فریبا کیا، قائممقام دبیر چهاردهمین جشنواره کتابهای آموزشی و تربیتی رشد ویژه کتابهای قرآنی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، اظهار کرد: سازمان پژوهش و برنامهریزی کتب درسی در ماموریتی که برای استانداردسازی منابع آموزشی و تربیتی داشته است، آثار این حوزه را از سال 78 تاکنون مورد بررسی قرار داد که کتب قرآنی نیز در این محدوده جای داشت.
معاون سازمان پژوهش و برنامهریزی کتب درسی گفت: بر اساس تحقیقی که صورت گرفت متوجه شدیم که در موضوع کتب قرآنی علیرغم اینکه این آثار بسیار مطرح هستند و تولیدات مرتبط با این حوزه کارایی بسیار دارند، ولی برای مخاطبان اصلی ما که دانشآموزان شش تا هجده ساله هستند، با فقر منابع قرآنی روبرو هستیم. بر این اساس مطالب قرآنی ما متناسب با گروه سنی هدف بسیار اندک است.
کیا در ادامه این مطلب اظهار کرد: آثاری که در این حوزه تولید میشود نیز از نظر زبان متناسب برای مخاطب دچار ضعف هستند و دارای جاذبه برای مخاطب در این سنین نبوده و متناسب با نیاز و سطح سنی نبوده و همراهی با زبان مخاطب ندارد. بر این اساس با توجه به رسالت سازمان پژوهش و برنامهریزی و اهمیتی که قرآن کریم دارد، تصمیم گرفتیم که یک جشنواره ویژه قرآنی برگزار کنیم تا موجی میان تولیدکنندگان اعم از ناشران و مولفان ایجاد شود و آنان متوجه این موضوع که نیازهای این گروه از مخاطبان چیست و چالشها و خلأهایی که نشر قرآنی با آنها روبرو است کدام است شوند.
قائممقام جشنواره کتب آموزشی و تربیتی ویژه کتابهای قرآنی ادامه داد: دوازدهمین دوره جشنواره را ویژه قرآن کریم برگزار کردیم و در چهاردهمین دوره نیز این کتابها را مورد توجه قرار دادیم تا توجه به قرآن را افزایش و ادامه دهیم و موج ایجاد شده را به نتیجه مبدل کنیم که در برگزاری این جشنواره نیز میتوان به وضوح نتایج حاصل شده را دید.
وی با اشاره به دوره دوازدهم که صرفاً کتب قرآنی بررسی شدند، گفت: در آن دوره، کتابهای چهار سال که حدود 400 اثر به دبیرخانه رسید مورد ارزیابی قرار گرفت که 214 اثر مناسب با جشنواره را شامل میشد. در این دوره که فقط آثار دو سال مورد بررسی قرار گرفته است، 600 اثر به دبیرخانه ارسال شده که 313 عنوان از آنها مناسب این رویداد بوده است. با برگزاری همین یک دوره جشنواره ویژه قرآنی شاهد رشد 48 درصدی کتب قرآنی نسبت به دوره پیشین بودیم.
کیا با اشاره به میزگردهای نقد کتابهای قرآنی در دوره چهاردهم جشنواره اظهار کرد: این میزگردها با حضور ناشران شهر قم برگزار شد. این شهر حدود 35 درصد کتابهای قرآنی را تولید میکند. بر این اساس نشستی را با آنان درباره آسیبشناسی کتب دینی برگزار کردیم تا خلأها مشخص شود و پدیدآورندگان و ناشران بدانند که باید به چه موضوعاتی توجه کنند.
وی همچنین یادآور شد: حوزه تفسیر و ترجمه قرآن کریم صرفاً ویژه گروه سنی بزرگسال برگزار شد. همچنین ادبیات داستانی نیز ویژه گروه سنی کودک مورد بررسی قرار گرفت که از 313 عنوان کتابی که در شش گروه تقسیمبندی شدند، 39 اثر نامزد دریافت جایزه شدند. در این میان به خالقان شش اثر برگزیده علاوه بر جایزه، تندیس نیز اهدا میشود.
کیا تاکید کرد: در این جشنواره برای توجه بیشتر به کتب قرآنی، حتی پدیدآورندگان و ناشرانی که به مرحله نامزدی نیز رسیدهاند، لوح تقدیر دریافت میکنند تا به خلق و انتشار اثر در حوزه قرآن کریم تشویق شوند.