به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، مرکز پژوهشهای اسلامی در گزارشی به قانونگذاری در موضوع آسیبها و حمایتهای اجتماعی، امدادی و امور ایثارگران در 9 دوره مجلس شورای اسلامی پرداخته که در چکیده این گزارش آمده است: بررسی مصوبات ادوار نه گانه مجلس شورای اسلامی نشان میدهد كه بیشترین قوانین مصوب در این دورهها، متعلق به مجلس ششم با 396 مصوبه است. همچنین مجلس ششم با 306 لایحه پیشنهادی مصوب، بیشترین تعداد لوایح تبدیل به قانون شده را به خود اختصاص داده است و اما به لحاظ طرحهای پیشنهادی مصوب و به قانون تبدیل شده مجلس سوم با 120 طرح مصوب بیشترین تعداد را در كارنامه كاری خود دارد؛ در صورتی كه در حوزه آسیبها و حمایتهای اجتماعی، امدادی و امور ایثارگران مجلس پنجم با 19 لایحه مصوب و تعداد 9 طرح مصوب، بیشترین لوایح و طرحها مصوب را در بین ادوار مختلف مجلس در كارنامه كاری خود داشته است.
به لحاظ طرحها و لوایح ارائه شده، مجلس هفتم با 826 طرح ركورددار است. اما در حوزه آسیبها و حمایتهای اجتماعی، امدادی و امور ایثارگران دوره هفتم با 33 طرح و لایحه ارائه شده، بیشترین طرحها و لوایح پیشنهادی را به خود اختصاص داده است.
نسبت قوانین مصوب حوزه آسیبها و حمایتهای اجتماعی، امدادی و امور ایثارگران به كل قوانین در دوره سوم با (59/8) درصد و در دوره هشتم با (14/3) درصد بیشترین و كمترین مصوبات را در این مورد داشتهاند. در بین قوانین مصوب حوزه آسیبها و حمایتهای اجتماعی، امدادی و امور ایثارگران دورههای مختلف مجلس، سهم قوانین مصوب امور ایثارگران همواره بیشترین درصد را به خود اختصاص داده است.
در خصوص نسبت لوایح مصوب در حوزه آسیبها و حمایتهای، امدادی و امور ایثارگران نسبت به كل قوانین مصوب این حوزه باید گفت به جز در دوره نهم كه تعداد طرحها و لوایح مصوب به یک میزان بوده است، همواره تعداد لوایح مصوب این حوزه بیشتر از طرحها بوده است. در دوره هشتم با نسبت 47/89 درصدی طرحهای مصوب به لوایح بیشترین اختلاف را بین طرحها و لوایح مصوب شاهد هستیم.
لوایح نسبت به طرحها از سهم بالاتری برخوردار بودهاند. سهم مجالس اول، دوم، چهارم و پنجم بالاتر از 70 درصد و در مجالس سوم، ششم و هفتم كمتر از 60 درصد بوده است. بالاترین درصد (11/86) درصد در دوره اول مشاهده میشود. البته در كل نیز لایحه همواره نسبت به طرح از درصد بالاتری در تبدیل شدن به قانون برخوردار بوده است.
همچنین در مقدمه این گزارش تصریح شده، پس از انقلاب اسلامی و گذشت بيش از 3 دهه از عمر كشور عزيزمان پس از انقلاب، شاهد ادوار مجلس شورای اسلامی بوده است، هر چند تشكيل مجلس در ايران عزيز سابقهای بيش از يک قرن دارد، لكن پس از انقلاب اسلامی به بهرهگيری از آموزههای دينی در ساختار سياسی جمهوری اسلامی ايران شكل يافته و به نقشآفرينی پرداخته است. در طی ادوار گذشته مجلس شورای اسلامی منشأ تدوين قوانينی بوده است كه آثار و بركات فراوانی برای مردم كشور داشته است. همچنين در بُعد نظارتی نيز كه براساس قانون اساسی برعهده داشته است به تكاليف خود در برابر ساير قوا عمل نموده است.
در اين گزارش سعی شده است بهمنظور آشنايی نمايندگان محترم مجلس شورای اسلامی با امور اجتماعی كليه طرحها و لوايحی كه در طی ادوار 9 گانه مجلس شورای اسلامی درخصوص حمايتها و آسيبهای اجتماعی و ايثارگران به تصويب رسيده است گردآوری شود و بهمنظور آشنايی بيشتر در قالب جداول نمايش داده شده است.
در این گزارش در رابطه با عملکرد مجلس اول آمده است: در دوره اول مجلس شورای اسلامی 625 جلسه علنی و 15 جلسه غيرعلنی برگزار گرديد. در اين دوره 816 لايحه طرح در مجلس به طور رسمی مطرح گرديد كه از اين تعداد 566 مورد لايحه و 250 مورد طرح بوده است و در مجموع تعداد 370 مورد تصويب و ابلاغ شد كه سهم حوزه آسيبها و حمايتهای اجتماعی و امدادی و امور ايثارگران 11 لايحه و 5 طرح مصوب بوده است.
