یکی از ویژگیهای پوستر سی و پنجمین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» استفاده از چهرههای گوناگون از اقشار مختلف اجتماع در پسزمینه آن است که همگی گویا با استفاده از آرم لوگوی طراحی شده برای این دوره از جشنواره که به گفته عباس محبوب طراح آن به مثابه صورتک و یا عینک است به منظره روبرو خیره ماندهاند.
این امر موجب میشود که در این دوره از جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» با یک پوستر پویا و اصطلاحاً دینامیک روبرو شویم که مهمترین مزیت آن این است که کمترین خستگی و کسالت بصری را موجب خواهد شد.
اما در مراسم رونمایی از پوستر این دوره از جشنواره نیز عنوان شد که یکی از اهدافی که دبیرخانه جشنواره درصدد است تا با استفاده از چنین طراحی به آن دست پیدا کند، انتقال مفهوم وحدت و انسجام ملی و دینی میان تمام اقوام ایرانی است چنانکه به این منظور چهره افرادی که در پسزمینه پوستر برای طراحی آن به کار گرفته شدهاند از میان اقشار مختلف مردم انتخاب شده و این امر قرار است مفهوم مورد نظر را به ذهن مخاطب متبادر سازد.
باید گفت که شاید چنین هدفی مورد نظر طراح پوستر بنا به خواست دبیرخانه جشنواره بوده باشد اما نکته مهمی که در مواجهه با پوستر جشنواره حائزاهمیت است اینکه باید در استفاده از عکس چهره افراد مختلف در این پوستر که نمادی از اقوام گوناگون ایرانی است به استفاده از یک نشانه و نماد که معرف آنها نیز هست توجه میشد که به عنوان یک المان دربردارنده تمامی خصوصیات تنوع قومیتی ایرانی باشد.
به طور قطع در مواجهه با یک عکس نخستین امری که می تواند به عنوان یک نشانه در این مهم به مخاطب کمک کند و او را در انتقال این مفهوم که به نوعی فرهنگ یکدلی و اتحاد را میان اقوام ایرانی با وجود تنوع قومیتی هدایت میکند آن است که بهتر بود چهرههای گوناگونی که در پوستر جشنواره مورد استفاده قرار گرفتهاند، همگی از منظر بصری با تنوع پوشش و لباس اقوام ایرانی به کار برده میشدند تا آن حس و هدفی که مورد نظر طراح پوستر است بهتر به بیننده منتقل شود.
این در حالیست که افراد به کار رفته در عکس پسزمینه پوستر با ظاهری معمولی و استفاده از لباسهای شهری هیچ وجه تمایزی با یکدیگر نداشته و قادر نیستند آن مطلوبی را که مورد نظر مسئولان برگزاری جشنواره بوده است را تأمین کنند.
امیرسجاد دبیریان