عنوان یک مشاور امین و معین حضور داشته‌اند که کمتر در روایات تاریخی به آن پرداخته شده است که لازم است این مهم به انجام برسد؛ چرا که بنی‌امیه با نظر به چنین جایگاه و منزلت شخصیتی که در شخصیت آن حضرت وجود دارد، ایشان را بزرگترین خطر در مقابل منافع خود دانسته و چنین می‌شود که در نهایت تصمیم به شهادت ایشان و یارانش می‌گیرند.

امیرسجاد دبیریان   

captcha