به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیتالله محمد یزدی، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم امروز 18 آذرماه در مراسم اختتامیه دهمین اجلاسیه جامعه مدرسین و علمای بلاد در مدرسه علمیه امام کاظم(ع)که با حضور آیت الله العظمی سبحانی، آیت الله حسینی بوشهری، حجت الاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری، آیات اعرافی و ری شهری در حال برگزاری است با طرح این سؤال که آیا حوزه در دهههای اخیر دچار رکود علمی شده و وارد مسائل سیاسی و اجتماعی شده است گفت: از نظر من این یک اتهامی است که به حوزهها و به خصوص به حوزه قم زده و گفته میشود که رشد علمی حوزهها متوقف شده است.
وی افزود: حوزههای علمیه هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی رشد متناسب داشته است اگر چه بهتر و بیشتر از این هم میتوانیم باشیم ولی این که گفته شود رشد علمی در حوزه به دلیل سرگرمی به مسائل روزمره متوقف شده، درست نیست زیرا محصولات حوزههای مقدسه را وقتی میبینیم و تولیدات همین حوزه قم را به خصوص در مسایل جدید و نوپدید میبینیم کار پژوهش دچار وقفه نشده و جریان قوی خود را داشته است و دارد.
آیتالله یزدی با بیان اینکه حوزه در عرصه مرجعپروری و فقه و اصول کارهای خوبی کرده است و باید از این بابت خوشحال باشیم گفت: به خصوص تلاشهای خوبی در زمینههای فقهی به ویژه مستحدثه مانند مسائل پزشکی، علاج ناباروری و ... شده است یا موضوعاتی مانند فقه مصلحت و فقه قرآن و ... به صورت تخصصی مورد توجه قرار گرفته است.
رئیس جامعه مدرسین با بیان اینکه در حوزه کسانی هستند که وقتشان را صرف مسائل علمی نمیکنند اظهار کرد: این چنین افرادی قلیل و اندک هستند و حوزه تلاش خود را داشته و دارد البته باید بنیه علمی حوزه را نه تنها در فقیه تربیت کردن بلکه در تمامی رشتههای علمی مورد نیاز دنیای معاصر تقویت کرد و باید حوزه پاسخگو باشد به خصوص در زمان ما که مباحث دیات و حقوق و قصاص و در یک کلام فقه حکومتی بیشتر مورد نیاز و مورد توجه است.
یزدی با طرح این سؤال که آیا حوزه علمیه بعد از انقلاب اسلامی بصیرت لازم را در برابر شرایط دنیای امروز دارد و یا ندارد و آیا به تعبیر رهبری حوزه انقلابی بوده و مانده است؟ عنوان کرد: حوزه مرکب از مراجع، استادان و طلاب است و نباید و نمیتوان این مجموعه را از یکدیگر جدا کرد و مجموعه اینها ارکان تشکیل دهنده حوزه علمیه هستند؛ در پاسخ به این سؤال ناچارم واقعیتهایی را ذکر کنم؛ امید من فقط به نسل جوان حوزه است که توجه به بصیرت دارد و استادان نیز به این مسائل توجه دارند اما کم نیستند مراجع و استادانی که به مسائل توجه ندارند، خیلی هم لازم نمیدانند که خودشان و شاگردانشان به مباحث روز حداقل در اوایل سال تحصیلی و در بدو شروع درس اشاره کنند و حتی یک کلمه هم از نظام اسلامی و شرایط موجود جهان و دوستیها و دشمنیها سخن بگویند.
یزدی تاکید کرد: لازم است هم مراجع و هم استادان ضمن تقویت بنیه علمی حوزه شرایط لازم برای اداره امت اسلامی در دنیای امروز و آنچه را که بر عهده حوزه است در نظر بگیرند و خود را برای پاسخگویی آماده کنند که کمابیش هم مسائل پاسخ به شبهات را شاهد هستیم ولی لازم است مسئولان عالی رتبه حوزهها ضمن تقویت بنیه علمی بصیرت لازم را هم تقویت کنند.