کد خبر: 3556508
تاریخ انتشار : ۰۵ دی ۱۳۹۵ - ۱۵:۴۳
از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق(ع)؛

کتاب «الزامات و مبانی اقتصاد اسلامی در قرآن کریم» منتشر شد

گروه اقتصاد: کتاب «الزامات و مبانی اقتصاد اسلامی در قرآن کریم» نوشته علیرضا جعفرزاده کوچکی، به‌تازگی از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، این کتاب در سه فصل با عنوان «مفهوم‌شناسی»، «الزامات و مبانی اقتصاد اسلامی» و «عوامل موفقیت در اقتصاد اسلامی» نگاشته شده است.
در مقدمه این کتاب آمده است: عدالت اجتماعی، اشتغال کامل، رشد و توسعه پایدار اقتصادی، ثبات نسبی قیمت‌ها، ریشه‌کن کردن فقر و توزیع عادلانه درآمد و ثروت، از جمله مسائلی است که امروزه نظام‌های اقتصادی با آن‌ها مواجه‌اند. نظام اقتصاد اسلامی، نشئت گرفته از قرآن و سنت است و محدود به بیان و تحلیل رفتارهای اقتصادی اجتماعی نیست؛ بلکه جریانی فعال و پویاست که به طور مستمر این رفتارها را تصحیح می‌کند.
اخلاقیات اسلامی، سرچشمه تغذیه معنوی این نظام است و همواره در تعیین و دستیابی به اهداف آن نقش بسزایی دارد. در اسلام، معیارهای اخلاقی بر فعالیت‌های اقتصادی انسان و جامعه تأثیر مستقیم دارد و افزون بر تعیین چارچوب و دامنه عمل فعالیت‌های اقتصادی، به نوعی آن را کنترل و نظارت می‌کند.
نظر اسلام نسبت به تحول‌های اقتصادی، تا حد زیادی حاکی از اراده و اختیار انسان است. از طرف دیگر جامعه نیز خود موجودی پویا و دارای حرکت است که به سوی قوانین ازلی و ثابت طبیعت حرکت می‌کند. این دو مکمل یکدیگرند؛ حتی اگر در ظاهر متناقض باشند.
در نظام اقتصادی اسلام، قدرت اجرایی تنها از دولت یا افراد تشکیل نمی‌شود؛ بلکه مجموعه‌ای از سازمان‌های اجتماعی گوناگون از جمله دولت اسلامی، تعاونی‌ها و بخش خصوصی نیز در این امر دخیل است. در واقع این وظیفه دولت است که با تعاونی‌ها، فقر را ریشه‌کن کند، بی‌عدالتی اجتماعی و اقتصادی را براندازد و به اشتغال کامل، حد مطلوب رشد، امنیت، تأمین اجتماعی و توزیع عادلانه درآمد برسد.
اسلام همواره بر تعاون، اخوت و پی‌گیری منافع اقتصادی جامعه در راه رسیدن به رفاه اجتماعی تأکید کرده است. انگیزه نشئت گرفته از ارزش‌های اسلامی، خود با هرگونه انگیزه‌ای که موجب استثمار، اتلاف و استضعاف شود، مخالف است.

