کد خبر: 3545072
تاریخ انتشار : ۲۱ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۴۴

گزارش ایکنا از پایان بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات

گروه جامعه: آئین اختتامیه بیست‌و دومین نمایشگاه مطبوعات، عصر جمعه 21 آبان، در مصلای امام خمینی(ره) برگزار شد و طی آن ایکنا و ایسنا؛ دو رسانه از چهار رسانه جهاد دانشگاهی به عنوان غرفه برتر برگزیده شدند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، آئین اختتامیه بیست‌ودومین دوره نمایشگاه مطبوعات، عصر جمعه، 21 آبان‌ماه 95 با پخش سرود مقدس جمهوری اسلامی ایران و تلاوت آیاتی از قرآن مجید توسط احمدی و با حضور محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیس جمهور، سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی جمعی از مدیران و اصحاب رسانه در مصلای امام خمینی(ره) آغاز شد.
براساس این گزارش، در ابتدای این مراسم، اسد ذوالفقاری، از مسئولان فرهنگستان زبان و ادب فارسی، درباره جوایزی که این فرهنگستان برای تعدادی از مجلات و اصحاب رسانه در نظر گرفته است، اظهار کرد: امسال چهارمین دوره است که این جایزه از سوی فرهنگستان زبان و ادب فارسی اهدا می‌شود.
وی ادامه داد: دو رکن اساسی، شامل شورای سیاستگذاری و کارگروه مخصوص درباره اهدای این جایزه وجود دارد که رئیس محترم فرهنگستان زبان و ادب فارسی و معاون مطبوعاتی در این شورا حضور دارند و روند کارها را دنبال می‌کنند.
ذوالفقاری اظهار کرد: سال جاری در میان 180 رسانه که در این رتبه‌بندی حضور داشتند، کار داوری در 3 مرحله انجام شد و در نهایت رسانه‌های برتر جوایز این مرحله را کسب کردند.
وی عنوان کرد: کار داوری توسط 39 تن از اساتید آشنا به این موضوع انجام شد و در نهایت نتایج اعلام شد.
ذوالفقاری درباره رسانه‎های برتر نیز گفت: در بخش روزنامه‌ها، روزنامه‌های نوآوران، شهروند، سیاست روز، خراسان، آفرینش، عصر مردم، همدلی، همشهری، جوان و راه مردم و در بخش روزنامه‎های استانی، روزنامه سیستان و بلوچستان، کیمیای وطن، اتفاقیه خراسان شمالی، پیام سپیدار و نهضت شمال، به عنوان رسانه برتر از سوی فرهنگستان زبان و ادب فارسی شناخته شدند.
وی افزود: در بخش روزنامه‌های ورزشی، روزنامه خبر ورزشی، گل و ابرار ورزشی، در بخش مجلات خانواده، مجله خانواده خوشبخت، خانواده جوان، خانه و زندگی، تدبیر و زندگی و مجله خانواده و در بخش خبرگزاری‌ها، خبرگزاری برنا، ورزش ایران، رسا، دانشجو و مهر به عنوان رسانه برتر شناخته شدند.
ذوالفقاری همچنین اظهار کرد: در بخش پایگاه‌های خبری، ورزش سه، فرارو، تابناک، الف و نسیم آنلاین حائز رتبه‌های نخست شدند.
در ادامه این مراسم، غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، با بیان اینکه صحبت کردن در جمع اهالی مطبوعات همیشه سیاسی است اما تأکید دارم صرفا به موضوع زبان فارسی بپردازم، عنوان کرد: زبان فارسی باید فراتر از مسائل سیاسی باشد؛ چراکه زبان فارسی به عنوان یکی از دو رکن ملیت ما و بخشی از میراث، سرمایه بزرگ و قوام‌بخش هویت ملی ماست.
پایان بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات
حداد عادل افزود: زبان فارسی، ظرفی است  که هویت نیاکان ما در آن جای گرفته است. این ابزار در طول تاریخ با پدربزرگی به نام فارسی باستان و پدری که به نام فارسی میانه داشته است، اکنون تبدیل به زبان فارسی نو شده است.
وی ادامه داد: در درون این زبان فارسی، شاهنامه فردوسی وجود دارد که هزار سال پیش نگاشته شده و اکنون به راحتی خوانده می‌شود بنابراین باید پاسداری از آن، امری حاکمیتی باشد.
حدادعادل خاطرنشان کرد: بخشی از پاسداری از زبان فارسی بر عهده فرهنگستان زبان و ادب فارسی گذاشته شده است اما این مباحث فقط در زمینه علمی و استادانه خلاصه نمی‌شود  و رفتار رسانه‌ها در سرنوشت زبان فارسی مؤثر است.
