سردار یدالله جوانی، مشاور عالی نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ویژگیها و مؤلفههای اصلی گفتمان بسیج گفت: بسیج به عنوان یک نوع تفکر و اندیشه که ایجادکننده یک جریان بوده در طول تاریخ وجود داشته و هر گاه این جریان فکری ـ عملی فعال شده است، توانسته کارهای بزرگی را به منصه ظهور برساند. با انقلاب اسلامی این تفکر در کشور ما احیا شد و نضج گرفت و در طی 37 سال گذشته منشأ خیرات و برکات فراوانی بوده است.
بسیج جریانی فراگیر و مردمی است نه متعلق به یک قشر خاص وی افزود: اگر به بسیج از منظر یک تفکر و اندیشه نگریسته شود میتوان گفت این جریان متعلق به جریان و قشر خاصی نیست بلکه جریانی مردمی و فراگیر است و همه گروهها، اصناف، اقشار و ... در صورت برخورداری از این تفکر، میتوانند یک بسیجی باشند.
جوانی اظهار کرد: بنابراین وقتی حضرت امام خمینی(ره) در 5 آذر 1358 فرمان تشکیل بسیج را صادر کردند، در آن مقطع با توجه به تهدیدات موجود به ویژه تهدیدات نظامی دشمنان انقلاب، حضرت امام(ره) با اشاره به تودههای مردم و جوانان در سراسر کشور فرمودند که ملتی که بیست میلیون جوان دارد باید بیست میلیون اسلحه به دست داشته باشد تا بتوانند از استقلال و تمامیت ارضی کشور، اسلام و انقلاب دفاع کنند.
مشاور عالی نماینده ولی فقیه در سپاه عنوان کرد: با تشکیل نیروی بسیج و تهاجم نظامی عراق در سال 1359، همین نیروی بسیج مردمی در جبههها به صورت گسترده حضور پیدا کرد و با مردمی شدن دفاع، جنگ 8 ساله به دفاع مقدس تبدیل شد.

وی تأکید کرد: به طور قطع اگر جنگ صرفا با تکیه بر سازمانهای نظامی رسمی اداره میشد و مردم در جنگ ورود پیدا نمیکردند معلوم نبود سرنوشت جنگ چه میشد و احتمالا پیروزیهایی که مردم در جنگ به دست آوردند بدون حضور آنان حاصل نمیشد زیرا جبهه مقابل ما از قدرت بالایی برخوردار بود اما وقتی که ملت ایران در قامت بسیج وارد صحنه شد همه معادلات دشمن به هم خورد.
امام خمینی(ره) حاکمیت تفکر بسیجی را عامل ایمن ماندن کشور در عرصههای مختلف میدانستند
جوانی ادامه داد: زمانی هم که جنگ به اتمام رسید حضرت امام(ره) در آذر سال 1367 در آخرین پیامی که به مناسبت سالگرد تشکیل بسیج صادر کردند از ضرورت تشکیل بسیج دانشجویان و طلاب سخن گفتند و از آن به عنوان یک امر ضروری یاد کرده و تأکید کردند که امروز دشمن با چکمه و اسلحه به کشور هجوم نمیآورد بلکه با قلمها به سمت ما میآیند و فرهنگ ما را نشانه میگیرند و لازم است جبهههای دیگر فعال شوند.
وی یادآور شد: بر همین مبنا امام خمینی(ره) با همان نگاهی که بسیج را در سال 1358 تشکیل دادند در سال 1367 بحث دیگری را مطرح میکنند که نیروی مردمی بسیج برای دفاع از هویت و فرهنگ کشور در عرصههای دیگر در حوزه و دانشگاه فعال شود.
مشاور عالی نماینده ولی فقیه در سپاه ابراز کرد: با بررسی و تحلیل اندیشه و تفکر امام خمینی(ره) در خصوص بسیج و تفکر بسیجی میتوان به جرئت گفت اعتقاد و باور امام(ره) این بود اگر تفکر بسیجی در کشور حاکم باشد کشور ایمن خواهد بود و گرنه هر روز باید منتظر حادثه و اتفاقی باشیم.
مختصات و ویژگیهای مهم تفکر بسیجیوی اضافه کرد: حضرت امام(ره) تفکر بسیجی را باعث رشد، پیشرفت و بالندگی کشور میدانستند و این به دلیل مختصات و ویژگیهای خاص این تفکر است و مبنای اصلی تفکر بسیجی نیز خداپرستی، بندگی، قدرت را از آن خدا دانستن و برای خدا حرکت کردن است.
