به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، پوستر جایزه کتاب صادق در آستانه میلاد حضرت محمد مصطفی(ص) و امام جعفر صادق(ع) رونمایی شد و این جایزه به صورت رسمی کلید خورد. اهداف و ساختار این جایزه و چرایی تشکیل آن اهمیت فراوانی دارد که در ادامه از نظر میگذرد؛
هدف:
با توجه به تأکید سند چشمانداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴ هجری شمسی، مبنی بر هویت اسلامی و انقلابی، الهامبخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و موثر در روابط بینالملل و همچنین راهبردها و اقدامات ذیل فصل ششم نقشه مهندسی فرهنگی کشور، مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و بند 4-5 سیاستهای کلی علم و فناوری ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری مبنی بر «احیاء تاریخ علمی و فرهنگی مسلمانان و ایران و الگوسازی از مفاخر و چهرههای موفق عرصه علم و فناوری»، و باتوجه به اهمیت و نقش میراث علمی و فرهنگی حضرت امام جعفر صادق(ع) در اعتلای سطح دانش و فرهنگ مکتوب جامعه در راستای شکلگیری تمدن اسلامی ایرانی و به منظور تشویق پدیدآورندگان متعهد در بازتولید معارف جعفری، بنیاد ارشاد و رفاه امام صادق علیهالسلام اقدام به برقراری جایزه سالانه کتاب صادق، به پدیدآورندگان آثار برتر در حوزه معارف جعفری میکند.
موضوع:
آثار مورد ارزیابی در جایزه كتاب صادق شامل همه كتابهای با محوریت آراء، اندیشهها و سیره امام صادق علیهالسلام است كه طی سال شمسی گذشته برای نخستین بار تألیف و منتشر شده باشند.
تبصره 1: ملاک سال انتشار، شناسنامه كتاب خواهد بود.
تبصره 2: منظور از تألیف، پدیدآوردن اثری است كه محصول خلاقیت ذهن و هنر نویسنده و یا نتیجه تحقیق و ابتكار او باشد و اقتباس از كار دیگران محسوب نشود.
تبصره 3: اثر، ناظر به پاسخگویی و یا ارائه راه حل لااقل به یکی از نیازهای جامعه باشد.
تبصره 4: هر مجلد از کتابهای دورهای، در صورت استقلال محتوایی حکم یک کتاب مستقل را دارد؛ در غیر این صورت، بررسی کتاب منوط به انتشار همه مجلدات دوره است.
تبصره5: مجموعه مقالات یا سخنرانیهایی كه به صورت كتاب چاپ شدهاند در صورتی داوری میشوند كه موضوع واحد و یا نویسنده واحد داشته باشد.
ساختار:
3.1. شورای راهبری جایزه کتاب صادق متشکل از معاون فرهنگی بنیاد ارشاد و رفاه امام صادق علیهالسلام و چهار نفر از مدیران و صاحبنظران فرهنگی به پیشنهاد معاون فرهنگی و تصویب هیأت مدیره بنیاد منصوب میشوند.
3.2. اعضای هیئت علمی جایزه کتاب صادق 5 نفر از میان صاحبنظران طراز اول گروههای مختلف علمی، فرهنگی و دینی به پیشنهاد معاون فرهنگی بنیاد ارشاد و رفاه امام صادق علیهالسلام و تصویب شورای راهبری انتخاب میشوند.
تبصره1: وظایف شورای راهبری:
1. انتخاب اعضا و دبیر هیئت علمی
2. تدوین و تصویب شیوهنامه برگزاری مراحل مختلف جایزه و رشتهها و شاخصهای داوری آثار
3. نظارت بر روند دریافت، داوری و اعلام نتایج
4. پیشنهاد میزان جایزه و تعداد آثار برگزیده
تبصره 2: وظایف هیئت علمی:
1. انتخاب اعضای هیأت داوران از میان استادان و صاحبنظران با پیشنهاد دبیر علمی. تعداد داوران هر گروه سه نفر است.
2. نظارت بر همه مراحل داوری و عملكرد گروههای داوری
3. داوری نهایی آثار
4. پیشنهاد درباره بخشهای جانبی
5. بررسی و تصویب دستورالعمل اجرایی
6. ارائه گزارش مكتوب و مستند روند داوری به شورای راهبری
7. تنظیم بیانیه هیئت داوران.
