کد خبر: 3589337
تاریخ انتشار : ۲۵ فروردين ۱۳۹۶ - ۰۱:۴۰
رضا ایرانمنش عنوان کرد:

فضای هنری کشور در مسیر بی‌هویتی حرکت می‌کند/ ضرورت احیای شاخصه‌های هنر انقلابی

گروه هنر: رضا ایرانمنش، كارگردان و بازیگر سینما كه خود نیز از هنرمندان جانباز كشور محسوب می‌شود، با انتقاد از اوضاع فعلی هنر در کشور گفت: به اعتقاد من در حال حاضر ما به سمتی می‌رویم كه هنرمان در حال از دست دادن هویتش است؛ چون هنرمند ما هویت ندارد.

رضا ایرانمنش، بازیگر سینما در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) با بیان اینكه ماهی را هروقت از آب بگیریم تازه است، بر اهمیت به حوزه هنر تاكید كرد و گفت: در تمام ممالك دنیا هنر جایگاه خاصی دارد و در صدر جای گرفته است، حتی كشورهایی كه شاید بویی از فرهنگ نبرده باشند خواسته و ناخواسته كارهای هنری انجام می‌دهند و به خیلی از مقاصدشان دست پیدا می‌كنند. به اعتقاد من هنر در میان همه مردم، جایگاهی خاص و منحصر به فرد دارد و هنرمند نیز از جایگاه والایی برخوردار است، اما متاسفانه در كشور ما همه موضوعات در صدر قرار دارند و هنر آخر از همه مطرح می‌شود؛ در حالی كه در همه جای دنیا هركاری انجام می‌دهند ابتدا دامن هنر را می‌گیرند به دلیل این‌كه بهترین بهره‌ها را می‌شود از هنر برد.

به سمتی می‌رویم كه هنرمان در حال از دست دادن هویتش است

وی ادامه داد: به اعتقاد من در حال حاضر به سمتی می‌رویم كه هنرمان در حال از دست دادن هویتش است؛ چون هنرمند ما هویت ندارد. به عنوان مثال، كدام یک هنرمندان ما امنیت شغلی دارند؟ این در حالی است كه ساده‌ترین شغل یك متولی برای خود دارد كه افراد را تحت تكفل خود قرار می‌دهد، هنوز متاسفانه پس از چندین سال من می‌بینم در دولت‌های مختلف قول‌های مبنی بر امنیت شغلی هنرمندان داده شد ولی به آن قول‌ها عمل نشده است. این اتفاق به هنر ما ضربه می‌زند و باید كاری كنیم. هرچند كه زودتر از این‌ها باید كاری می‌كردیم، اما هنوز هم وقت هست و می‌توان كاری كرد و وضعیت هنر را سر و سامان ببخشیم، آن زمان است كه می‌توانیم به راحتی فرهنگ‌سازی كنیم؛ لذا امیدوارم مسئولان امر فكر و توجه خاصی به هنر و هنرمند داشته باشند تا در آینده شاهد یك هنر اصیل و مستحكم در كشورمان باشیم.

شهید آوینی ژانری متفاوت را در هنر ابداع كرد

ایرانمنش اظهار كرد: در اینجا بحث نگاه هنری شهید آوینی شد. به نظرم وی یك ژانر بسیار متفاوت را در این زمینه پیش برد و ژانری را ابداع كرد كه هنوز هم از مردم از دیدنش خسته نشدند. به عنوان مثال هنوز هم، وقتی قسمت‌هایی از روایت فتح شهید آوینی را می‌بینیم برایمان تكراری نشده است و لذت‌بخش و در عین حال جذاب و تاثیرگذار است. این اتفاق خودش یك امتیاز مثبت محسوب می‌شود كه ای كاش ادامه پیدا می‌كرد. من مطمئنم روح شهید آوینی حاضر و ناظر است و انتظارش این است كه راهش را با به روز كردن پیش ببریم.

در حوزه‌های مختلف هنر، از شكل و شیوه‌های شهید آوینی استفاده كنیم

این هنرمند سپس در توضیح این مطلب كه با توجه به نگاه متعهدانه شهید آوینی به هنر، آیا شخصا تعریفی از هنر انقلاب دارد؟ بیان کرد: قطعاً تعریفی در این زمینه هست. شهید آوینی در ژانرش نوع تازه‌ای از هنر نمایشی را به همین نیت ابداع كرد و همه ما هم شاهد بودیم چه در طول 8 سال دفاع مقدس و چه تا زمان شهادتش، دغدغه وی مسائل مربوط به دفاع مقدس، آدم‌های جنگ و انقلاب بود.

ایرانمنش تصریح کرد: مطمئنم اگر ایشان امروز در بین ما بود دغدغه حال حاضرش هم این بود كه جامعه به چه سمت‌و‌سویی می‌رود و همچنین رویکردش را در آثارش به روز می‌كرد. در همین راستا اگر در همه حوزه‌ها چه دفاع مقدس و چه حوزه‌های دیگر، از شكل و شیوه‌های شهید آوینی استفاده كنیم به راهكارهای درستی خواهیم رسید و در نهایت از طریق هنر جامعه‌ای در خور شان مردم شریف ایران خواهیم ساخت.

وی در ادامه مطرح كرد: به نظرم شهید آوینی در حقیقت تعریف تازه‌ای از جنگ، ایثار، رشادت، مقاومت و جان‌فشانی را آغاز كرد و آن‌ را اشاعه داد و تا جایی پیش برد كه خیلی از ناگفته‌های انقلاب و جنگ در آن بیان شد و مردم آگاه شدند. وی جنگ را به نوعی بسیار جذاب و با یك شیوه خاص خودش برای مردم تعریف كرد. به نظرم سیاستی كه او در ساخت برنامه‌اش به كار برد به این شكل بود كه مخاطب را جذب خودش كرد و واقعا هم فكر شده بود. اگر شما فرضا «روایت فتح» وی را از قسمت اول تا آخر ببینید حتما تفاوتش را می‌بینید. من خودم شخصا «روایت فتح» شهید آوینی را بارها تماشا می‌كنم و از آن یاد می‌گیرم.

لزوم احیای شاخصه‌های مهم انقلابی

ایرانمنش در پاسخ به این‌‌که‌ آیا می‌تواند مصادیقی از هنرمندان شاخص انقلاب و آثارشان را نام ببرد؟ گفت: در این زمینه شاید خیلی نتوانم اسم ببرم چون ممكن است نامی جا بیفتد، اما در كل ما در حوزه‌های مختلف افرادی داشتیم كه از دامن همین حوزه هنری و سازمان تبلیغات اسلامی بیرون آمدند و بسیار هم موفق و تاثیرگذار بودند؛ برای مثال مرحوم رسول ملاقلی پور، فرج‌الله سلحشور و ابراهیم حاتمی‌كیا، علی شاه حاتمی و بسیاری از دوستانی كه در حوزه‌های فیلم، بازیگری، نویسندگی و ... شاخص بودند و سكوی پرتاب آن‌ها حوزه هنری بود و هنوز هم هست.

وی در پایان عنوان کرد: شاید بسیاری از شاخص‌های انقلابی ما در حوزه‌های مختلف یا كم كار شده باشند و یا دیگر نامی از آنها برده نمی‌شود كه ای كاش شرایطی فراهم آید تا این دوستان دوباره برگردند و همان مسیر را ادامه بدهند. ما هنوز موضوعاتی در زمینه دفاع مقدس داریم؛ جای آنها در سینمای دفاع مقدسمان خالی است و ما با حضور برخی دوستان می‌توانیم دوباره این ژانرها را احیا كنیم.
captcha