کد خبر: 3630340
تاریخ انتشار : ۲۳ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۱۵
سخنگوی شورای نگهبان:

جلسات مربوط به تبیین مفهوم رجل سیاسی ـ مذهبی در حال برگزاری است

گروه سیاسی: کدخدایی درباره اقدامات شورای نگهبان درباره تبیین مفهوم رجل سیاسی ـ مذهبی گفت: اولین جلسه در این باره برگزار شده اما نیاز به برگزاری 2 یا 3 جلسه دیگر نیز می‌باشد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) نشست خبری عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، ظهر امروز، دوشنبه 23 مردادماه، برگزار شد.
کدخدایی در ابتدا با تبریک روز خبرنگار به اصحاب رسانه و گرامیداشت یاد و خاطره شهدای خبرنگار گفت: روز خبرنگار امسال با شهادت یکی از راست‌قامتان نسل بعدی انقلاب؛ شهید محسن حججی، به دست جنایتکاران داعش نیز تلاقی یافته است، لذا یاد این شهید و همه شهدای مقاومت را گرامی می‌داریم.
وی ادامه داد: شهادت این شهید نشان داد که باب جهاد، شهادت، ایثار و فداکاری همچنان در کشور ما باز است و همه مردم اعم از پیر و جوان همچنان به آرمان‌های حضرت امام(ره) و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران پایبند هستند و برای پاسداری و صیانت از این آرمان‌ها حاضرند که جان‌های خودرا نیز فدا کنند. مجددا به خانواده شهید حججی و همه شهدای مقاومت تبریک و تهنیت عرض می‌کنم.
کدخدایی سپس به مناسبت فرارسیدن 26 مردادماه، روز آزادگان، این روز را به همه آزادگان سرافراز و ایثارگر تبریک و تهنیت گفت.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه به تشریح مصوبات شورای نگهبان پرداخت و گفت: عدم مغایرت 5 مصوبه با قانون اساسی و موازین شرع از سوی این شورا اعلام و به مجلس ارسال شد که شامل طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران، لایحه هوای پاک، لایحه اصلاح ماده 86 قانون مالیات‌های مستقیم، لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه پیشگیری و واکنش به شرایط اضطراری در دریای خزر و لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری ارمنستان در مورد استفاده مشترک از دروازه مرزی بود.
وی سپس به تشریح مصوبات دارای ایراد پرداخت و گفت: اولین مصوبه مربوط به لایحه حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی بود. استفاده از منابع صندوق توسعه ملی به صورت عادی مجاز نیست و نیازمند مجوزهای خاص است. در این زمینه با توجه به نیازی که مجلس احساس می‌کرد رئیس مجلس شورای اسلامی نامه‌ای را خدمت مقام معظم رهبری تقدیم کردند و معظم له اجازه فرمودند در این مورد خاص استفاده از منابع صندوق توسعه ملی مجاز باشد. با توجه به این اجازه، شورای نگهبان هم ایرادی را به این مصوبه از این جهت وارد ندانست، اما در نامه رئیس مجلس ودر بند 3 آن اشاره شده بود که سود متوسط بازپرداخت 6درصد پیش‌بینی شده بود اما در ماده 7 مصوبه به این اشاره شده است که تعیین میزان سود به آیین‌نامه‌ای که بعدا تنظیم خواهد شد واگذار شده است. لذا اطلاق ماده 7 از این جهت مغایر اذن مقام معظم رهبری و نتیجتا مغایر اصول 57 و 110 قانون اساسی است.
کدخدایی لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در مجمع مقامات مالیاتی کشورهای اسلامی را از دیگر مصوبات دارای ایراد دانست و گفت: این مصوبه دارای دو ایراد است. اول اینکه کمک‌های بلاعوض طبق قانون اساسی باید مورد به مورد به مجلس شورای اسلامی ارائه و از مجلس اجازه گرفته شود. اما کل این لایحه اجازه کامل به دولت برای پرداخت کمک‌های بلاعوض می‌داد که از این جهت مغایر اصل 80 قانون اساسی تشخیص داده شد.
وی درباره ایراد دوم این لایحه گفت: ذیل ماده 2 این لایحهف در اهداف چنین سازمانی اعلام شده است که این مجمع می‌توند اهداف دیگری را هم تعقیب کند. اعضای شورا تأکید داشتند که این اهداف باید به صورت مشخص به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد و در غیر این صورت مغایر اصل 77 قانون اساسی است.
کدخدایی درباره ایرادات لایحه پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی گفت: در تبصره 9 این مصوبه عبارتی که آمده است همه موسسات اموزش عالی شامل دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها، جهاد دانشگاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، مراکز تحقیقاتی و حوزه‌های علمیه را به نوعی زیر مجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تلقی کرده است. اعضای شورا معتقد بودند که با توجه به این تبصره، این ابهام وجود دارد که حوزه‌های علمیه هم زیر مجموعه وزارت علوم قرار گرفته باشند و مققر شد که رفع ابهام صورت گیرد تا بعد اعلام نظر صورت گیرد.
