کد خبر: 3615363
تاریخ انتشار : ۱۴ تير ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۲

کنکوری‌ها بخوانند/ کاهش استرس و اضطراب با توکل بر خداوند

کانون خبرنگاران نبأ: پزشک و متخصص روانشناسی سلامت گفت: اگر افراد توکل به خداوند را در افکارشان پرورش دهند قطعا اثرات آن را در رفتارشان بروز خواهند داد و می‌توانند با استرس و اضطراب استرس مقابله کنند.

امین رفیعی‌پور، پزشک و متخصص روانشناسی سلامت در گفت‌وگو با کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ گفت: تب کنکور این روزها خیلی بالاست که سبب شده دانش‌آموزان با استرس و اضطراب شدیدی روبه‌رو شوند زیرا تمام این 12 سال زحمت بچه‌‌ها و آنچه که خانواده‌ها از آنها می‌خواهند شاید در همین چهار ساعت کنکور خلاصه شود.
وی ادامه داد: سنجش دانش‌آموزان براساس آزمون کنکور روش مناسبی نیست چراکه خیلی از این دانش‌آموزان از توانمندی‌های خاصی برخوردار هستند و درس‌های‌شان را به موقع خوانده‌اند ولی استرس و اضطراب‌های روزهای نزدیک به زمان کنکور که در لحظه‌های آخر نیز با آن همراه هستند باعث می‌شود که متأسفانه این عزیزان نتوانند به خوبی از پس این آزمون برآیند و این مرحله را با موفقیت طی کنند.
این استادیار دانشگاه تهران بیان کرد: یکی از چیزهایی که در دین، مذهب و ریشه اعتقادات ما وجود دارد، اعتقاد به ذات حق باری‌تعالی است که این اعتقاد سبب می‌شود ما در انجام امور بر او توکل کنیم. توکل سبب تقویت اراده انسان‌ها ‌شده و از طرفی سبب می‌شود تأثیر عوامل مخل روانی خنثی و یا کم شود.
وی با اشاره به اینکه در توکل کردن به خدا دو حالت وجود دارد یا فرد موفق می‌شود یا نمی‌شود، گفت: زمانی که یک فرد بر این باور است که خداوند ناظر بر همه امورات است و صلاح و مصلحت او را بهتر از خودش می‌داند وقتی برای انجام کاری بر خداوند توکل می‌کند، اگر به موفقیت برسد معتقد است که به هدف خودش رسیده است و اگر شکست بخورد معتقد است که خداوند قادر است موفقیت بنده‌هایش را ببیند و این باعث می‌شود که این شکست را بپذیرد و قبول کند که این شکست به صلاح بوده است و منجر به پیروزی‌های بزرگ این فرد می‌شود و در نتیجه این فرد از نظر روانی ضربه نمی‌خورد و مشکلاتش را به آسانی حل می‌کند.
پزشک و متخصص روانشناسی سلامت افزود: افکار ناهماهنگ موجب بروز رفتارهای ناهماهنگ از جمله مشکلات روحی و روانی در فرد می‌شود؛ اگر افراد توکل به خداوند را در افکارشان پرورش دهند قطعا اثرات آن را در رفتارشان بروز خواهند داد. فردی که از هماهنگی روانی برخوردار است راحت‌تر موفقیت و شکست‌های خود را قبول می‌کند.
وی با اشاره به تأثیر مثبت ایمان و اعتقاد به خداوند بر سیستم عصبی انسان و کاهش اضطراب، اظهار کرد: سلامت از چهار زیر شاخه زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی تشکیل شده است؛ یعنی یک فرد زمانی سالم است که همه ابعاد را داشته باشد و اگر فاقد یکی از آنها باشد مسلما فرد سالمی نیست. معنویت نقش بسیار بارزی در سلامت انسان‌ها دارد؛ ایمان و اعتقاد به خداوند با تأثیر مثبتی که بر سیستم عصبی می‌گذارد می‌تواند نقش مهمی در موفقیت و قبول شکست فرد داشته باشد که مسلما استرس و اضطراب را از بین خواهد برد.
رفیعی‌پور با بیان اینکه علاوه بر توکل به خداوند عواملی همچون روان‌درمانی و دارودرمانی در کاهش استرس و اضطراب نقش دارند، گفت: مدیریت استرس هر فرد بستگی به عوامل زیادی دارد افرادی که از سلامت معنوی برخوردار هستند قطعا استرس آن‌ها کاهش پیدا می‌کند.
وی عنوان کرد: زمانی که فرد پایان یک موضوع را قبول می‌کند، شکست در مراحل زندگی و امورات را یک شکست ظاهری می‌داند؛ به عنوان مثال دانش‌آموزی که می‌خواهد کنکور ‌دهد و می‌گوید با توکل بر خدا من تلاش خودم را کرده‌ام اگر در کنکور مردود شوم مهم نیست بلکه سال دیگر با پشتکار بهتری درس می‌خوانم و قبول می‌شوم در واقع او با این طرز فکر شکست را شکستی ظاهری دانسته و آن‌را راحت‌تر می‌پذیرد که این طرز فکر می‌تواند در کاهش استرس تأثیرگذار باشد.
پزشک و متخصص روانشناسی سلامت با بیان اینکه اضطرابی که دانش‌آموز دارد، اضطرابی است که از خانواده، مدرسه و جامعه می‌گیرد، یادآور شد: یک دانش‌آموز مضطرب احتمال دارد که یک خانواده مضطرب پشت سرش قرار گرفته باشد؛ قطعا این‌گونه خانواده‌ها باید درمان شوند تا بتوانند استرس و اضطراب را از فرزندان‌شان دور کنند تا آنها با آرامش خاطر درس‌شان را بخوانند و در این مسیر موفق شوند.
پروین رسولی
captcha