وی تصریح کرد: اما اینکه توقع داشته باشیم همه مشکل کارتونخوابی، تکدیگری و اسکان دادن به محرومان بیخانمان در مساجد حل شود این امکانپذیر نیست و سوی دیگر این وظیفه، وظیفه مسجد نیست.
مشاور استاندار تهران با اشاره به منابع، امکانات و فضای فیزیکی محدود و کارکردهای متعدد مساجد، اظهار کرد: طبیعی است که اگر کارکرد پناهدهی به بیخانمانها را در تمام مساجد به عنوان یک کارکرد اصلی در نظر بگیریم بر روی سایر کارکردهای مساجد نقش منفی میگذارد.
حجتالاسلام گلی عنوان کرد: به عنوان مثال اگر قرار باشد در ساعات غیر از اقامه نماز، مسجد در اختیار افراد کارتونخواب و بیخانمان گذاشته شود، دیگر نمیتوان کلاسهای آموزشی، تربیتی، مهدکودک و ... را در مساجد برگزار کرد.
وی ادامه داد: مسجد بیش از آنکه در خدمت افراد بیخانمان باشد باید یک دانشگاه برای تربیت افراد باشد. البته مساجدی در تهران و شهرستانها در شبستانی مجزا از مسجد اقدام به کمک و خدمت به اقشار آسیبپذیر کردهاند که این امر خوبی است اما باید امکانات و شبستان مجزایی برای این امر وجود داشته باشد.
حجتالاسلام گلی در ادامه بر جنبه و کارکرد حمایتی مساجد تأکید کرد و گفت: متدینین متمکن ما می توانند منابع مالی را در اختیار مساجد قرار دهند تا به صورت وام های قرضالحسنه به اقشار ضعیف جامعه پرداخت شود؛ این کارکرد مهم تر و بهتری در حمایت از اقشار ضعیف است.
وی تصریح کرد: نباید جایگاه وظیفه مسجد را تنها به اسکان دادن به افراد بیخانمان تنزل دهیم بلکه وظیفه مسجد حمایت و پیشگیری از آسیبها و بنیادیتر از اسکان است. از سوی دیگر برخی از آسیب دیدگان و افراد بیخانمان نیازمند مراقبتهای تخصصی و درمانی ویژه هستند و مسئله اعتیاد و انتقال بیماریها را دارند و بهتر است این افراد تحت تکفل دولت باشند.
ملک مسجد در اختیار هیئت امنا نیست بلکه متعلق به عموم مردم است
گلی با اشاره به اینکه به نظر وی میتوان در مساجد هر منطقه شبستانی به افراد آسیب دیده اختصاص داده شود تا با نظارت سازمانهای تخصصی نگه داری و اسکان داده شوند، گفت: اکنون کلاسهای ترک اعتیاد در مساجد برگزار میشود که این ایده خوبی است و حتی میتوان در این زمینه با گروههای خارج از مسجد همکاری کرد چرا که ملک مسجد در اختیار هیئت امنا نیست بلکه متعلق به عموم مردم است و اگر قرار است افراد بیخانمان و آسیب دیده وارد مساجد شوند باید ساز و کار این کار فراهم شود در غیر این صورت خود این مسئله به یک معضل جدید تبدیل خواهد شد.
کارکردهایی که مساجد را کهنسال میکند
وی در ادامه سخنان خود به تغییراتی که باید در
مساجد کشور رخ دهد و معضلات کنونی مساجد اشاره و اظهار کرد: چند اتفاق باید در
حوزه مساجد بیفتد اما در سالهای اخیر شاهد اتفاقاتی در مسیر عکس هستیم. اول اینکه
کارکرد مسجد از یک کارکرد اجتماعی، فرهنگی به یک کارکرد محدود عبادی و بعضاً سیاسی
در حال تنزل است. مسجد از صدر اسلام تا امروز کارکردهای فوقالعادهای در حوزه های
اجتماعی، فرهنگی، نظامی و آموزشی داشته که این کارکردها اکنون تحت تأثیر قرار
گرفته و به نظر من مساجد ما را دارد کهنسال میکند.
دبیر پیشین کانونهای مساجد استان تهران ادامه داد: اتفاق دومی که در حال رخ دادن است این است که مساجد با ذائقههای شخصی افراد به ویژه اعضای هیئت امنا در حال اداره شدن هستند. ما نباید اجازه دهیم که یک جمع چند نفره در یک منطقهای برای خانهای که پیشینه هزار ساله دارد و قرآن و پیامبران مأموریتهای آن را ترسیم کرده و متعلق به همه اعضای جامعه است، تصمیم بگیرند و گاهی همه رسالت انبیا را در یک مسجد تعطیل کنند تا رسالت مورد علاقه خودشان را برپا کنند. این امر بسیار خطرناک است که مسجد به خانهای برای تحقق خواستههای هیئت امنا تبدیل شود.
مأموریتهای مساجد اولویتبندی شود
وی نکته سوم در خصوص شرایط مساجد کنونی کشور را اینگونه عنوان کرد که باید مأموریتهایی که برای مساجد وجود دارد اولویت بندی شود. مهمترین وظیفه مساجد تربیت جامعه و رشد و تعالی جوانان است که این مأموریت نباید تحت شعاع اولویت بندی مساجد در سایر بخشها قرار گیرد.
حجت الاسلام گلی افزود: همچنین مساجد نباید گرفتار قهر از طبقات اجتماعی جامه شود، امروز وقتی وارد مساجد میشویم احساس میکنیم این مسجد و امام جماعت و این هیئت امنا با بخشی از اعضای جامعه قهر هستند. مساجد باید با همه اعضای جامه محبت، صمیمیت و ارتباط دوسویه را حفظ کند و دریافت خدمات مساجد برای همه مردم تسهیل شود تا مسجد ما منطبق با مسجدی باشد که پیامبر(ص) ترسیم می کند نه مسجدی که در آن فقط متدینین جا میشوند.