در رابطه با عملکرد مجلس دوم نیز آمده است: در 540 جلسه علنی مجلس دوم، 566 طرح و لايحه به مجلس ارائه شد كه شامل 187 طرح و 379 لايحه بود و در كل 316 قانون تصويب شد كه سهم حوزه آسيبها و حمايتهای اجتماعی، امدادی و امور ايثارگران 13 لايحه و 4 طرح مصوب بوده است.
همچنین در ادامه این گزارش آمده است: در طول دوره سوم مجلس شورای اسلامی 489 جلسه علنی تشكيل شد و در طی اين جلسات حدود 593 طرح و لايحه به مجلس داده شد كه از بين آنها 319 طرح و 274 لايحه بود. از اين طرحها و لوايح 256 قانون تصويب شد. سهم حوزه آسيبها و حمايتهای اجتماعی، امدادی و امور ايثارگران 15 لايحه و 7 طرح مصوب بوده است.
این گزارش در مورد عملکرد مجلس چهارم آورده: مجلس چهارم 626 طرح و لايحه را مورد بررسی قرار داد و در 426 جلسه علنی خود 342 مصوبه داشت كه از اين تعداد، 229 لايحه و 113 طرح به تصويب رسيد و سهم حوزه آسيبها و حمايتهای اجتماعی، امدادی و ايثارگران 10 لايحه و 8 طرح مصوب بوده است.
در بررسی عملکرد پنجمین دوره مجلس نیز آمده: از مجموع 387 جلسه علنی و از 606 فقره لايحه و طرح تقديمی تعداد 359 مصوبه شامل 250 لايحه و 109 طرح، 13 مورد تحقيق و تفحص و 80 مورد سؤال از وزرا و... حاصل تلاش جمعی نمايندگان
اين دوره بود (سهم حوزه آسيبها و حمايتهای اجتماعی، امدادی و امور ايثارگران 19 لايحه و 9 طرح مصوب بوده است.)
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: مجلس ششم شورای اسلامی پس از برگزاری انتخابات 29 بهمنماه 1378 و انتخاب منتخبين مردم در 7 خردادماه 1379 آغاز به كار كرد. براساس آييننامه داخلی جديد مجلس از اين دوره كميسيون بهداری و بهزيستی با نام جديد كميسيون بهداشت و درمان به فعاليت پرداخت.
در اين دوره از مجموع 816 فقره لايحه و طرح تقديمی كه مورد بررسی قرار گرفت 396 مورد به تصويب رسيد كه از اين تعداد 308 مورد لايحه و 88 طرح مورد طرح بود. كه سهم حوزه آسيبها و حمايتهای اجتماعی، امدادی و امور ايثارگران 8 لايحه و 6 طرح مصوب بوده است.
در رابطه با عملکرد مجلس هفتم نیز آمده است: انتخابات هفتمين دوره مجلس شورای اسلامی در 9 اسفندماه 1382 برگزار شد و مردم نمایندگان خود را برای يک دوره چهارساله از سال 1383 تا 1387 انتخاب كردند.
هفتمين دوره مجلس شورای اسلامی كه با پيام يازده مادهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاريخ 7/3/1383 افتتاح گرديد و با تشكيل 428 جلسه علنی و از تعداد 826 فقره طرح و لايحه تقديمی، تعداد 333 مصوبه شامل 234 لايحه و 99 طرح، 27 مورد تحقيق و تفحص، 3 مورد استيضاح و 67 مورد سؤال از وزرا در تاريخ 5/3/1387 به كار خود پايان داد. سهم حوزههای آسيبها و حماياتهای اجتماعی، امدادی و ايثارگران از قوانين مصوب 17 لايحه و 2 طرح مصوب بوده است.
همچنین در بخش عملکرد مجلس هشتم آمده است: از مجموع 655 طرح و لايحه مورد بررسی در مجلس هشتم 287 مورد به تصويب رسيد كه از اين تعداد 189 مورد لايحه و 98 مورد طرح بوده است. سهم آسيبها و حمايتهای اجتماعی، امدادی و امور ايثارگران 5 طرح و 5 لايحه مصوب بوده است.
در پایان این گزارش به عملکرد مجلس نهم پرداخته شده و آورده است: در مجلس نهم از مجموع 690 طرح و لايحه مورد بررسی 170 مورد به تصويب رسيد كه از اين تعداد 89 لايحه و 81 مورد طرح است. سهم حوزه آسيبها و حمايتهای اجتماعی، امدادی و امور ايثارگران 4 لايحه و 3 طرح مصوب بوده است.
متن کامل و جداول مربوط به این گزارش را از
اینجا مشاهده کنید.