پویا سرایی، آهنگساز و رهبر ارکستر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ویژگی موسیقی مذهبی چنین اظهارنظر کرد: ما در موسیقی یک هنر سنتی دارم و یک هنر مذهبی. هنر سنتی آن شکل از کار است که به روی فرم متکی است تا محتوا، اما در هنر مذهبی وضعیت کاملا متفاوت است و این محتواست که بر فرم چربش دارد، همانگونه که در قرون وسطی این اتفاق را در هنر اروپا شاهد بودیم.
وی افزود: اگر بخواهم در حوزه موسیقی کارهای مورد نظر (مذهبی) را توصیف کنم باید بگویم، کارهای بسیار ضعیفی در این حوزه تولید شدهاند. در کلامی، موسقی مذهبی ما خلاصه شده به کارهایی که تنها در شکل عزا ارائه میشود درصورتی که به نظرم موسیقی مذهبی میتواند در شکل شادمانی هم نمود داشته باشد.
سرایی در تکمیل توضیح فوق گفت: اگر موسیقی مذهبی را بخواهیم به صورت خاصتر مد نظر قرار دهیم باید به تعزیه بپردازیم؛ زیرا این شکل از موسیقی توانست برای قرنها موسیقی ما را حفظ کند. برای همین هم میبینیم اکثر هنرمندان بزرگ سنتی و پاپ کشورمان از قاریهای خوب کشورمان بوده و هستند. نکته دیگر اینکه روح مذهبی که در تعزیه وجود دارد هنرمند را به سمت ارزشها سوق میدهد.
وی در انتهای سخنان خود تصریح کرد: باور من این است اگر موسیقی با نگاه صحیح اجرا شود و در آن اندیشههای غیر اخلاقی و انسانی هیچ نقشی نداشته باشد در حقیقت موسیقی مذهبی شکل گرفته است. برای همین توصیه میکنم هنرمندی که میخواهد در حوزه موسیقی دینی کار کند، باید در ابتدا خودسازی درونی داشته باشد، والا با تعلقات مادی نمیتوان در این حوزه حرفی برای گفتن داشت.