وی با بیان اینکه زبان، ابزار کار رسانه‌هاست، اظهار کرد: باید بیشترین حساسیت را خود رسانه‌ها نسبت به زبان فارسی به عنوان ابزار کارشان داشته باشند؛ چراکه فرهنگستان زبان و ادب فارسی،  قدرت اجرایی ندارد بلکه دارای جایگاه علمی است و ما نمی‌توانیم در احوال تمام کسانی‌که با زبان فارسی سروکار دارند دخالت کنیم.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی یادآور شد: انتظار داریم که رسانه‌ها در حفظ این زبان، با فرهنگستان زبان و ادب فارسی همکاری کنند و از اقدامات ما حمایت شود.
وی افزود: مجموع این ملاحظات سبب شد تا از چهار سال پیش، این جایزه را در نظر بگیریم و سال به سال، دایره خود را وسیع‌تر کنیم و این جایزه نشانگر قدردانی فرهنگستان زبان و ادب فارسی از رسانه‌هایی است که به زبان فارسی توجه جدی دارند.
حداد عادل تأکید کرد: در فضای مجازی، بسیاری از مسائل همانند خط و زبان فارسی در حال آسیب جدی است و اگر بی‌مسئولیتی در این زمینه ادامه پیدا کند، هم مسئولیت رسانه‌ها و هم خود زبان فارسی لوث خواهد شد.
وی در پایان گفت: فرهنگستان زبان و ادب فارسی با گروه زبان و رسانه‌ای که دارد، آماده همکاری با رسانه‌هاست و در همین جا خدمت شما عرض می‌کنم که اگر مایل بودید، برای همکاران شما کلاس ویراستاری برگزار خواهیم کرد تا انشاءالله گامی جدی در راستای خدمت به زبان فارسی برداشته شود.
در ادامه این مراسم، حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به ایراد سخن پرداخت و گفت: خوشحالم که بگویم نمایشگاه بیست‌و‌دوم در بالاترین سطح کیفی برگزار شد؛ امتیازی که به واسطه سیاست‌های دولت که همانا سپردن امور به دست صنوف، حاصل شده است. در ضمن تصمیم صحیح دولت نشان می‌دهد که اگر صنوف تصمیم گیرنده کارهای خود باشند نتیجه حاصله، بسیار بهتر از گذشته خواهد بود. با این توضیح از سال بعد دیگر حتی ما شاهد حضور ظاهری دولت نیز در نمایشگاه مطبوعات نخواهیم بود.  
معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به توضیح فوق اضافه کرد: عقب نشینی دولت به نفع بخش خصوصی با این هدف انجام می‌شود که فضای پر نشاطی بر بخش خصوصی حاکم شود. نکته دیگر اینکه شعار ما در نمایشگاه مطبوعات شفافیت است؛ ویژگی که امیدوارم در تمامی بخش‌ها حاکم شده تا به این واسطه با فساد و هرینه‌های بالای امور نظارتی مقابله صورت گیرد.  
انتظامی ضمن تشکر از تلاش پنج تشکل مطبوعاتی در این نمایشگاه اظهار کرد: امسال ۹۰۰ رسانه در قالب ۶۳۰ غرفه در نمایشگاه حاضر بودند. این جمع با تلاش شبانه روزی خود نشان دادند خود را مالک نمایشگاه دانسته و برای همین از تمام وجودشان برای اعتلای آن مایه می‌گذارند.  
وی در انتهای سخنانش تاکید کرد: اصلاح آیین نامه اجرایی قانون ممنوعیت استفاده از کلمات بیگانه اتفاق فرخنده است. در ضمن تشکیل شورایی که ریاست آن بر عهده وزیر فرهنگ است و تمامی دستگاه‌های مرتبط با زبان فارسی در آن حضور دارند این امید را به وجود می‌آورد تا بیش از گذشته شاهد رونق زبان فارسی باشیم.
در ادامه این مراسم، کلیپی از نمایشگاه بیست و دوم برای حضار پخش و سپس نوبت به سخنرانی محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیس جمهور رسید که در سخنان خود اظهار کرد:  بسیار خوشحالم این توفیق را پیدا کردم در پایان این نمایشگاه بسیار پرشکوه، در خدمت اهل قلم و خدمتگزاران فرهنگ کشور باشم.
وی ادامه داد: مطبوعات هم چشم و هم آیینه جامعه است. چشم بیدار مردم است برای دیدن زوایایی که مردم می خواهند ببینند و آیینه جامعه هم است. اعتلای مطبوعات، آیینه اعتلا و رشد جامعه هم است. اگر ما در مطبوعات اخلاق، فضایل، آگاهی و روشنایی ببینیم این هم تجلی آگاهی و روشنایی در جان جامعه است و هم بر آگاهی و روشنایی جامعه می افزاید. مطبوعات وظیفه روشنگری را هم دارند.
