وی ادامه داد: در مدارس ما نظام آموزش رسمی شکل گرفته و دانشآموزان معمولاً تجربههای بسیار ارزشمندی را از طریق کتب رسمی و درسی خود به دست میآورند اما چیزی که در اینجا به عنوان حلقه مفقوده همیشه وجود داشته و دارد، آموزشهای غیر رسمی مانند آموزشهای شهروندی است.
مدیر اداره شهروندی شهرداری منطقه 10 تهران
افزود: آموزشهای شهروندی آموزشهایی پنهان و نانوشته است و جایگاهی برای آن وجود
ندارد. دانشآموزان پس از مدتی تحصیل خود را به پایان رسانده و مدارک تحصیلی خود
را از مدارس یا دانشگاهها اخذ میکنند ولی
زندگی در محیط اجتماعی و مهارتهای زندگی و نیز سبک زندگی را به طور کامل نمیدانند.
شایگانی تصریح کرد: از این رو قرار بر این شده است که بر روی سبک زندگی با دانشآموزان کار شود. همچنین، تمام برنامههایی که شهردار تهران به عنوان تدابیر و سیاستهای اجتماعی، فرهنگی شهرداری تهران و شهرداری مناطق اعلام میکند، برگرفته از منویات و فرمایشات مقام معظم رهبری در مورد سبک زندگی است و شهردار تهران بر این اساس تدبیرهای 18 گانهای را به تمامی شهرداریهای مناطق اعلام کرده است برای مثال در رابطه با سبک زندگی، اخلاق و رفتار شهروندی، هویت ملی، دینی و بومی اهداف و ضرورتهایی را تعریف کردهاند که همه ما در تمام قسمتهای شهرداری در حوزه اجتماعی، فرهنگی باید منطبق با این رویکردها فعالیت کنیم.
مدیر اداره شهروندی شهرداری منطقه 10 تهران اظهار کرد: امروزه باید آموزش شهروندی را به عنوان یک ضرورت و واقعیت اجتماعی، فرهنگی و تربیتی نگاه کنیم. دانشآموزان ما باید خودشان طوری به این آموزشها نگاه کنند که در آینده حمایتگر این فرهنگ مدنی باشند یعنی بدانند که محیط زیست خود را چگونه حفاظت کرده و چگونه به آیندگان تحویل دهند.
وی ادامه داد: همه ما خیلی در مدارس تلاش میکنیم که در سطح جامعه آموزش شهروندی را تعلیم دهیم ولی به دلایلی گاهی فعالیتهای ما ابتر میماند و اثربخشی لازم را ندارد که علت آن نیز این است که این فکر در میان برخی افراد وجود دارد که وقتی کارکنان شهرداری وارد مدارس میشوند، این آموزشها از طرف شهرداری است و نمیدانند که پشتوانه تمام این آموزشها دینی و قرآنی است و در سنت ما وجود دارد که این امر باعث میشود گاهی اوقات مقاومتهایی از سوی برخی شهروندان صورت گیرد.
مدیر اداره شهروندی شهرداری منطقه 10 تهران تصریح کرد: امسال با بازنگری که در طرح بینات 2 برای رسیدن به نقاط قوت طرح صورت گرفت، متوجه شدیم که فرصت مهمی که میتواند برای ما ایجاد کند این است که آموزش و پرورش منطقه بسیار به اجرای این طرح قرآنی اهمیت میدهد و تمام ساعات رسمی و روزهای هفته را برای اجرای این طرح قرآنی در اختیار شهرداری قرار میدهد که این امر در مناطق دیگر امکان ندارد و شاید تنها در ساعات تفریح و ... اجازه آموزش داد شود.
شایگانی بیان کرد: ما در مجموعه شهرداری منطقه 10 از این فرصت طلایی بهره زیادی را بردیم و به این نتیجه رسیدیم که از طریق آموزههای قرآنی فرهنگ شهروندی را نیز در قالب طرح بینات به قرآنآموزان آموزش دهیم. یعنی این فرهنگ شهروندی را با لسان قرآنی در اختیار دانشآموزان قرار دهیم که دانشآموز مسئولیتپذیری، مشارکتجویی، رفتارهای مدنی، اخلاق زیستمحیطی و قانونمداری را بیاموزد و در واقع جامعهپذیری را برای دانشآموزان از طریق قرآن و ست تعریف میکنیم.
وی افزود: حرکت بسیار مهمی در سطح منطقه انجام شده است و شهرداری منطقه 10 با همکاری با آموزش و پرورش منطقه در اجرای این طرح قرآنی ضمن تأمین معلم قرآنی و ارائه آموزشهای قرآنی به دانشآموزان، آموزههای شهروندی را نیز به ایشان میآموزد یعنی آموزش و پرورش نیز این موضوع را درک کرده است که برای آموزش غیر رسمی مانند آموزش شهروندی در کشور متأسفانه جایگاهی وجود ندارد و این امروز یک ضرورت است که فرزندان زندگی کردن در شهر را یاد بگیرند که یکی از برکات این طرح نیز این است که در قالب آن، دانشآموزان زیست شهری را نیز یاد میگیرند.
مدیر اداره شهروندی شهرداری منطقه 10 تهران گفت: طی اجرای این طرح قرآنی، دانشآموزان یاد میگیرند که چطور یک شهروند آگاه و مسئول باشد و این امر یکی از تدابیر بسیار خوبی بود که در اجرای طرح بینات 2 در نظر گرفته شد که اگر مقداری در اجرای طرح تأخیر ایجاد شد نیز به خاطر ارزیابی نحوه تلفیق این مفاهیم با هم بود.
شایگانی با بیان اینکه طرح قرآنی بینات در منطقه 10 طوری ریشه کرده است که اگر حتی بزرگتر و عظیمتر هم نشود، هرگز محو نخواهد شد و این بدان خاطر است که مردم در منطقه 10 تمسک به قرآن دارند، اظهار کرد: در منطقه 10 همچنین، 10 کانون کودک در حال فعالیت است که این کانونهای کودک ویژه گروه 3 تا 6 سال است که در آنها کودکان آموزش شهروندی را از زبان قرآن و سنت همراه با بازی و قصه آموزش میبینند.
مدیر اداره شهروندی شهرداری منطقه 10 تهران در پایان بیان کرد: مدارسی که مجری طرح بینات 2 در سطح منطقه 10هستند، در طرح حمایت از مدارس چه در محور تجهیزاتی و چه در محور عمرانی طی سال آینده به طور ویژه به آنها نگاه خواهد شد و در محور فعالیت برنامهای نیز در باقیمانده سال 95 و در سال 96 به طور ویژهای مورد توجه قرار خواهند گرفت.