«مرتضی کوشکی»، هنرمند 41 ساله معرقکار ساکن شهر ری که آثار هنری خود را در در غرفه ستاد بازسازی عتبات عالیات در بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم در معرض دید بازدیدکنندگان قرار داده، در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) اظهار کرد: زمانی معرق را به صورت تفننی کار میکردم و آن زمان شغلهای مختلفی را تجربه کردم، اما شغلی که تنها در آن پول باشد و فاقد عشق و شوق باشد هرگز به سرانجام نمیرسد و من دنبال شغلی میگشتم که در آن هم عشق باشد و هم شوق و یک روز دلشکسته از نیافتن یک شغل به حرم حضرت عبدالعظیم (ع) پناه بردم و نخستین جرقه خلق آثار معرق چوب با دیدن دربهای معرقکاری شده حرم در ذهنم ایجاد شد.
وی گفت: از خادمان حرم نشانی استاد سازنده دربهای حرم را پرسیدم که شخصی به اسم حاج منصور در شهر ری بود که یک نمونه از کارهای معرق خود را نزد او به کارگاه شاه عبدالعظیم حسنی(ع) بردم و از فردای آن روز در بخش نجاری کارگاه مشغول به کار شدم و پس از گذراندن شش ماه وارد حرفه معرقکاری شدم.
ساخت دربهای حرم در مدت سه سال
کوشکی افزود: سه سال مشغول ساختن دربهای حرم حضرت عبدالعظیم(ع) بودم و این همان شغلی بود که در آن عشق و شوق را یافتم که آینده شغلی مرا ساخت و پس از سه سال دربها را به پیمانکار تحویل حرم داد و مجددا بیکار شدم، اما با توجه به عشق و علاقه حیفم آمد این کار را کنار بگذارم و همین سبک و سیاق دربهای حرم را به صورت ساخت کنسول و تابلوهای قرآنی ادامه دادم و انگیزه واقعی خود آقا عبدالعظیم بود.
وی گفت: مدتی به خاطر گردهها و بوی چوب آفریقایی که زمینه تابلوها است، دچار بیماری تنفسی شدم و قبل از بیماری روزی 10 تا 12 ساعت کار میکردم، اما اکنون که دیسک کمرم نیز نزدیک به پاره شدن است روزی سه ساعت بیشتر نمیتوانم کار کنم.
گلایه از سازمانهای فرهنگی
این هنرمند معرقکار کشورمان با گلایه از سازمانهای فرهنگی که هیچ گونه حمایتی از آثارش نکردهاند، گفت: زمانی از سازمان میراث فرهنگی درخواست کردم تا اجازه دهند در یک نمایشگاه شرکت کنم و آنها شرکت در نمایشگاه را مشروط به پرداخت هزینه کردند و از آنجا بود که فهمیدم زمان کار کردن برای دل گذشته و باید برای پول کار کرد.
وی اظهار کرد: زمانی که برای حرم حضرت عبدالعظیم(ع) کار میکردم، انگیزه اصلی عشق به خود آقا بود و امرار معاش در درجه بعدی قرار داشت و وقتی دربها تحویل داده شد، هیچ کس از اجرت زحمت من و همکارانم اطلاعی نداشت تا این که سال گذشته متأسفانه بر اثر یک اتفاق دربها دچار حریق شد و زمان تعمیر، قیمت هر کدام از دربها نزدیک به 4 میلیارد تومن برآورد شد و این در حالی بود که بابت حقالزحمه یک سال 2 تا 3 میلیون تومان به ما پرداخت شده بود و اکنون ناچارا نه تنها برای دل بلکه باید برای امرار معاش کار کنم.
هنر واقعی ارتباط با خدا است
مرتضی کوشکی با بیان این که هنرمند واقعی کسی است که بتواند با خدا ارتباط بیشتری برقرار کند، گفت: هنرمند واقعی کسی است که با خدا ارتباط بیشتری دارد و پدر، مادر و داشتههایش را قدر دانسته و بابت داشتن آنها شکرگزار باشد.
وی که از داشتن پدر محروم است، مادر خود را یک تکیهگاه و یک پدر در زندگی خود معرفی کرد و افزود: اگر به درجهای برسیم که ارزش داشتن پدر و مادر را بفهمیم به معنای واقعی زندگی نزدیک خواهیم شد، نه این که به معنای واقعی زندگی رسیده باشیم، زیرا معنای واقعی زندگی یا سبک زندگی دوستی با خدا است.
آثار میلیاردی که چهار سال است خریدار ندارد
مرتضی کوشکی با اشاره به شرکت در نمایشگاههای مختلف از جمله نمایشگاه بینالمللی صنایع دستی گفت: مدت 10 سال است که به صورت حرفهای و تخصصی کار میکنم، اما چهار سال است که هیچ فروشی ندارم و آثار موجود از کمترین قیمت برآورد شده که 140 میلیون تومان است تا اثر یک میلیارد و چهارصد میلیون تومان هنوز از سوی نهادهای فرهنگی و اشخاص خریداری نشده است.
وی تصریح کرد: کار دست قیمت ندارد و در هر تابلو مفهومی نهفته است که برای تابلویی مانند «وان یکاد» حدود 3600 ساعت زمان صرف کرده ام.
استقبال از بازدید آثار در نمایشگاه بینالمللی قرآن
این هنرمند معرقکار در ادامه استقبال مردم از آثار خود در بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی قرآن را بینظیر خواند و گفت: الحمدلله مردم استقبال خوبی کردند و ما انتظار فروش نداریم و این که مردم با دیدن آثار چند لحظهای از مشغلههای ذهنی خود جدا میشوند و این ساعاتی که با هدف دیدن چیزهای ارزشمند و زیبا به نمایشگاه میآیند، برایشان خوشایند باشد، به یک هنرمند رضایت لازم را خواهد داد و امیدوارم این اتفاق افتاده باشد.
مطالعه نهجالبلاغه برای درک قرآن
کوشکی در باره انس خود با قرآن گفت: انس من با قرآن زیاد نیست اما عمیق است، بدان معنا که در مورد آیات تفکر میکنم وتنها به خواندن بسنده نمیکنم.
وی افزود: نهجالبلاغه گوهری است که بدون خواندن آن توانایی درک مفاهیم قرآن را نداشتم و خواندن نهج البلاغه کمک کرد تا قرآن را درک کنم.
توصیه به بیکاران
این هنرمند معرقکار کشورمان به جوانان توصیه کرد که به صرف این که کار نیست در گوشه خانه ننشینند و منتظر کار باشند، بلکه باید تلاش کنند و امیدوار باشند که تلاش نتیجه خواهد داد.
وی در پایان تأکید کرد: محدوده عمر نامشخص است و مهم این است در این محدوده آثاری از خود بر جای گذاریم و این آثار تنها به هنر محدود نمیشود، بلکه هر شخص در هر شغل و توانمندی که دارد میتواند خالق آثاری ارزشمند باشد.