کد خبر: 3595660
تاریخ انتشار : ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۲
حجت‌الاسلام بهشتی اظهار کرد:

کارآمدی نشر دینی با رفع نیاز 60 درصدی مخاطبان

گروه ادب: یک کارشناس قرآنی که به‌تازگی داوری آثار مفاهیم و علوم قرآنی جشنواره رشد را پشت سر گذاشته است،‌ اظهار کرد: آثار ارائه شده در این حوزه 50 - 60 درصد نیاز مخاطبان این حوزه را برطرف می‌کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدجواد بهشتی،‌ کارشناس حوزه مفاهیم و علوم قرآنی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، درباره کیفیت آثاری که در حوزه قرآن کریم به رشته تحریر درآمده و در بازار نشر عرضه شده‌اند، عنوان کرد: بازار نشر از نظر تولید و عرضه کتاب‌های این حوزه از نظر کمیت با رشد چند برابری روبرو بوده است و این موضوع به آن معنی است که ناشران استقبال بیشتری از چاپ و عرضه این گونه آثار از خود نشان داده‌اند.

وی با بیان این مطلب افزود: همچنین اگر بخواهیم از نظر کیفیت به بررسی کتاب‌هایی که در بازار و در حوزه مفاهیم و علوم قرآنی به چاپ رسیده و منتشر شده‌اند بپردازیم،‌ باید گفت که از نظر ادبیات و محتوا، ساختار و پردازش، وضعیت کتاب‌هایی که در بازار وجود دارند بهتر شده است و آثار از کیفیت خوبی بهره برده‌اند.

حجت‌الاسلام بهشتی که سرگروه داوران حوزه مفاهیم،‌ موضوعات و علوم قرآنی جشنواره کتب آموزشی و تربیتی ویژه کتاب‌های قرآن کریم بوده است،‌ به 140 اثری که در این جشنواره مورد ارزیابی قرار داده بود اشاره کرد و یادآور شد: از میان آثاری که به این جشنواره ارسال شده بود، 30 اثر متناسب با موضوع و حوزه مورد نظر بودند.

وی درباره کاستی‌ها و خلأهایی که در این زمینه و به منظور عرضه به گروه سنی کودک و نوجوان به چشم می‌خورد عنوان کرد: برای ارائه اثر به این گروه سنی نیازمند محصولات متنوعی هستیم و باید توجه داشت که کتاب‌های مناسب این قشر از مخاطبان باید از حالت عمومی بودن یا فنی بودن صرف خارج شود؛ علت بیان این موضوع هم آن است که برخی از کتاب‌ها خیلی فنی هستند و برای گروه خاصی مناسب نیستند. از سویی باید به این نکته هم اشاره کرد که برخی از آثار کاملاً فنی هستند و برای دوره‌های کارشناسی ارشد و دکترا به کار می‌آیند. همچنین برخی دیگر از آثار سطحی و خیلی عادی هستند و برای این گروه قابلیت استفاده ندارند.

حجت‌الاسلام بهشتی همچنین در این باره که ویژگی آثار مناسب در این حوزه برای استفاده مناسب‌تر مخاطبان چیست عنوان کرد: از آنجا که بسیاری از آثار این حوزه مورد استفاده فرهنگیان قرار می‌گیرد، باید به این حوزه تاکید کرد که معلمان باید نسبت به دین و قرآن، دانش و بینش عمیق داشته باشند؛ به طوری که وقتی یک محتوا در اختیار آنها قرار می‌گیرد،‌ باید توانایی ارائه و انتقال مفاهیم آن به دانش‌آموزان را داشته باشند.

وی ادامه داد: بر این اساس باید گفت که محتوای اثر باید از استحکام لازم برخوردار باشد و علاوه بر این،‌ کتاب با موضوع قرآن و مفاهیم قرآنی باید به گونه‌ای تدوین شود که قابلیت انتقال و عرضه آن به قشر کودک و نوجوان وجود داشته باشد.

این کارشناس قرآنی تاکید کرد: این دو ویژگی بسیار مهم هستند و کتاب باید بر این اساس تدوین و تهیه شود و به گونه‌ای باشد که هم توانایی تاثیرگذاری بر مخاطب را داشته باشد و هم بتوان آن را به قشر کودک و نوجوان ارائه کرد؛ به این معنی که قابل فهم و درک باشد.

وی در پاسخ به این که آیا کتاب‌های موجود در بازار تامین کننده نیازهای مخاطبان است یا خیر، گفت: تا حدود 50، 60 درصد بله. قطعاً برگزاری جشنواره‌هایی با موضوع کتاب‌های قرآنی می‌تواند اقدامات مفیدی در این راستا باشد به این شرط که هدفمند برگزار شود.

حجت‌الاسلام بهشتی همچنین در بیان راهکارهای هدایت ناشران به تولید کتب مناسب اظهار کرد: یکی از اقدامات در این باره آن است که از همه کسانی که خالق، گردآورنده یا ناشر اثر هستند قدردانی به عمل آید. علاوه بر این باید دلایل برگزیده شدن آثار قرآنی در جشنواره‌ها مشخص شود که گروه تولیدکننده و عرضه‌کننده آثار بدانند که معیارها کدام است تا بر اساس آن به خلق اثر اقدام کنند.

وی با تاکید بر اینکه لازم است به حوزه نشر کمک شود،‌ افزود: وقتی ناشر از این موضوع مطلع باشد که مسئولان و دست‌اندرکاران حوزه نشر به وی در این باره کمک می‌کنند،‌ انگیزه حضور دوباره در این عرصه را پیدا می‌کند و به فعالیت می‌پردازد.

حجت‌الاسلام بهشتی همچنین به اطلاع‌رسانی توسط رسانه ملی یاد کرد و گفت: این رویکرد سبب می‌شود که در سال‌های آینده شاهد رشد و ارتقای کیفی و کمی آثاری که در این حوزه تولید می‌شوند باشیم.

وی تصریح کرد: حوزه مفاهیم،‌ موضوعات و علوم قرآنی از حوزه‌هایی است که آثار زیادی در آن تولید می‌شود. البته رشد کمی و کیفی آثار به نسبت سال‌های گذشته کاملاً مشهود بود و برای حفظ اقبال ناشران به این حوزه نباید از حمایت غافل باشیم.

captcha