به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در مورد «طرح ترويج كتابت قرآن كريم به ر سمالخط مفاخر ملی» که با اظهار نظر حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، مهدی قرهشیخلو و محمد حسینی تهیه شده، آمده است: این طرح درصدد ايجاد نوعی انحصار و يا در سطحی پايینتر نوعی تبعیض مثبت برای خط مرحوم استاد احمد نیريزی است كه روی ديگر آن ناديده گرفتن هنر خوشنويسی ساير مفاخر ملی و نیز ايجاد اختلال در گسترش خوشنويسی قرآن كريم توسط هنرمندان جوان و معاصر است.
از سوی دیگر طرح مذكور به لحاظ فنی دارای ضعفهای اساسی است و از این جهت، میتواند به سبب اخلال در امر چاپ و نشر قرآن کریم شود زیرا در امر کتابت قرآن کریم ما با سه مقوله مجزا مواجه هستیم:
1 ـ «رسم» با نحوه نگارش قرآن کریم
2 ـ «ضبط» یا شیوه اعرابگذاری قرآن کریم
3 ـ خط نویسی یا خوشنویسی قرآن کریم
این در حالی است که از یک سو طرح مذاکره از واژهها مبهم «رسمالخط» استفاده کرده است که عملاً مشخص نیست به کدام یک از موارد مذکور اشاره دارد و از سوی دیگر به نظر میرسد رهبر معظم انقلاب اسلامی صرفاً از «خط نویسی» مرحوم نیریزی تجلیل فرمودهاند.
بنابراین طرح مذکور از جهت ایجاد انحصار یا تبعیض مثبت و نیز از جهت ضعف فنی در نگارش آن قابل دفاع نمیباشد.
با این وجود ارائه طرحی دیگر با هدف حمایت از چاپ و نشر قرآن با خطنویسی ایرانی اعم از مفاخر ملی و هنرمندان جوان و معاصر به نحوی که طی یک بازه پنج ساله سهم قرآنهای مذکور تا 50 درصد برسد امری مفید و قابل دفاع است.
در مقدمه این گزارش نیز آمده است: در مورخ 21/1/1396 طرحی با عنوان «ترویج کتابت قرآن کریم به رسمالخط مفاخر ملی» اعلام وصول شد. بر اساس مقدمه آن، هدف از این طرح عبارت است از: تجلیل از مفاخر کشور، حفظ و ترویج رسمالخط ایرانی و در نهایت اشاعه کتابت مرحوم نیریزی در چاپ و نشر قرآن کریم و ادعیه.
در این راستا طرح مذکور به جملاتی از بیان مقام معظم رهبری مزین است که در این مورد فرمودهاند: «مرحوم میرزا احمد نیریزی یک قله است، خصوصیات این بزرگوار در این حد است. یعنی واقعا در خطنویسان در نسخ ایرانی هیچ کس مثل احمد نیریزی به گواهی کسانی که وارد در این زمینه هستند، نیامده است».
طرح مذکور از یک ماده واحده و چهار تبصره تشکیل شده است.
برای مشاهده متن کامل گزارش مرکز پژوهشها
اینجا کلیک کنید!