رییس دفتر رییس جمهوری با طرح این سوال که برای روشنگری چه باید کرد؟ افزود: این شعاری است که امسال برای نمایشگاه مطبوعات انتخاب شده بسیار آگاهانه و هوشنمندانه بود. تاکید بر شفافیت و هم صداقت.
وی ادامه داد: شفافیت نیاز رشد جامعه ما است. در پنهان کاری و در ناآگاهی رشد نمی شود جست. لازمه رشد پایدار در همه ابعاد حیات اجتماعی شفافیت است. اگر در اقتصاد رشد پایدار می خواهیم باید شفافیت در اطلاعات مالی باشد. اگر مشارکت مردم در بازار سرمایه را می خواهیم باید اطلاعات مالی شرکت ها را در اختیار مردم بگذاریم تا بتوانیم مشارکت آنها را افزایش دهیم. اگر مشارکت سیاسی می خواهیم باید شفایفت سیاسی داشته باشیم.

پایان بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات
رئیس دفتر رئیس جمهور متاسفانه در تغییر ذائقه خبرگیری و خبررسانی اجتماعی که امکان تعمق کمتری را می دهد گاهی رسانه ها به این دامن می زنند. اینکه امکان این را فراهم کنیم که مخاطب ما به همه ابعاد دست یابد، این کمک به روشنگری جامعه است. نهاوندیان تصریح کرد: برخورد دوگانه با شفافیت اینکه جایی نورافکن انداخته و جای دیگر پرهیز کنیم به هر دلیل، کمک به روشنگری جامعه نیست و در شفافیت امکان دادن به موضوع خبر که سوی دیگر داستان را هم بگوید. داستان یک طرفه خیلی برد ندارد.
وی گفت: در قواعد اخلاق مطبوعاتی این است که اگر از کسی نام بردید حتما تریبون در اختیار او قرار داده شود که توضیح دهید اگر آن مطلب دروغ است به او این امکان داده شود که حداقل بگوید این دروغ است. این افتخار جامعه رسانه ای ما نیست که اینجا و آنجا کسانی با انگیزه هایی دروغ پراکنی کنند. با آن انگیزه ها هیچ مشکلی نیست، انگیزه سیاسی و جناحی داشتن؛ هر کسی سلیقه ای دارد و حق دارد آن سلیقه را تبلیغ کند اما نمی شود از دروغ و افترا برای پیشبرد اهداف جناحی و سیاسی استفاده کرد آن اهداف حتما ماندگاری نخواهد داشت و حتما رسوا خواهد شد.
رییس رفتر رییس جمهوری افزود: روزنامه نگاری منصفانه و اخلاقی وظیفه خود می داند که در آن موقع انتشار خبری تماس گرفته و نظر آن کسی را هم که در مورد او سخن می گوید، منعکس کند. و صداقت. صداقت را ما در چنین نمایشگاهی و جلسات گفت و گویی که اشاره کردند، ابتکار بسیار خوبی در نمایشگاه بوده است. باید باز کنیم. لازمه صداقت چیست؟ یک مفهوم اخلاقی است.
نهاوندیان ادامه داد: یکی از چالش های جدی که جامعه ما را تهدید می کند این است که سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی را با این تقه هایی که از گوشه و کنار به آن می زنیم، آسیب بزنیم، اگر کسی گوشه ای از اعتماد عمومی را زد در پایان روز از آن چیزی نمی ماند.
طبق برنامه قبلی قرار بود سیدرضا صالحی امیری در مراسم اختتامیه سخنرانی داشته باشد که وی به دلیل کمبود وقت از ایراد سخن صرف نظر کرد.
پایان بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات
بخش پایانی این مراسم، قرائت بیانیه پایانی و اعلام غرفه‌های برگزیده بود که به شرح ذیل است:
برترین غرفه‌ها در بخش نشریات استانی نشریه پیام عسلویه
برترین غرفه‌ها در بخش کودک و نوجوان، غرفه نبات
برترین غرفه‌ها در بخش دین و اندیشه، به صورت مشترک خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) و پایگاه خبری شفقنا
برترین غرفه‌ها در بخش هنری، هنرآنلاین
برترین غرفه‌ها در بخش آموزشی، غرفه وبدا
برترین غرفه‌ها در بخش عمومی و خانواده، غرفه چلچلراغ
برترین غرفه‌ها در بخش سیاسی و اقتصادی، غرفه مهرنامه
برترین غرفه‌ها در بخش روزنامه‌ها، غرفه شهروند
برترین غرفه‌ها در بخش خبرگزاری‌ها، به صورت مشترک، ایسنا و تسنیم
برترین غرفه‌ها در بخش مؤسسات مطبوعاتی، غرفه ابن‌سینای بزرگ
captcha