کد خبر: 3634557
تاریخ انتشار : ۰۵ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۸:۳۸
داریوش قنبری عنوان کرد:

تنش‌زدایی، گفت‌وگو‌محوری و سلب بهانه از دشمنان؛ اولویت‌های سیاست‌ خارجی

گروه سیاسی: کارشناس مسائل بین‌الملل، سیاست خارجی دولت یازدهم را سازنده و مثبت ارزیابی کرد و گفت: سیاست‌ خارجی دولت قبل قطعاً و یقیناً باید در دولت دوازدهم ادامه پیدا کند و با تداوم همان سیاست، بهانه از دشمنان ایران سلب شود؛ دولت جدید با تداوم سیاست گفت‌وگو و تنش‌زدایی، می‌تواند منافع‌کشور را تأمین بکند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با آغاز دولت دوازدهم، سیاست‌خارجی به عنوان یک اولویت مهم برای تأمین منافع ملی مطرح شده است. بر اساس اولویت‌هایی مقام معظم رهبری مبنی بر تعامل سازنده با دنیا، مقابله با اقدامات ضدبرجامی آمریکا و حل مشکلات اقتصادی کشور، دولت جدید بیانات رهبری معظم انقلاب را فصل‌الخطاب قرار داده و سیاست‌خارجی کشور را براین اساس پایه‌ریزی کرده است، اما با توجه به تحولات جاری منطقه، اولویت‌ها و چالش‌های دولت در روابط خارجی بسیار حائز اهمیت است که باید برای تأمین منافع ملی آن‌ها را شناسایی کند و راهبرد جدید را در عرصه دیپلماسی مدنظر بگیرد.
داریوش قنبری کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با ایکنا، سیاست‌خارجی دولت یازدهم را سازنده و مثبت ارزیابی کرد و گفت: سیاست‌خارجی دولت یازدهم قطعاً و یقیناً در دولت دوازدهم باید ادامه پیدا کند و با تداوم همان سیاست باید بهانه از دشمنان ایران سلب شود؛ دولت جدید باید با تداوم سیاست گفت‌وگو و تنش‌زدایی، بتواند منافع‌کشور را تأمین بکند.
موضع دولت دوزادهم؛ تعاملات سازنده با کشورهای منطقه
وی افزود: در این چارچوب، توسعه تعامل مثبت با نهادهای بین‌المللی و همین‌طور با قدرت‌های مؤثر در نظام‌ بین‌الملل، ضروری به حساب می‌آید. و دولت جدید باید در این مسیر قدم بگذارد و راه را برای تأمین منافع نظام و امنیت کشور هموار سازد.
داریوش قنبری ادامه داد: وضعیتی که امروز در منطقه حاکم است جمهوری‌اسلامی ایران، از موضع سازنده وارد شده و دولت سعی کرده است تا تعاملات خود را با کشورهای همسایه توسعه بخشد. دولت در قبال عربستان‌سعودی، اقدامات خوب و سازنده‌ای را شروع کرده است که می‌تواند برای مجموعه نظام مثبت ارزیابی شود. به هر حال ایران و عربستان هر دو کشور اسلامی تأثیرگذار در منطقه هستند و هرگونه تنش میان این دو در مجموع می‌تواند باعث بحرانی‌تر و پیچیده‌ترشدن تحولات منطقه شود و اگر روابط میان این دو کشور تأثیرگذار در خاورمیانه عاری از هرگونه تنش باشد، منجر به توسعه دوستی و روابط حسنه در میان کشورهای مسلمان منطقه و جهان خواهد شد.
استاد دانشگاه تأکید کرد: دولت یازدهم موضعی خوب و سازنده‌ را در پیش گرفته بود و در واقع سیاست‌خارجی دولت یازدهم در قبال قطر بر دو رویکرد پایه‌ریزی شده بود؛ یکی ادامه و توسعه همکاری با قطر و دیگری اتخاذ سیاست بی‌طرفی در مناقشه به وجود آمده میان قطر و عربستان که این سیاست بی‌طرفی باعث شد تا حساسیت‌های بی‌جهت در رابطه با حضور ایران در منطقه علیه دولت و ملت ایران شکل نگیرد تا ایران را متهم به مداخله‌جویی در امورداخلی و روابط میان کشورها نکنند. در کل دولت یازدهم با اتخاذ این‌گونه سیاست‌ خارجی، حسن‌ همجواری خود را ثابت کرد که لازم است دولت دوم حجت‌الاسلام روحانی، این رویکرد را ادامه و توسعه دهد.