تبصره 3: وظایف دبیر:
1. اداره جلسات شورای علمی
2. هدایت دبیرخانه و نظارت بر عملکرد آن
3. تهیه و پیشنهاد دستورالعمل اجرایی جایزه كتاب صادق به شورای راهبری جهت تصویب.
تبصره 4: دبیرخانه:
دبیرخانۀ دائمی جایزة كتاب صادق زیر نظر رئیس شورای راهبری فعالیت خواهد كرد.
ماده 4. روند داوری:
داوری و انتخاب کتاب طی 3 مرحله صورت میپذیرد:
مرحله اول: ابتدا تمام آثار ارسال شده به دبیرخانه در هریک از رشتههای اعلام شده، در گروههای سه نفره از داوران مرحله اول ارزیابی میشود و آثار منتخب با رأی اكثریت اعضای هیئت داوران به مرحله بعد راه مییابند.
مرحله دوم: آثار راه یافته به مرحله دوم داوری توسط سه نفر از داوران مرحله دوم بررسی میشوند و نتایج ارزیابی در فرمهای ویژهای که قبلاً توسط هیأت علمی تهیه شده، درج میشود. آثاری که از 100 امتیاز، حداقل میانگین 80 امتیاز را کسب کنند، به مرحلۀ نهایی داوری راه مییابند.
مرحله سوم: در این مرحله با رأی حداقل سه نفر از اعضای هیئت علمی، یک اثر از میان آثاری كه میانگین 90 امتیاز و بیش از آن را كسب كردهاند، به عنوان اثر برگزیده معرفی میشود.
تبصره1. در پایان داوری از بین واجدان 90 امتیاز به بالا در هر رشته حداكثر تا 3 اثر به عنوان تقدیری معرفی میشوند.
تبصره2. انتخاب مشترك چند اثر به عنوان اثر برگزیده یا شایسته تقدیر با تشخیص هیئت داوران بلامانع است.
ماده 5. معیارهای داوری:
معیارهای ارزیابی آثار برگزیده یا شایسته تقدیر عبارتند از:
1. تأثیرگذاری در ارتقای سطح علمی و فرهنگی کشور
2. تازگی و نوآوری در موضوع، ساختار، پرداخت و نگاه اثر
3. رعایت استانداردها در ساخت، فصلبندی، نگارش، دستور زبان و واژگان
4. رعایت استانداردها در ذكر منابع و مآخذ در آثار تحقیقی و پژوهشی
5. بهرهمندی از قدرت تحلیل و استنتاج منطقی
6. ارزشمندی علمی و محتوایی اثر
7. استحکام و زیبایی زبان
8. برخورداری از قدرت اقناع و تأثیرگذاری عمیق بر مخاطب
9. رعایت استانداردهای تألیف، تصحیح و ترجمه
10. پاكیزگی و آراستگی اثر از حیث حروف چنینی، صفحه بندی و چاپ.
ماده 6 . اعتبارات:
هزینههای لازم در بودجه سالانه معاونت امور فرهنگی بنیاد ارشاد و رفاه امام صادق منظور میشود.
ماده 7. زمانبندی:
دبیر خانه جایزه كتاب صادق ابتدای ماه رجب هر سال، با اطلاع رسانی به نحو مقتضی، از تمام ناشران، مؤلفان، مترجمان و مصححان، (در مورد پایاننامهها دانشجویان و در مورد مقالات نویسندگان) دعوت میکند آثار خود را كه طی سال گذشته برای نخستین بار منتشر كردهاند، تا پایان ماه شوال همان سال به دبیرخانه ارسال کنند. مراسم اهدای جوایز برگزیدگان در 27 ربیع الاول مصادف با میلاد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم و امام جعفر صادق(ع) اهداء خواهد شد.
ماده 8. جوایز:
به برگزیدگان هر رشته، لوح تقدیر و سكه تمام بهار آزادی اهدا میشود. همچنین به هر یک از شایستگان تقدیر، لوح تقدیر و سكه تمام بهار آزادی اهدا خواهد شد.
تبصره 1. در صورتی که پدیدآورندگان کتاب برگزیده یا شایسته تقدیر بیش از یک نفر باشند، متناسب با سهم هر فرد، جوایز بین افراد تقسیم میشود. مرجع تشخیص تقسیم جوایز، داوران هر حوزه خواهند بود.
تبصره 2. در صورت انتخاب مشترک دو اثر به عنوان اثر برگزیده یا شایسته تقدیر جایزه مربوطه به صورت مساوی بین آنها تقسیم میشود.