کدخدایی در ادامه به پاسخگویی به سؤالات خبرنگاران پرداخت و در ابتدا در پاسخ به سؤالی در خصوص دو رفتار اخیر مجلس، برخورد فیزیکی نماینده بیجار با پلیس و عکس سلفی برخی نمایندگان با خانم موگرینی در مراسم تحلیف، و تأثیر این رفتارها در تأیید صلاحیت این افراد در دوره‌های آتی گفت: الان نمی‌توان اظهارنظر قطعی درباره صلاحیت افراد انجام داد. اما این حرکات از سوی نمایندگان محترم مجلس حرکات نامناسبی بود و همه مردم و افکار عمومی انتظار رفتارهای بهتری از نمایندگان دارند و امیدواریم دیگر تکرار نشود.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سؤالی درباره شبهه قانونی بودن مراسم تحلیف به دلیل عدم حضور همه اعضای شورای نگهبان گفت: تحلیف از نظر قانون اساسی هیچ اشکالی نداشته و قانونی برگزار شده است. آن شبهه‌ای هم که در سال 1380 مطرح بود به این دلیل بود که برخی اعضای شورای نگهبان تعیین نشده بودند و این شبهه وجد داشت که آیا شورای نگهبان وجود دارد یا خیر. اما حضور اعضای شورای نگهبان در مجلس در فصول مختلفی از قانون اساسی مطرح شده است ماند طرح‌های دوفوریتی. نظر آقایان این است حداقلی از اعضای شورای نگهبان در مجلس حضور داشته باشند هم اشکالی ندارد.
وی در پاسخ به واکنش شورای نگهبان در خصوص مصوبه مجلس در خصوص کاهش مجازات اعدام قاچاقچیان و قائل شدن سهمیه برای معتادان گفت: مصلحت‌سنجی اولیه و کارشناسی و ضرورت تصویب مصوبات طبق قانون اساسی برعهده مجلس شورای اسلامی است و قطعا نمایندگان مجلس هم براساس مصالحی تصمیماتی را اتخاذ می‌کنند و ما در شورای نگهبان اگر ببینیم این مصوبات در چارچوب کارشناسی باشد و مغایر شرع و قانون اساسی نباشد همراهی می‌کنیم و اگر هم مغایرتی وجود داشت اعلام نظر می‌کند و کوتاه نخواهد آمد.
کدخدایی درباره نتیجه بررسی‌های شورای نگهبان درخصوص تبیین مفهوم رجل سیاسی و مذهبی گفت: هفته گذشته اولین جلسه که به صورت کامل به تبیین این مفهوم می‌پرداخت برگزار شد. گزارش‌های مراکز مختلف و گزارش خود پژوهشکده شورای نگهبان در این باره بحث و بررسی شد و حدود 4 ساعت این جلسه به طول انجامید. اما این جلسه ادامه دارد و کامل نشد و 2 یا 3 جلسه دیگر برای بررسی این موضوع لازم است ودر دستور کار جلسه این هفته نیز قرار دارد و به محض اینکه به نتایجی برسیم به اطلاع افکار عمومی خواهیم رساند.
سخنگوی شورای نگهبان درباره مصوبه روز گذشته مجلس با عنوان مقابله با اقدامات تروریستی امریکا در منطقه و بار مالی این طرح گفت: اینکه بار مالی این طرح از کجا تأمین شود باید مجلس اعلام کند. البته این طرح هنوز به دست ما نرسیده و در صورت وصول این طرح درباره آن اعلام نظر خواهیم کرد.
کدخدایی درباره جلسات مجلس، دولت و شورای نگهبان برای بررسی قانون جامع انتخابات گفت: قبلا جلساتی با رئیس مجلس برگزار شد. یک جلسه رسمی نیز در چند هفته قبل با حضور رئیس مجلس، وزیر کشور، بنده و رؤسای کمیسیون‌های مجلس برگزار شد و در این راستا محورهایی تعیین شد و قرار شد کارگروه مشترکی تشکیل شود و ما مسائل به لحاظ کارشناسی بررسی شود. شورای نگهبان نیز نمایندگان خود را برای حضور در این کارگروه به مجلس شورای اسلامی معرفی کرده است و امیدواریم با تشکیل این کارگروه و برگزاری جلسات بتوان طرح جامعی در حوزه انتخابات ارائه کند.
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص امکان حضور خانم‌ها در انتخابات در ذیل بررسی‌ها در خصوص رجل سیاسی و مذهبی گفت: همه این موارد در حال بحث است اما هر زمان به جمع‌بندی رسیدیم اعلام نظر خواهیم کرد.
کدخدایی درباره جایگاه شورای نگهبان درخصوص اعلام نظر درباره تعیین شاخص‌های رجل مذهبی و سیاسی یا اعلام مصداق در این خصوص گفت: آنچه که شورای نگهبان طبق جزء 5 بند 10 سیاست‌های کلی انتخابات، برعهده دارد تعیین شاخص‌ها و معیارها در 4 بخش است؛ رجل سیاسی و مذهبی و مدیر و مدبر بودن. در سایر موارد هم از طریق تفسیر قابل حل است و چندان محل مناقشه نیست.
سخنگوی شورای نگهبان درباره برخی اظهارنظرها در فضای مجازی درباره قانون‌شکنی برخی اعضای شورای نگهبان در فتنه 88 گفت: پاسخ ما روشن است. شورای نگهبان درچارچوب قانون عمل کرده است و اگر کسی مدعی است می‌تواند مدارک و مستندات خود را اعلام کند. با گفتن حرف‌های غیر مستند که نمی‌توان کاری انجام داد. شورای نگهبان از این جهت مظلوم است و رسانه‌ها می‌توانند از حق ما دفاع کنند.       
captcha