کتاب «الزامات و مبانی اقتصاد اسلامی در قرآن کریم» منتشر شد
اقتصاد اسلامی می‌تواند گفتمان غالبی باشد که در جامعه امروز مطرح است. در عصری که بحران‌های اقتصادی، بسیاری از کشورهای بزرگ دنیا را در سراشیبی سقوط قرار داده و اقتصاد مبتنی بر سرمایه‌داری لیبرال نیز نتوانسته پاسخگوی نیازهای اساسی مردم باشد و از طرفی تولید کالاها به شکلی بیمارگونه به سمت مصرف‌گرایی محض رفته و زمینه اتلاف سرمایه‌های بشری را فراهم کرده است، این اقتصاد اسلامی است که به عنوان یکی از ضروریات جامعه اسلامی می‌تواند باعث استفاده بهینه از منابع محدود کشور شود.
اساساً در هر کشوری که بسترهای قانونی، فرهنگی، امنیتی و ... مهیاتر باشد، امکان بهبود فعالیت‌هایی اقتصادی نیز بیشتر خواهد بود. به بیان دیگر، آماده‌سازی بسترهای اقتصادی به عنوان پایه و زیربنای تحقق اقتصاد سالم در یک کشور به حساب می‌آید. بنابراین بر اساس آیین مقدس اسلام و آیات و روایات متعددی که در دست است، می‌توان به طرح برخی از مبانی اعتقادی، فرهنگی و ... در راستای مهیاسازی بسترهای اقتصادی پرداخت.
کتاب حاضر با الهام از آموز ه‌های نورانی قرآن کریم در راستای  تحق منویات رهبر معظم انقلاب در  حوزه «حماسه اقتصادی» تدوین شده است. امید واثق دارم که مورد استفاده مدیران ارشد اقتصادی و عموم مردم جامعه قرار گیرد.
در بخش دیگری از این کتاب با اشاره به اهمیت حماسه اقتصادی در راستای بی‌اثر کردن تحریم‌های بین‌المللی آمده است: تحریم‌های اقتصادی در طول قرن‌ها، همواره جزیی از مهارت‌های دیپلماتیک بوده است. در واقع دولت‌ها از تحریم به عنوان یک استراتژی برای برپا کردن جنگ اقتصادی در جریان خصومت‌های عصر نوین، استفاده می‌کنند. این تحریم‌ها گاهی به صورت اقدامات اتخاذ شده قهری سیاست خارجی به جای جنگ مورد استفاده قرار می‌گیرد و گاهی ابزار چند جانبه دیپلماسی بازدارنده‌ است.
استراتژی برای جرقه زدن تغییرات سیاسی و اجتماعی در کشور هدف یا حتی مقدم‌های بر جنگ، از دیگر اهداف سیاست‌های مبتنی بر تحریم است. در جهان، برتری تحریم اقتصادی پس از جنگ سرد، به طور چشم‌گیری افزایش یافته و در شرایط گوناگون به کار گرفته می‌شود.
جمهوری اسلامی ایران از بدو پیروزی به دلیل اهداف و آرمان‌های الهی خود، مورد دشمنی کشورهای بزرگ قرار گرفت و از همان ابتدا بدخواهان انقلاب با تنظیم تؤطئه‌هایی مانند تحریم‌های اقتصادی، قطع روابط سیاسی با ایران، مسدود کردن اموال و دارایی‌های ایران در بانک‌های خارج از کشور و...، تمام عزم شیطانی خود را جزم کردند تا مسیر انقلاب را به انحطاط  بکشانند.
اما برخلاف خواست آن ها، این انقلاب پس از گذشت 37 سال با قدرت هر چه تمامتر به پیش می‌رود. از این رو برای عبور از این موانع، راهی به جز یک انقلاب اقتصادی و فرهنگی در کشور نیست. ایجاد یک انقلاب اقتصادی که هم موانع را خنثی کند و هم شکوفایی مادی و معنوی ایران را رقم بزند، نیاز به یک حماسه اقتصادی دارد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی، حماسه اقتصادی را، راه حلی برای اقتصاد امروز کشور اسلامی می‌داند که این مسئله می‌تواند سرآغاز این انقلاب اقتصادی و فرهنگی در کشور باشد.
یادآور می‌شود کتاب «الزامات و مبانی اقتصاد اسلامی در قرآن کریم» به قلم علیرضا جعفرزاده کوچکی، به قیمت 10 هزار تومان در 192 صفحه به‌تازگی از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شده و علاقه‌مندان می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 88370142 تماس حاصل کنند.
برای مشاهده فایل پی دی اف بخشی از این کتاب اینجا کلیک کنید.
captcha