استاد حوزه علمیه:
آیتالله موسوی اردبیلی همراه و همگام رهبری بود/ مرجع جامعالاطراف
گروه حوزههای علمیه: استاد حوزه علمیه با تمجید از شخصیت آیتالله موسوی اردبیلی تاکید کرد: ایشان فردی جامع الاطراف و در طول انقلاب همراه و همگام با امام و رهبری بود.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین علی نظری منفرد امشب 5 آذر در مراسم ختم آیتالله العظمی موسوی اردبیلی در مسجد اعظم قم در سخنانی گفت: برخی عمر خود را صرف کسب ثروت و مال میکنند و برخی نیز در راه به دست آوردن کمال انسانی و عبادت الهی سپری میکنند و اگر عمر در مسیر درست صرف نشود قطعا موجب خسران است.
وی در تایید این سخن خود به سوره مبارکه عصر اشاره کرد و گفت: در این سوره همه انسانها مصداق این خسران هستند مگر کسانی که ایمان آورده و عمل صالح انجام دادهاند در روایات نیز داریم که دنیا بازار است و کسی سود میکند که در این بازار آخرت خود را آباد کند.
نظری منفرد با اشاره به آیه صد سوره مومنون «لَعَلِّي أَعْمَلُ صَالِحًا فِيمَا تَرَكْتُ كَلَّا إِنَّهَا كَلِمَةٌ هُوَ قَائِلُهَا وَ مِنْ وَرَائِهِمْ بَرْزَخٌ إِلَى يَوْمِ يُبْعَثُونَ (100 مومنون)» افزود: در این آیه تاکید شده است که وقتی انسان از این دنیا منتقل شد به خداوند میگوید مرا بازگردان تا اعمالی را که ترک کردهام انجام دهم اما به او گفته می شود پرونده تو بسته شده و دیگر راهی برای بازگشت وجود ندارد.
این استاد حوزه بیان کرد: انسان سعادتمند کسی است که تزکیه نفس داشته باشد و یا دنبال تعلیم و تعلم برود که این دو فلسفه بعثت انبیاء بوده است از این رو میبینیم در طول تاریخ تشیع شخصیتهای فراوانی بودهاند که مصداق این راه بوده و افراد و بزرگان شایستهای تربیت شده و به سعادت رسیدهاند.
وی اظهار کرد: ابان بن تغلب از شاگردان صادقین(ع) نمونهای از این افراد است که امام به ایشان میفرمود در مسجد بنشین و فتوا بده نه اینکه حدیث بگو بلکه مقام افتاء به او دادند و وقتی ایشان وفات یافت امام فرمود مرگ ابان قلب من را به درد آورد یعنی ائمه نیز از مرگ عالم مومن اندوهگین میشوند.
وی ادامه داد: در طول تاریخ تشیع نیز کسانی مانند شهید اول را داشتهایم که با وجود عمر کوتاه 50 و اندی سال صاحب آثار فاخر و زیادی بوده و خدمات فراوانی به تشیع کردهاند و اگر امروز خودشان نیستند آثارشان موجود است.
نظری منفرد با بیان اینکه امروز نیز حوزه بر سر سفره ائمه(ع) و شاگردان بزرگ ایشان نشسته است بیان کرد: آیتالله موسوی اردبیلی یکی از شخصیتهای سیاسی و دینی معاصر بود که خدمات فراوانی قبل و بعد از انقلاب اسلامی در سمتهای مدیریتی و فرهنگی و علمی انجام دادند.
وی ادامه داد: ایشان جدا فردی سلیم النفس بود و در برخورد با دیگران بشاش و خوشرو بود؛ ایشان در سالهای آخر عمر خویش بیمار بود ولی با این حال همیشه در برخورد با دیگران بشاش و خوشرو بود و مصداق روایتی است که میفرماید مومن در برخود با دیگران باید خوشرو باشد.
نظری منفرد با اشاره به ویژگیهای بارز آن مرحوم اظهار کرد: یکی از ویژگیهای دیگر ایشان روحیه انصاف وی بود و این منصف بودن در کارهای سیاسی و علمی او به خوبی محسوس بود.
وی افزود: یکی دیگر از ویژگیهای مثبت ایشان عشق و اردات وی به اهلبیت(ع) بود؛ بنده در روضههای دفتر ایشان، گاهی به عنوان سخنران حضور داشتم و وقتی ذکر مصیبت برای اهلبیت به میان میآمد چنان گریه میکرد که بازوانش از شدت گریه به لرزه در میآمد و امیدواریم امشب که شب اول قبر ایشان است با اجداد طاهرینش محشور شود.
نظری منفرد عنوان کرد: ایشان عالمی بلند مرتبه و سریع الانتقال بود و مطالب علمی را به سرعت میگرفت که این مسئله در پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز قید شده و رهبری به مقام فقهی و علمی ایشان صحه گذارده و اشاره فرمودند.
این استاد حوزه افزود: آثار باقی مانده از آیت الله العظمی موسوی اردبیلی در زمینه فقهی و ... نشاندهنده مقام علمی آن مرحوم است و ایشان فردی بود که در بیماری نیز کرسی درس و بحث را رها نکرد و آثار گرانقدری هم از خود بر جا گذاشته است.
نظری منفرد بیان کرد: آیت الله موسوی اردبیلی فردی فرهنگی و بلندنظر بود و وقتی بعد از ریاست قوه قضائیه عازم قم شدند دانشگاه مفید را تاسیس کرد و شاگردانی را تربیت کرد و رشتههای علمی جدیدی در این دانشگاه ایجاد کرد.
این استاد حوزه افزود: ایشان در زمانی بار سنگین مسئولیتهایی در شورای انقلاب و ریاست قوه قضائیه را بر عهده گرفت که دوره سخت انقلاب اسلامی بود و کشور در وضعیت دشواری به سر میبرد.
نظری منفرد با اشاره به شخصیت انقلابی آن مرحوم تصریح کرد: ایشان همواره قبل و بعد از انقلاب همراه امام خمینی بود و بعد از رحلت امام نیز همراه و همگام رهبر معظم انقلاب اسلامی بود و شخصیتی جامع الاطراف داشت.
یادآور میشود مراسم ختم آن مرحوم امشب با حضور گسترده مراجع، علما، استادان و فضلای حوزه و شخصیت های دینی و سیاسی در مسجد اعظم قم برگزار شد.
آیت الله موسوی اردبیلی از مراجع تقلید، متولد سال 1304 در اردبیل بود که پس از شهادت آیت الله بهشتی از سال 1360 تا 1368 به ریاست دیوان عالی کشور به عنوان عالیترین مقام قضایی کشور رسید.
آیتالله العظمی موسوی اردبیلی از روز دوشنبه اول آذرماه به دلیل عارضه قلبی و گوارشی در بیمارستان لاله تهران بستری شده بود و روز چهارشنبه سوم آذرماه پس از سکته مجدد قلبی و وخامت حال، دعوت حق را لبیک گفت.