
محمدابراهیم طلوع، دبیر شورای قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان و قاری ممتاز کشور در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در رابطه با بحث اخلاق در قرآن و لازمه حرکت به سمت اخلاق قرآنی در سطح جامعه ابتدا ضمن تشکر از خبرگزاری ایکنا جهت پیگیری اینگونه موضوعات تخصصی در حوزه قرآن کریم اظهار کرد: بحث اخلاق یکی از بحثهای محوری و مهم در مباحث قرآن و سیره اهل بیت(ع) است.
وی با اشاره مطرح شدن بحث الگوهای اخلاقی در قرآن کریم، تصریح کرد: از پیامبر اکرم(ص) در قرآن به عنوان بزرگترین الگوی اخلاقی میشود که از ایشان در آیه شریفه سوره مبارکه قلم «وَإِنَّكَ لَعَلَى خُلُقٍ عَظِيمٍ»، تعبیر به خلق عظیم میشود و از پیامبر اکرم(ص) به عنوان الگوی اخلاقی بزرگ یاد میشود.
دبیر شورای قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان ادامه داد: در سیره نبوی و همینطور سیره اهل بیت(ع) نیز نمونههای مختلف اخلاقی را مشاهده میکنیم که میتوانیم نمونههای زیادی از رفتار شخصی، اجتماعی و سیاسی ایشان را بدان اشاره کنیم که همگی این رفتارها اخلاقمدار بوده و حتی خداوند متعال نیز به این موضوع اشاره میفرمایند که اگر این اخلاق حسنه در پیامبر(ص) وجود نداشت، این عده نیز دور ایشان جمع نمیشدند و از پیرامون ایشان پراکنده میشدند.
طلوع در ادامه با بیان اینکه مباحث اخلاقی خیلی مهم است و ما خودمان را باید بیشتر از اینکه در رابطه با مباحث اخلاقی صحبت کنیم، متخلق به اخلاق قرآنی کنیم، افزود: برای مثال از قول معصوم(ع) حدیث داریم که میفرمایند «النظافة من الایمان» ولی باید این را عملا و اخلاقا در سیره و رفتار خود بروز بدهیم تا دیگرانی که ما را به عنوان کسانی که پرچمدار قرآنی هستیم و کسانی که حداقل ادعای قرآنی بودن داریم، متخلق به اخلاق قرآنی ببینند.
دبیر شورای قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان در ادامه تصریح کرد: اگر بخواهیم راجع به اخلاق قرآنی صحبت کنیم، میتوان در این زمینه بسیار زیاد به بحث و گفتوگو پرداخت. یکی از مباحث اخلاقی که میتواند امروز بهویژه برای جوانان جامعه ما خیلی مهم و تأثیرگذار باشد، اخلاق و رفتار با والدین است. در رابطه با پدر و مادر که نعمتهای بزرگ الهی هستند و نعمت وجود ایشان چنان ارزشمند است، از سوی خداوند متعال تأکید شده که نعمت شکرگزاری از پدر و مادر را در کنار شکر خود بیان فرموده است و حتی میفرماید که پدر و مادر اگر بخواهند شما را بخواهند از راه من نیز منحرف کنند شما حق اطاعت ندارید و اطاعتتان اطاعت مشروط است ولی در همین آیه میفرماید که شما حق «اف» گفتن به ایشان را ندارید.
وی ادامه داد: به هر حال صحبت کردن در رابطه با اخلاق قرآنی میتواند جنبههای مختلفی داشته باشد که در رابطه با هر یک میتوان بحث و گفتوگوی فراوان کرد. ما اگر خودمان را به اخلاقیات و بهویژه اخلاقیاتی که به عنوان الگو از قرآن میگیریم، مسلح میکردیم و اگر آن را به درستی در جامعه اجرا میکردیم، خیلی از این مسائل و مشکلاتی که در جامعه وجود دارد، امروز وجود نداشت.

دبیر شورای قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان گفت: در قرآن کریم به هیچکدام از رذائل اخلاقی تأکید نشده یا مورد تشویق قرار نگرفته است بلکه به محاسن اخلاقی و صفات پسندیده اخلاقی تأکید فراوان شده است به همین دلیل، هم لازم است و هم واجب که ما بتوانیم اخلاقیات قرآنی را بیش از پیش ابتدا در ردههای بالاتر یعنی از آنهایی که الگوی ما در جامعه هستند و سپس، به طور سلسله مراتب در درجات پایینتر رعایت کنیم به صورتی که این اخلاقیات در رفتار و گفتار و خلقیات و گفتمان ما ملموس باشد.
طلوع اظهار کرد: وقتی خداوند متعال در رابطه گفتار و حتی نوع سخن گفتن صحبت میکند، چرا در جامعه ما باید فرهنگی نشر داده شود که بدون دلیل به افراد تهمت بزنیم و بدون دلیل نسبت به انسانها سوءظن داشته باشیم که این امر بسیار ناپسند است و امروز لازم است که ما خود را به خلقیات و اخلاقیاتی که در قرآن کریم به آنها تأکید شده است، مسلح کنیم و این امر را نیز در سطح جامعه تسری دهیم که هرکسی به نوبه خود میتواند در این زمینه مؤثر و تأثیرگذار باشد.