کد خبر: 3584310
تاریخ انتشار : ۲۵ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۰

اولین دوره همایش ملی صبر برگزار شد

کانون خبرنگاران نبأ: این همایش به منظور تقدیر از بانیان صلح، بخشایش و رضایت برگزار شد، کسانی که به رغم آتش دل، داغ جگر گوشه شان تصمیم به بخشش می گیرند.

به گزارش کانون خبرنگاران ايکنا، نبأ، این همایش با حضور محسنی اژه ای، معاون اول قوه قضائیه، جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور، در سالن اجلاس سران برگزار شد.
امید محبی دبیر ستاد صبر در آغاز این مراسم گفت: ستاد ملی صبر با هدف ترویج فرهنگ و روحیه صلح، بخشایش، گذشت در قوه قضاییه با یک عقبه یک ساله و هفت کمیته تخصصی تشکیل شده این کمیته ها برگرفته از نخبگان علوم اجتماعی، حقوقدانان، جامعه شناسان، روانشناسان و... هستند. در همین راستا سامانه www.sabr.ir و هشتگ #من_میبخشم راه اندازی شد که تعدادی از هنرمندان به این پویش پیوسته‌اند.
در ادامه حجت‌الاسلام والمسلمین هادی صادقی، معاون قوه قضاییه و رئیس ستاد صبر با بیان آیات ۵۴ و ۵۵ سوره قصص ادامه داد: خداوند در این آیات از مومنی یاد می‌کند که اجر زیاد دارند و این اجر از این است که صبر دارند، بدی به آن‌ها می‌رسد با خوبی جواب می‌دهند؛ انفاق می‌کنند گاهی در روابط انسانی ما با امور نامناسب و لهو و بیهوده برخورد می‌کنیم مومنین درگیر آن نمی‌شوند و می‌گویند ما اعمال خود را باید بپاییم و کار و نابخردی شما مال خودتان است که بخاطر شما کار نابخردانه انجام نمی‌دهیم.
وی ادامه داد: این دو راهکار برای روابط انسانی راهگشاست و وظیفه همگانی ما این است که صبر خود را بالا ببریم از همین رو این مراسم بخاطر مفاهیم بلند انسانی تشکیل شده است.
رئیس ستاد صبر افزود: صبر در دو معنا به کار می‌رود بردباری در مورد سختی، مشکلات، گناه و بردباری در طاعت خدای متعال. این ها اگرچه شیوه‌های متفاوتی را می‌طلبد ولی در واژه بردباری می‌گنجد بخش دوم صبر سر واژه‌های صبر و بخشش و رضایت است یکی از مهمترین اخلاقیات انسانی که هم در فرهنگ دینی و غیر دینی پاس داشته شده است صبر است؛ شاعران ایران باستان از جمله حکیم ابوالقاسم فردوسی در اشعار متفاوتی از لزوم استفاده صبر در زندگی گفته است؛ پیش از اسلام نیز مردم ایران همواره معروف به مهربانی و گذشت بودند بعد از اسلام این امر تقویت شده است فرهنگ ما هیچگاه یک فرهنگ پرخاشگر نبوده است.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای نیز در این مراسم به ایراد سخن پرداخت و گفت: مساله صلح و سازش و رضایت چیزی نیست که در یک جامعه خاص، دوره خاص و برای مردمانی خاص دارای ارزش باشد بلکه برای همه دارای ارزش هست در اسلام اهمیت فراوانی دارد در قرآن مجید در سوره های مختلف آیات مختلف حتا بعضا در هر سوره چند آیه اختصاص به صلح پیدا کرده است.
وی ادامه داد: اگر می‌خواهیم اهمیت صلح را ببینیم باید طرف مقابلش را ببینیم که چه اهمیتی دارد دو خانواده دو قبیله دو کشور در حال دعوا و نزاع و قهر باشن چه مسائلی را به وجود می‌آورد؟ نه فقط برای آنها که حتی برای نسل های بعد از آنها مشکل ایجاد می شود، صلح که بیاید زمینه برای رشد و تعالی خانواده جامعه پیدا می شود؛ گذشت چه مقدار مورد اهتمام اسلام است. گاهی اوقات صلح یکطرفه است به طور مثال شخص یک مالی را صلح می‌کند می‌بخشد به طرف مقابل و در ازایش چیزی را نمی خواهد گاهی مصالحه است یعنی در ازای صلح ما به ازایی نیز طلب می‌کند گاهی هم پیش می‌آید که در ازای صلح انجام شده واقعا ما به ازای مناسبی وجود ندارد که ارزش آن صلح را داشته باشد.

