به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست سهجانبه وزرای خارجه ایران، ترکیه و روسیه امروز، سهشنبه، 30 آذرماه در مسکو به منظور یافتن راهحل سیاسی برای بحران سوریه و پایداری آتشبس فراگیر در این کشور برگزار شد.
محمدجواد ظریف که در رأس هیئتی سیاسی در این نشست سهجانبه شرکت کرده بود، در سخنانی، این نشست را برای آینده سوریه مهم ارزیابی کرد و گفت: ما بر این باور هستیم که بحران سوریه از طریق راهحل سیاسی حل و فصل شود و گزینه دیگری برای آن وجود ندارد.
وی افزود: باید مبارزه با تروریستها را نهتنها در سوریه بلکه در هر جای دیگر ادامه دهیم.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز گفت: ما در این نشست سهجانبه به دنبال آن هستیم که به حل بحران سوریه و کاهش درد و رنج مردم این کشور و تسهیل ارسال کمکهای انساندوستانه و ایجاد آتشبس کمک کنیم.
چاووش داوود اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه نیز تأکید کرد: همکاری این سه کشور در حلب منجر به دستاوردهای خوبی شد.
بنابراین گزارش، وزرای خارجه روسیه، ایران و ترکیه پس از نشست سهجانبه در نشستی خبری به سؤالات خبرنگاران پاسخ دادند.
ظریف در این نشست خبری با اشاره به گفتوگوهای انجام شده، گفت: در چند روز گذشته این همکاری بین ایران، روسیه و ترکیه در مورد خروج غیرنظامیان از برخی مناطق سوریه و همینطور بیرون آمدن گروههای مسلح از حلب در جریان بوده و نتایج مثبتی داشتیم.
وی افزود: امیدواریم با بیانیه مشترکی که توسط آقای لاوروف خوانده شد و حاوی تعهد سه کشور ایران، روسیه و ترکیه است برای کمک کردن به پایان درگیریها به صورت جدی، منطقی و با دوام و همینطور کمکرسانی انسانی و در نهایت یافتن راهحل سیاسی با تأکید بر اصولی که ذکر شد یعنی احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی و وحدت ملی سوریه و پذیرفتن این واقعیت که تنها راهحل پایان بحران سوریه، راهحل سیاسی است.
وزیر امور خارجه کشورمان تأکید کرد: امیدواریم با این حرکت مشترک سه کشور بتوانیم هر چه سریعتر آلام مردم سوریه را که از تروریسم، خشونت و افراط رنج بردهاند پایان دهیم و در راستای ایجاد آینده بهتری برای مردم سوریه و منطقه کمک کنیم.
ظریف در مورد بیانیه نشست سهجانبه گفت: ما در بیانیه تأکید کردیم با گروههایی مانند داعش و جبهه النصره مبارزه کنیم؛ این اولین گام برای مبارزه با تروریسم است و یکی از گامهای اصلی در سوریه است که میتوان انجام داد.
وی افزود: ما متعهد هستیم که با دوستانمان تلاشهای خوب و شایستهای برای مبارزه با تروریسم که جامعه جهانی را به طور کلی تهدید میکنند انجام دهیم.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اقدامات اخیر گروههای تروریستی در کشورهای ترکیه و آلمان اظهار کرد: ضرورت دارد همه کشورهای جهان برای مبارزه با این جنایتکاران با هم همکاری کنند.
ظریف با بیان اینکه کمککردن به گروههای تروریستی به ضرر همه کشورهایی است که از آنها حمایت و با آنها همکاری میکنند، گفت: باید با گروههای تروریستی مبارزه کرد تا شرایط خوبی ایجاد کنیم و باید گروههای میانهرو و تروریستی را از هم جدا کرد.
نشست سهجانبه روسیه، ایران و ترکیه در مورد بحران سوریه با قرائت بیانیه پایانی به کار خود پایان داد که مفاد این بیانیه به شرح ذیل است:
1ـ ایران، روسیه و ترکیه بر حمایت کامل خود از حاکمیت، استقلال، یکپارچگی و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه به عنوان یک دولت چندنژادی، چندمذهبی، غیر فرقهای و دمکراتیک تأکید میکنند.
