مسعود پیرمرادیان، مدیرمسئول دفتر نشر معارف در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ویژگیهای نمایشگاه مطلوب گفت: از نظر من به عنوان یک ناشر، نمایشگاه مطلوب، نمایشگاهی است که بتواند همه آثار مکتوب ناشران را در معرض دید و بررسی مردم قرار دهد. متأسفانه در حال حاضر این نمایشگاه، این قابلیت را ندارد و علت اصلی این مشکل نیز این است که ما نمایشگاه کتاب تهران را با سایر نمایشگاههایی که در طول سال در کشور برگزار میشوند، مقایسه میکنیم، در حالی که تنوع محصول در نمایشگاه کتاب بیش از نمایشگاههای صنعتی و ... است و هر عنوان کتاب به عنوان یک محصول تعریف میشود و امکان نمایش همه آنها وجود ندارد.
وی افزود: از طرفی شرکتهای صنعتی و سایر مراکز محصولات گذشته خود را با به صحنه آمدن محصول جدید از رده خارج میکنند، اما در حوزه کتاب محصولات قبلی و کتابهایی که طی سالهای گذشته تولید شده به قوت خود باقی است و به محصولات جدید اضافه میشود و در صحنه عرضه و تهیه مردم وجود دارد و حجم این کالا را بیش از پیش زیاد میکند و ضروری است که دستاندرکاران نمایشگاه کتاب برای موضوعی کردن آن فکری بیندیشند.
پیرمرادیان ادامه داد: ما در نمایشگاه کتاب بخش عمومی داریم که با دستهبندی فعلی که به صورت حروف الفبا است، کار را برای مردم سخت کرده و سبب شده نتوانند به انتخاب خوب دست بزنند. این یکی از اشکالات جدی نمایشگاه است و پیدا کردن یک راه حل مناسب هم کار سادهای نیست؛ چرا که نمیشود ناشر را به عنوان تولیدکننده اثر از جریان نمایش کتاب خارج کرد و در نظر نگرفت، خود ناشر باید برای معرفی کتاب در نمایشگاه حضور داشته باشد و از سوی دیگر شاید این امر سبب شود، ناشران به دلیل کار در چندین حوزه مجبور باشند، در چندین بخش غرفه داشته باشند که این نیز نیازمند تصمیم مناسب است.
این ناشر در ادامه ویژگیهای دیگر نمایشگاه خوب را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: نمایشگاه کتاب خوب نمایشگاهی است که جریان اقتصادی کتاب را تقویت کند نه اینکه به این جریان لطمه وارد کند. متأسفانه مهمترین ایراد نمایشگاه کتاب این است که به چرخه اقتصاد نشر و به جریان تجارت کتاب لطمه میزند و مردم یک چهارم از حجم خرید سالانه کتاب خود را از نمایشگاه کتاب تهران تهیه میکنند و این باعث میشود که چرخه توزیع و عرضه توسط مراکز پخش و عرضه کتاب مختل شده و از رونق کتابفروشیها و مراکز پخش کتاب کاسته شود و شاهد تعطیلی آنها باشیم.
وی تصریح کرد: ما وظیفه داریم در نمایشگاه کتاب، فروش را از عهده ناشران برداریم و اجازه فروش کتاب را به ناشر ندهیم و ناشر فقط اجازه نشر کتاب را داشته باشد و اجازه تجارت کتاب را نداشته باشد و برای این کار ملزم به اخذ مجوز باشد، یعنی فروشگاه و مرکز فروش اقدام به این کار کند.
پیرمرادیان یادآور شد: نمایشگاه کتاب باید نمایشگاه عرضه کتاب باشد نه محلی برای فروش کتاب. امروز نمایشگاه کتاب تهران فروشگاه عظیم مقطعی است که فروش کتاب همراه با تخفیف بوده و ناشران برای این نمایشگاه برنامهریزی خوبی میکنند و به جای اینکه آثار خود را به مردم معرفی کنند و از حضور مؤلفان بهرهمند شوند و از امکانات نقد و نظر کتابها استفاده کنند، در نمایشگاه کتاب به دنبال جذب مشتری و فروش کتاب و تأمین بخشی از نقدینگی کتاب خود در طول سال هستند.