سخنگوی قوه قضاییه ادامه داد: کسی که صلح می‌کند هم خودش سود می‌برد اول آرامش در خودش به وجود می‌آید، این آرامش را حس می‌کند و اثراتش را می‌بیند، همچنین شخص بخشیده شده هم خودش هم شاید بعد سالها فرزندانش و نسلش خودشان را مدیون شخص بدانند. در صورتی که اگر قصاص انجام شود قصاص مشکلات بیشتری برای خانواده مجرم پیش می‌آورد در همین سال 95 تا انتهای بهمن در حدود 300 نفر از حق خودشان گذشتند و 300 نفر از سلب حیات نجات پیدا کردند؛ این یعنی سیصد خانواده در جامعه حضور پیدا می‌کنند. ولی این را باید در نظر داشته باشیم که این بخشش برای کسی که بخشش می‌کند اصلا آسان نیست چرا که در دلش داغ دارد واقعا دلش پر خون است.
محسنی اژه‌ای در انتها با تشکر از دست اندرکاران این طرح افزود: ان شاءالله همه کمک کنیم تا محسنات صلح و بخشش و رضایت برای مردم ملموس شود رسانه‌ها ائمه جمعه و... و کسانی که کلام و رفتار آنها الگوست این فرهنگ را ترویج دهند. در مورد مسائل قابل بخشش بعضی از این مسائل حق یک فرد هستند که تاکید فراوان شده که بخشش شود ولی گاهی که حق فردی نیست و مساله بیت المال و حق جمعی از مردم است اینجا حق بخشش نداریم.
نکته آخر در مورد تعداد زیاد پرونده‌های قضایی است صلح و سازش بین مردم باید رواج پیدا کند و حتی الامکان پرونده قضایی تشکیل نشود ولی اگر ناچار به تشکیل پرونده بودیم تمام سعی مان این باشد که قبل از اینکه حکم قطعی صادر شود آشتی کنند این به نفع جامعه است و هم از حجم کاری قوه قضاییه کم می‌شود. هم‌چنین بخشش فرد باید از روی رضایت باشد و نه اینکه از روی زور و اجبار و حیل مختلف به نوعی اجبار به بخشش کنیم؛ خیر این کار صحیح نیست.

رونمایی از کتاب مجموعه مقالات همایش ملی صبر

در ادامه مراسم رونمایی از کتاب مجموعه مقالات همایش ملی صبر که نخبگان در حوزه‌های مختلف، گردآوری کرده‌اند انجام شد؛ سپس از کسانی که بخشش را جایگزین حق قصاص کردند و از خون عزیزانشان گذشتند با اهدای تندیس تقدیر به عمل آمد و در ادامه نیز از قضاتی که بیشترین صلح و سازش را در پرونده‌های قضایی به ثمر رساندند یا در حوزه احکام نوین احکام جایگزین اعمال کردند تقدیر به عمل آمد. در انتهای مراسم تقدیر نیز از میانجیگران و فعالان صلح و سازش که باعث صلح یا بخشش قصاص در سراسر کشور شدند تجلیل شد. 

در ادامه جهانگیری معاون اول ریاست جمهوری تحقق مساله صلح و بخشش و رضایت را در جامعه مانع آسیب‌های جدی دانست و افزود: در اسلام این یک موضوع کلیدی و روش درمان برای مشکلات و معضلات جامعه بیان شده است نبود چنین روحیه‌ای در جامعه می‌تواند خودش علل آسیب‌های دیگر و به بحران‌های اجتماعی تبدیل شود این یک مساله مهم و جدی است امسال حداقل ۴جلسه در حضور رهبر و سران سه قوه در مورد اسیب‌های اجتماعی داشتیم تا سه قوه متحد شوند تا جامعه به سمت ترویج این فرهنگ صلح و آشتی برود.
معاون اول رئیس جمهور افزود: هیچ جامعه ای از سوظن و بدگمانی پیشرفت نمی‌کند تحول اقتصادی به دور از تحمل و صبر قابل تحقق و اجرا نیست هر برنامه‌ای برای تحقق پیش نیازش این است که برنامه صبر در جامعه گسترش پیدا بکند و تحقق داشته باشد وجه غالب بر توسعه وجه فرهنگی توسعه است
وی سرمایه اجتماعی را تعیین کننده‌ترین سرمایه هر جامعه‌ای دانست و در ادامه گفت: ما باید انگیزه‌ها و مکارم اخلاقی را توسعه بدهیم در این صورت است که در جامعه از زوال سرمایه اجتماعی جلوگیری می‌شود. باید به جایی برسیم که به جای انتقام بخشش جایگزین شود و در این راستا حتما دولت به قوه قضاییه کمک خواهد کرد.

مرجان شرف

captcha