به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) ، هجدهمین همایش بینالمللی انجمن اروپایی مطالعات آرمانشهری که معتبرترین همایش در این زمینه است در تاریخ ۱۴ تا ۱۸ تیرماه با محوریت موضوع «همبستگی» در مرکز اروپایی همبستگی شهر گدانسک لهستان با همکاری دانشگاه گدانسک در طی چهار روز برگزار شد.
در این همایش که با سخنرانی رییس جمهور اسبق لهستان و رییس جنبش همبستگی اروپا آغاز شد، بیش از ۲۰۰ سخنرانی و مقاله علمی در زمینههای مختلف علوم انسانی با هدف تبیین مدلی برای جامعۀ ایده آل جهانی برای همبستگی، با حضور نظریه پردازان ارائه شد.
در این همایش سلسله نشستهایی با عنوان آرمانشهرگرایی میان فرهنگی اسلامی- ایرانی توسط تعدادی از اعضای هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی تهران برگزار شد که مورد استقبال شرکتکنندگان در این همایش قرار گرفت. از جمله مباحث مطرح شده در این همایش بینالمللی، موضوع پیادهروی اربعین حسینی به عنوان الگوی معاصر همبستگی بود.
علیرضا امیدبخش، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی که در این همایش حضور داشتند در گفتوگو با ایکنا گفت: در این نشست، زیارت اربعین به عنوان یک کنش آرمانشهری و الگویی معاصر برای همبستگی آرمانشهری معرفی شد. این حرکت عظیم و خودجوش انسانی، به عنوان کنشی آرمانشهری، فارغ از تعصبات فرقهای، ملی و مذهبی و با توافق بر سر یک هدف و رسیدن به یک امام که قلب مدینه فاضله است صورت می گیرد.
وی افزود: پیشینه علمی این مبحث به آراء اهل مدینه فاضله فارابی برمیگردد که در آن جامعه ایده ال به بدنی سالم تشبیه شده است که در آن قلب حکم امام و رهبر را دارد و همکاری و تبعیت همه اعضا بدن از قلب ضامن سلامتی و سعادت آن است. در زیارت اربعین حدود 25 میلیون زائر طبق آمارهای سال گذشته از حدود ۴۰ کشور جهان و از فرق مختلف و بعضا حتی از مذاهب مختلف برای رسیدن به کربلا و زیارت حرم مطهر امام حسین(ع) جمع میشوند. در مقایسه با حج با جمعیتی بالغ بر 3 میلیون نفر که زیارتی واجب و اجباری است و در کشوری ثروتمند همچون عربستان سعودی اتفاق میافتد، زیارت اربعین، این گردهمایی بینظیر معاصر انسانی، زیارتی است اختیاری و از سر عشق و ارادت که در کشوری همچون عراق که جنگهای متعدد زیرساختهای آن را نابوده کرده و در محاصره تروریسم است ظهور پیدا میکند.
وی تصریح کرد: جالبتر این که متولی این حرکت عظیم انسانی یک کشور ثروتمند و یک حکومت خاص با بودجه تعریف شده و برنامه ریزی شده نیست. مدیریت این خیل عظیم انسانی با مردمانی است که اکثرا با فقر دست و پنجه نرم میکنند. زن، بچه، پیر، جوان و از طبقات مختلف اجتماعی. اگر به طور متوسط هر زائر حداقل ۴ روز در عراق توقف داشته باشد و فقط ۳ وعده غذایی صرف کند در این چهار روز سیصد میلیون وعده غذایی مجانی در عراق توزیع می شود. این جا کانادا و یا یک کشور ثروتمند اسکاندیناوی نیست. اینجا عراق است. کشوری جنگ زده و در محاصره فقر و تروریسم. این کنش آرمانشهری و این الگوی معاصر همبستگی با مدیریت و اجبار حکومتها اتفاق نمیافتد. این ظهور عشق و ارادت خالص به قلب مدینه فاضله حضرت سید الشهدا(ع) است.