کد خبر: 3619731
تاریخ انتشار : ۲۶ تير ۱۳۹۶ - ۰۹:۵۸
اسدبیگی پاسخ داد:

چه قدر کودکان ما در معرض آزار جنسی قرار دارند؟/ مقاومت‌های عمومی برای آموزش

گروه جامعه: رئیس اورژانس اجتماعی کشور ناآگاهی والدین را مهم‌ترین عاملی دانست که کودک را در معرض کودک‌آزاری جنسی قرار می‌دهد و تصریح کرد: افرادی که تمایل به کودک‌آزاری دارند باید به روانشناس مراجعه کنند.

حسین اسدبیگی، رئیس اورژانس اجتماعی کشور در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به تحلیل عملکرد رسانه‌ها در قبال کشته شدن آتنا اصلانی پرداخت و اظهار کرد: گهگاه پدیده‌ها و اتفاقات اجتماعی مختلفی رخ می‌دهدو تبی به وجود می‌آورد که همه دچار تنش، آشفتگی و هیجان شده و همگان به آن پرداخته و خیل عظیمی از مطالب و نظرات در فضای مجازی منتشر می‌شود.

تب‌ها فروکش و موضوعات به فراموشی سپرده می‌شود

وی ادامه داد: در ادامه این هیجان همگانی در مراسمی مانند تشییع جنازه آن طفل معصوم، همگان شروع می‌کنند به گرفتن فیلم و عکس و ... ولی معمولاً این واکنش‌ها به صورت موقتی و مقطعی است و زود فروکش می‌کند و حتی به فراموشی سپرده می‌شود.

برگزاری دوره‌های بازآموزشی کارشناسان اورژانس برای کار در خصوص کودک‌آزاری جنسی

رئیس اورژانس اجتماعی کشور تصریح کرد: اما ما، متخصصان و کارشناسان و مددکاران اجتماعی که به صورت حرفه‌ای این آسیب‌های اجتماعی را دنبال می‌کنیم سعی می‌کنیم لابه‌لای این تب و جو گم نشویم و موضوعات را به صورت ریشه‌ای، حساب شده و حرفه‌ای و البته به صورت متداوم دنبال کنیم. به همین خاطر حتی ممکن است افرادی مانند ما در زمان بروز چنین اتفاقاتی نظرات خاصی مطرح نکنیم اما در طول زمان نظرات، مطالب آموزشی، آمارها و گزارش فعالیت‌ها را به جامعه علمی و عمومی اعلام کنیم. قبل از اینکه مسئله آتنا مطرح شود نیز برنامه‌ریزی کرده بودیم که دوره‌های بازآموزی برای کارشناسان اورژانس اجتماعی برای کار کردن با موارد کودک آزاری جنسی برگزار شود که این دوره‌ها از 25 مرداد ماه در استان فارس برگزار خواهد شد.

هشدار؛ مراقب کرختی اجتماعی در قبال موضوع آتناها باشیم

وی در ادامه به تحلیل واکنش جامعه به مرگ آتنا پرداخت و گفت: از سویی اینکه جامعه واکنش نشان داده و دچار بی‌تفاوتی نیست خیلی خوب است اما اینکه یکباره هجوم نظرات، مطالب و فعالیت‌های هیجانی دیده شود مناسب نیست و حتی می‌تواند برای جامعه آسیب‌زا بوده و باعث کرختی اجتماعی شود. یعنی یک موضوع به حدی زیاد گفته شود که حساسیت‌ها در خصوص آن کاهش یافته و به موضوعی عادی تبدیل شود. این خصلت شبکه‌های اجتماعی است که گویی مسابقه‌ای در جریان است و همه افراد، کانال‌ها و گروه‌ها سعی می‌کنند که از غافله جا نمانند و تا می‌توانند مطلب فوروارد کنند اما این رفتار به سرعت فروکش می‌کند.

رسانه‌های رسمی به صورت علمی‌تر به کودک‌آزاری می‌پردازند اما ...

