عبدالکاظم صادقا، پیشکسوت عرصه خط و کتابت قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در این باره که ایران از نظر کتابت قرآن در جهان چه جایگاهی را داراست، عنوان کرد: کاتبان قرآن کریم ایران اسلامی از دیرباز جایگاه خوب و متعالی داشتهاند، ولی به علت فترتی که در چند دهه بعد از قاجاریه و شاید بتوان گفت اوایل دوران پهلوی ایجاد شد، تمرکز خوشنویسان و کاتبان به سوی خط نستعلیق سوق پیدا کرد.
وی این سوق یافتن را به آن علت دانست که کاتبان قرآن در استفاده از خط نسخ و ثلث تا حدودی از قافله عقب بمانند. این رویکرد بسیار مهم است، زیرا ایرانیان در همه هنرها در صدر قرار دارند و استعداد، هوش و هنر ایرانی معروف و مشهود است. تعالی حوزه کتابت و خط نیازمند رسیدگی است. مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران بعد از سالهای سال به فکر افتاد که برای کتابت قرآن کریم، احادیث و متون مذهبی، موسسهای را به منظور ارتقای خط نسخ و ثلث ایجاد کنند.
این کاتب قرآن با تاکید بر اینکه ایران در خط نستعلیق سرآمد دیگر کشورهاست، افزود: متاسفانه در کتابت قرآن با خط نسخ و ثلث تا حدودی از دیگران عقب ماندهایم. در حدود شش سال است که دارالکتابه مرکز طبع و نشر برای ارتقای این دو خط و جبران عقبماندگی که در این زمینه داریم تاسیس شده که خوشبختانه ثمرات خوبی نیز در پی داشته است.
صادقا به روند رو به افزایش تعداد تابلوهای خط نسخ و ثلث در نمایشگاههای مختلف طی سالهای اخیر یاد کرد که هر روز بر تعداد آنها افزوده میشود و اقبال جوانان به این حوزه نیز بیشتر میشود. وی در ادامه بیان کرد: البته در کنار ضعفی که شاهد آن بودهایم، باید گفت که تعداد اساتید این دو خط نیز به نسبت استادان نستعلیق کم بوده است.
وی با اشاره به جمعیت 80 میلیونی ایران اسلامی و وسعت کشور و شمار فراوان استانها، ادامه داد: لازم است اساتید بسیاری در این حوزه فعالیت کنند، چراکه افراد با ذوق و علاقه فراوان هستند، ولی تعداد اساتید به نسبت جمعیت کم است. طی چند سال در نمایشگاه قرآن کارگاهی برگزار میشود که به تعلیم این دو خط در آنجا میپرداختم و در آنجا متوجه این نکته شدم که تعدد علاقهمندان و افراد مستعد در این حوزه تا چه میزان بسیار است که از آن جمله میتوان به یکی از کارآموزان اشاره کرد که طی مدت نمایشگاه از شهرستان به نمایشگاه میآمد تا تعلیم ببیند.
این پیشکسوت عرصه کتابت همچنین از حذف درس آموزش خط در مدارس که پیش از این وجود داشت یاد و اظهار کرد: دستکم باید فرهنگ خط توضیح داده شود تا در پیشرفت ما اثر بگذارد. امیدوارم که دارالکتابه فعالیت را بیشتر کند و این رویکرد به دیگر استانها نیز گسترش یابد. این اقدام امری ضروری است. در اصل باید به این نکته توجه داشت که تعداد اساتید کم است و باید برای استانها در این زمینه فکری کنیم.