جوانی تصریح کرد: این مبنا باعث میشود که نیروی بسیجی به این اعتقاد برسد که حرکت در راه خدا، موجب اعطای نصرت الهی خواهد شد و کسانی که در این مسیر حرکت کنند، اساسا عدم موفقیت، شکست و ناکامی در قاموسشان راه ندارد و در واقع نیروی با تفکر بسیجی معتقد است هر مانع بزرگی را میتوان از سر راه برداشت.
وی افزود: با همین نگاه است که ویژگی اصلی نیروی بسیجی، اخلاص، زهد، تقوا، اعتقاد به «ما میتوانیم» و روحیه جهادی و شهادتطلبی است و همین ویژگی سبب میشود که مدیریت جهادی توسط نیروی بسیجی به خوبی عملیاتی شود. بسیجی در عین حال که استکبارستیز است و با روحیه و مدیریت جهادی در مقابل استکبار میایستد و از مستضعفین و مظلومان دفاع میکند، درعین حال با همین روحیه و مدیریت در عرصههای علمی و فناوری و فعالیتهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی حضور پیدا میکند و کارهای بزرگی را انجام میدهد.
جوانی با بیان اینکه این تفکر در هیچ عرصه و صحنهای به این مسئله که مانعی غیر قابل برداشتن است باور ندارد، گفت: بسیجی معتقد است که در پرتو نصرت الهی میتوان همه موانع را از سر راه برداشت و رو به جلو حرکت کرد.
وی یادآور شد: اگر امروز دولتمردان و مسئولان کشور از این ظرفیت و تفکر استفاده کنند و و بستر حضور این نیروها را در عرصههای مختلف فراهم کنند میتوان مشکلات بزرگ پیش روی کشور را حل کرد.
تمدنسازی اسلامی جز با انقلابیگری و تفکر بسیجی حاصل نمیشودجوانی درباره نقش تفکر بسیجی در توسعه و پیشرفت کشور بر مبنای الگوی ایرانی ـ اسلامی گفت: تمدنسازی اسلامی به عنوان مهمترین آرمان انقلاب اسلامی و یکی از آثار مهم و نهایی الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت، جز با انقلابیگری و تفکر بسیجی حاصل نمیشود.
مشاور عالی نماینده ولی فقیه در سپاه عنوان کرد: اگر تمدنسازی اسلامی را به معنای پیشرفت در همه حوزههای مادی و معنوی و رسیدن به مرزهای دانش و فناوری و به دست گرفتن پرچم تولید علم در جهان تلقی شود، براین مبنا بسیج و تفکر بسیجی به عنوان نماد تفکر انقلابی، پیشبرنده این آرمان و تحققبخش آن خواهند بود.
روحیه و تفکر بسیجی عامل اصلی پیشرفت کشور در صنایع هستهای و دفاعی وی با اشاره به اینکه متأسفانه در سالهای گذشته در برخی از دولتها از ظرفیتهای این تفکر استفاده نشده است و به آن بیمهری شده است و به کسانی که از این تفکر و روحیه بهرهمند هستند میدان داده نشده است، گفت: این در حالی است که در سالهای پس از انقلاب به غیر از دوران دفاع مقدس، با بررسی عرصههایی که پیشرفتهای قابل ملاحظهای در آن صورت گرفته است میتوان متوجه شد اساسا این پیشرفتها نتیجه تفکر بسیجی و بهرهبردن از ظرفیت نیروهای بسیجی بوده است.
جوانی اظهار کرد: به عنوان نمونه در حوزه انرژی هستهای کسانی که توانستند ملت ایران را وارد باشگاه هستهای کنند برخوردار از تفکر بسیجی بودند؛ دانشمندان شهید هستهای مانند علیمحمدی، شهریاری، احمدیروشن و رضایینژاد، همگی دارای روحیه و تفکر بسیجی بودند.
مشاور عالی نماینده ولی فقیه در سپاه با اشاره به پیشرفتهای کشور در صنایع دفاعی گفت: در این عرصه کسانی که کشور را به مرز برخورداری از این مزیت رساندند، به نحوی که امروز کشور از قدرت بازدارندگی نظامی بهره میبرد و دشمنان جرئت ندارند به سمت کشور یک گلوله شلیک کنند، دارای تفکر و روحیه بسیجی بودند که یکی از پرچمداران این حرکت شهید تهرانیمقدم بود که با همین روحیه و تفکر کشور را در عرصه دفاعی به خودکفایی رساندند.
وی در پایان ابراز کرد: همین تفکر میتواند در بخشهای مختلف صنعت، اقتصاد و مدیریت ورود پیدا کند و اقدامات معجزهآسایی انجام دهد. مهم این است که دولتمردان و مسئولان کشور این باور را پیدا کنند که در پرتو تفکر بسیجی و با استفاده از نیروهای مخلص بسیجی میتوان این کارهای بزرگ را انجام داد.