اسدبیگی با ابراز خرسندی از اینکه رسانه‌های رسمی برخلاف فضای مجازی علمی‌تر به چنین موضوعی پرداخته‌اند، گفت: تقاضای ما این است که پرداختن خبرگزاری و خبرنگاران به این موضوع‌ها در طول و به صورت مداوم ادامه داشته باشد و رها نشود. موضوع پیش آمده به جامعه تلنگری زد تا به دنبال جدی گرفتن آموزش به کودکان و والدین کودکان باشند. وظیفه ما هم در بهزیستی این است که این آموزش‌ها را بیشتر به مردم ارائه کنیم تا شاهد قربانیان بعدی نباشیم.

ناآگاهی والدین مهم‌ترین عاملی است که کودکان را در معرض کودک‌آزاری قرار می‌دهد

وی در پاسخ به این سؤال که چه قدر کودکان ما در معرض کودک‌آزاری جنسی قرار دارند؟ گفت: در خصوص آسیب‌های اجتماعی عوامل خطر و عوامل محافظت کننده داریم هر چه عوامل خطر بیشتر و عوامل محافظت کننده کمتر باشد، احتمال خطر هم بالاتر است. در خصوص کودک آزاری هم یکی از عوامل مهم خطر این است که والدین مراقبت لازم از بچه‌ها نداشته باشند. اولین عاملی که یک کودک را در معرض کودک‌آزاری قرار می‌دهد ناآگاهی و آموزش نداشتن والدین و آموزش ندادن به فرزندان است که در موقعیت خطرناک قرار نگیرند و اگر قرار گرفتند و تهدیدی متوجه آنها شد به سرعت بزرگ‌ترهای خود را در جریان بگذارند.

به کودکان خود طلا آویزان نکنید

اسدبیگی داشتن مهارت‌های اجتماعی، مهارت «نه» گفتن و اعتراض کردن و آموزش به کودک مبنی بر اینکه بخش‌هایی از بدن وی حریم شخصی او است و کسی حق ندارد به این نقاط دست بزند را از عواملی برشمرد که خطر کودک آزاری را کاهش می‌دهد و ادامه داد: همچنین یکی از بهانه‌هایی که کودک آزاران دارند این است که به قصد گرفتن طلاهای کودک به وی نزدید شده‌اند به همین خاطر خانواده‌ها نباید به فرزندان خود طلا بیاویزند.

مردم خوششان نمی‌آید به کودکان آنها آموزش پیشگیری از کودک آزاری جنسی بدهیم

وی در پاسخ به این سؤال که چرا طرح‌هایی برای آموزش عمومی پیش‌گیری از کودک‌آزاری در کشور اجرا نمی‌شود؟ گفت: در خصوص برخی آموزش‌ها با برخی مقاومت‌های عمومی مواجه هستیم و برخی از این مطالب «تابوی اجتماعی» و جزو «محرمات» است و مردم خوششان نمی‌آید که به بچه‌های آنها این مسائل را آموزش دهیم.

رئیس اورژانس اجتماعی در ادامه سخنان خود به مسئله کودک آزاران پرداخت و گفت: فردی که کودک آزاری می‌کند خود دچار اختلال‌های روانی مختلف است. اگر سیستم بهداشت روانی ما تقویت شود و مشاوره و خدمات روانشناسی و روان‌درمانی تحت پوشش بیمه قرار گیرد، می‌شود به بسیاری از افرادی که ممکن است در آینده جنایت‌کار شوند، کمک کرده و از تشدید اختلال آنها پیشگیری شود.

وی ادامه داد: در بسیاری از کشورها 10 جلسه روان‌درمانی تحت پوشش بیمه است اما در کشور ما نه تنها بیمه‌ای وجود ندارد بلکه هزینه‌های سنگینی برای جلسات روان‌درمانی باید پرداخت شود که موجب می‌شود بسیاری از پیگیری اختلال خود منصرف شوند.

این روانشناس کشورمان تصریح کرد: اگر فردی می‌بیند که تمایل دارد به کودکان آسیب‌برساند یا نسبت به آنها تمایلات جنسی دارد حتماً به یک روانشناس مراجعه کند چرا که این اختلال قابل درمان است.

captcha