2ـ ایران، روسیه و ترکیه متقاعدند که منازعه سوریه راهحل نظامی ندارد. آنها بر نقش سازمان ملل متحد در تلاشها برای حل این بحران بر طبق قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل صحه میگذارند. وزرای خارجه همچنین تصمیمات گروه بینالمللی حمایت از سوریه را مورد توجه قرار میدهند. آنها تمامی اعضای جامعه بینالمللی را ترغیب میکنند تا با حُسن نیت به منظور رفع موانع در مسیر اجرای توافقات مندرج در این اسناد همکاری کنند.
3ـ ایران، روسیه و ترکیه تلاشهای مشترک در حلب شرقی که موجبات تخلیه داوطلبانه غیرنظامیان و عزیمت سازمان یافته معارضه مسلح را فراهم کرد، مورد استقبال قرار میدهند. وزرای امور خارجه همچنین از تخلیه نسبی غیرنظامیان از فوعه، کفریا، زبدانی و مضایا استقبال میکنند. آنها متعهد میشوند تضمین کنند که این فرایند بدون وقفه و به نحوی ایمن تکمیل شود. وزرای امور خارجه از نمایندگان کمیته بینالمللی صلیب سرخ و سازمان جهانی بهداشت در کمک به اجرای این تخلیه تشکر میکنند.
4ـ وزرای امور خارجه بر اهمیت گسترش و تعمیم آتشبس، دسترسی بدون مانع بشردوستانه و جابجایی آزاد غیرنظامیان در سراسر کشور سوریه توافق دارند.
5ـ ایران، روسیه و ترکیه آمادگی خود را برای تسهیل و ایفای نقش به عنوان ضامنین موافقتنامهای که با مذاکره بین دولت سوریه و معارضان در آینده حاصل خواهد شد، ابراز میکنند. آنها از دیگر کشورهایی که بر وضعیت میدانی نفوذ دارند، دعوت میکنند تا همین کار را بکنند.
6ـ آنها قویاً اعتقاد دارند که این موافقتنامه برای ایجاد فضای لازم به منظور از سرگیری فرایند سیاسی بر طبق قطعنامه 2254 شورای امنیت اساسی خواهد بود.
7ـ وزرای امور خارجه پیشنهاد رئیسجمهور قزاقستان برای میزبانی چنین نشستی مورد توجه قرار میدهند.
8ـ ایران، روسیه و ترکیه بر عزم خود برای مبارزه مشترک با داعش و النصره و تفکیک بین آنها و گروههای معارضه مسلح تأکید میکنند.
به گزارش ایکنا، محمدجواد ظریف پیش از حضور در نشست سهجانبه، با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه دیدار کرد.
در ابتدای این دیدار، وزیر امور خارجه روسیه ضمن تشکر از ابراز همدردی جمهوری اسلامی ایران با روسیه در مورد ترور سفیر این کشور در ترکیه گفت: این حادثه باعث تشدید مبارزه با تروریستها خواهد شد و آنها به اهداف خود دست نخواهند یافت.
لاوروف افزود: غیرقابل قبول خواهد بود که تروریستها بخواهند با این اقدامات ما را مجبور کنند تا دست از حمایت دولت قانونی سوریه برداریم.
محمدجواد ظریف نیز در سخنانی ضمن تسلیت به دولت و ملت روسیه به دلیل ترور سفیر این کشور در ترکیه گفت: ما در روز گذشته شاهد سه صحنه فجیع بودیم که همه از یک گروه نشئت گرفته بود.
وی افزود: تروریستها نه مکان و نه جغرافیا میشناسند برای همین لازم است همه جهان با تروریست مبارزه کنند.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: ما هیچ توجیهی برای اقدامات تروریستی قائل نیستیم؛ همه کشورها باید به مانند ایران و روسیه به این نتیجه برسند که تروریستها برای مقاصد کوتاهمدت مناسب نیستند و دولتهای حامی تروریسم باید به ابعاد فاجعهآمیز خود در حمایت از تروریستها پی ببرند و این خطر را یکبار و برای همیشه متوجه شوند.