کد خبر: 3552854
تاریخ انتشار : ۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۰۷:۵۰

آنچه باید برای فهمیدن قرآن انجام شود

گروه فعالیت‌های قرآنی: برای آن‌که فهم درست و روش‌مندی از کلام الهی داشته باشیم و گرفتار گرداب مهلک رویکردهای انحرافی در تفسیر قرآن نشویم، لازم است مبانی و اصولی را رعایت کنیم و هر تفسیری را که با آن‏‌ها مطابق بود، بپذیریم و برداشت‌‏های دیگری را که با آن‌‏ها مخالفت داشت، کنار بزنیم.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان‌شرقی، برای آن که فهم درست و روش‌مندی از کلام الهی داشته باشیم و گرفتار گرداب مهلک رویکردهای انحرافی در تفسیر قرآن نشویم، لازم است مبانی و اصولی را رعایت کنیم و هر تفسیری را که با آن‏ها مطابق بود، بپذیریم و برداشت‌‏های دیگری را که به طور کلی یا جزئی با آن‏ها مخالفت داشت، کنار بزنیم.
چنین است که به جوهر و گوهر هدایت‌گری قرآن دست خواهیم یافت در غیر این صورت، نه تنها به هدایت دست نخواهیم یافت که به ضلالت کشیده خواهیم شد.
منظور از فهم قرآن بهره بردن از آیات قرآن کریم است

حجت‌الاسلام علی اکبر اکرمی، امام جمعه سراب در گفت‌‌وگو با ایکنای آذربایجان‌شرقی اظهار کرد: پس از اثبات از سوی خدا بودن قرآن و مصونيت آن از تحريف، مهم‌ترين مسئله، چگونگی بهره‌مندی از قرآن كريم است.
وی، افزود: قرآن در حجاب نیست و ابهامی ندارد که دیگران آیاتش را نفهمند، بلکه خود انسان با اعمالش به جایی می‌رسد که از فهم قرآن بی‌نصیب می‌ماند.
حجت‌الاسلام اکرمی، با اشاره به بهترين راه براى فهم قرآن بیان کرد: بهترين راه براى قرائت همراه با ادراک و فهم قرآن اين است كه انسان همراه با قرائت سوره‌های قرآن، معانى ‏آن را در ذهن و نظر قرار دهد، و با هر آيه در درون و نهاد خود گفت‌وگو نمايد، در آيه عذاب از خداوند طلب ‏مغفرت و در آيه رحمت از خداى سبحان طلب گذشت كند و بشير بودن و نذير بودن خداوند در آيات را ‏مشاهده نمايد و از هر مطلبى كه قرآن افاده مى‌نمايد نكته علمى مربوط به آن را برداشت نمايد.‏
حجتالاسلام اکرمی افزود: قرآن همانند همه کتب انبیاء دیگر برای معرفت حضرت حق نازل شده است تا بشر در پرتو شناخت حق تعالی به کمال دست یابد.
امام جمعه شهرستان سراب یادآور شد: فقط كسانی كه سنخيت و تناسبی با قرآن دارند، به فهم آن نايل می‌شوند، و آنان كسانی جز پيامبر(ص) و اهل‌بيت(ع) نيستند.
وی با اشاره به آیه 82 سوره اسراء افزود: در این آیه می‌خوانیم: «منظور از فهم قرآن در بحث موانع فهم، دستیابی به معانی ظاهری آیات نیست؛ بلکه منظور اعتقاد داشتن و بهره بردن از آیات قرآن کریم است و الا هر کس به راحتی می‌تواند معنای ظاهری آیات را درک کند».
حجت‌الاسلام اکرمی درباره زبان قرآن گفت و  ادامه داد: درباره چگونگی زبان قرآن نظریاتی مطرح است عده‌ای تنها بر ظاهر قرآن اکتفا کردند و در مقابل عده‌ای دیگر ظواهر را به تأویل برده و قائل به رمزگرایی شدند و تنها بر باطن اکتفا نمودند و در مقابل این دو دیدگاه، ترکیب زبان قرآن و جمع میان ظاهر و باطن است.
وی با استناد به فرموده امیرالمومنین(ع) افزود: مولای متقیان حضرت علی(ع) می‌فرماید: ظاهر قرآن شگفت انگیز و زیبا و باطنش ژرف و عمیق است.
حجت‌الاسلام اکرمی تاکید کرد: منظور از فهم قرآن در بحث موانع فهم، دستیابی به معانی ظاهری آیات نیست؛ بلکه منظور اعتقاد داشتن و بهره بردن از آیات قرآن کریم است و الا هر کس به راحتی می‌تواند معنای ظاهری آیات را درک کند.
فهم و تفسير قرآن به توان روحی و علمی بالايی نيازمند است

حجت‌الاسلام محمد منیب‌راد امام جمعه شهر جدید سهند به ایکنا گفت: بهره‌مندی از قرآن ‌مراتبی دارد كه اولين مرتبهٔ آن، فهم و تفسير است. 
وی افزود: بهره‌گیری‌ از قرآن‌ نیازمند زمینه‌ مساعد روحی‌ و پاک‌سازی‌ و خودسازی‌ درونی‌ است‌؛ و در دلی‌ که‌ بر آن‌ قفل‌های‌ هوی‌ و هوس‌، کبر و غرور و لجاجت‌ و تعصب‌ زده‌ شده‌ ذکر و انذار و هدایت‌ و تفکر و تدبّر قرآن‌ راه‌ ندارد.
وی از لزوم توان روحی برای فهم قرآن گفت و بیان کرد: قرآن، كلام خدا و پرتوی از تجلّی اوست. فهم و تفسير اين كلام بلند، به توان روحی و علمی بالايی نيازمند است كه در انسان‌های عادی وجود ندارد و تناسب و سنخیتی كه ميان مفسر و متن لازم است، در اينجا ديده نمی‌شود؛ زيرا افراد عادی از فهمِ گفته‌ها و نوشته‌های انسان‌هايی چون بوعلی و صدرالمتألهين ناتوانند و نياز به آموزش دارند، چه رسد به فهم كلام خداي تعالی كه اقيانوسی كرانه ناپيدا و ژرف است. 
حجت‌الاسلام منیب‌راد با اشاره به فرموده حضرت محمد(ص)ادامه داد: پیامبر اکرم(ص) می فرماید: برتری قرآن بر سایر سخنان، همانند برتری خداوند است بر بندگانش.
امام جمعه شهر جدید سهند، قرآن را نوری برای روشن نمودن زندگی آدمیان دانست و تاکید کرد: فهم مقاصد بلند قرآن کریم با تکیه بر زبان و ظواهر آن، گر چه امری ممکن است، اما از آنجا که حقیقت قرآن نوری است که از منبع لا یزال علوم الهی به منظور روشن نمودن زندگی آدمیان نازل شده است. 
captcha