نماینده اسبق ایلام در مجلس هشتم تصریح کرد: در ارتباط با عملیات تروریستی تکفیری در افغانستان علیه مردم شیعه، دولت دوازدهم به دنبال تحکیم بخشیدن به صلح و ثبات در افغانستان بوده و به فرایندهایی که برای نهادینه‌سازی صلح و گفت‌وگو در افغانستان انجام می‌گیرد، کمک‌های درخور توجه‌ای کرده و دفاع از ملت افغانستان از اصول سیاست‌خارجی ایران در قبال این کشور بوده است.
وی ادامه داد: ایران همواره به‌‌دنبال این مهم بوده تا ملت‌های منطقه به نوعی خود، سرنوشت‌شان را تعیین کنند و با هرگونه مداخه کشورهای فرامنطقه‌ای در امورداخلی کشورها و در کل منطقه مخالف بوده است و همچنان باید برای خنثی‌سازی دسیسه و توطئه‌چینی‌های دشمنان، تعاملات سازنده با کشورهای منطقه را در صدر اولویت‌های سیاست‌خارجی خود قرار دهد.
کارشناس مسائل بین‌الملل تأکید کرد: من فکر می‌‌کنم همان نگاهی که نسبت به سیاست‌خارجی در دولت یازدهم وجود داشته در دولت جدید هم تداوم پیدا کند و ادامه آن می‌تواند ما را از تحمیل هزینه‌های اضافه بر کشورمان مصون بدارد و منافع‌ملی ما را به بهترین وجه تأمین کند.
چرخش دیپلماتیک قطر به نفع ایران، عربستان را در موضع ضعف قرار داد
داریوش قنبری بیان کرد: قطر یک سیاست مستقل از عربستان در پیش گرفته است؛ قطر در مجموع مشاهده کرده که عربستان به دنبال استیلاء بر منافع کشورهای منطقه است که بحران داخلی یمن را به عنوان نمونه مدنظر قرار داده است. در واقع استیلا‌جویی عربستان در خلیج‌فارس دوام نخواهد آورد و با ادامه رفتارهای عربستان در آینده، سایر کشورهای خلیج فارس و حتی خاورمیانه، سیاست‌ مستقلانه‌ای در پیش خواهند گرفت.
وی افزود: قطعاً رخداد به وجود آمده در روابط قطر و حضور سفیر قطر در ایران باعث تقویت موضع ایران در قبال عربستان خواهد شد و قدرت چانه‌زنی دولت را در قبال عربستان افزایش خواهد داد. چون تا قبل از تنش به وجود آمده میان دو کشور، قطر برای عربستان حالت اقماری داشته است. البته باید بگویم که عربستان به دلیل جو حاکم در منطقه و روابطش با قطر به دنبال راهی است تا با ایران رابطه برقرار کند تا از طریق ایران فشارها را بر قطر بیشتر کند، اما ایران نباید در مناقشات میان کشورها حتی‌الامکان حضور پیدا کند و باید سیاست‌خارجی مستقلانه‌ای را در قبال آن‌ها در پیش بگیریم.
بدعهدی‌های آمریکا در قبال برجام به عنوان جدی مدنظر  قرار گرفته شود
کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: بدعهدی‌های آمریکا در پایبندی به برجام  از چالش‌های جدی دولت دوازدهم است و مهم‌ترین چالش را همین می‌بینم، چون سایر چالش‌های موجود میان کشورمان با همسایگان از طریق گفت‌وگو قابل حل است اما سیاست‌های مخاصمه‌جویانه ترامپ باید جدی گرفته شود.
وی یادآور شد: هرچند ترامپ در نهایت مجبور به پذیرش برجام و پایبندی به آن است؛ چرا که ترامپ شخصی است که تفکرات و باورهای تجاری، اقتصادی و سود و زیان در او دیده می‌شود و اگر در قبال برجام موضع خصمانه‌ای اتخاذ کرده به خاطر نگرانی‌های اقتصادی وی و منافع ملی کشورش است.
داریوش قنبری در پایان تأکید کرد: ترامپ قطعاً به دنبال افزایش مراودات اقتصادی با ایران از قبال برجام است، اما چون سود برجام بیشتر برای اروپایی‌ها بوده و برای آمریکا آن‌چنان نفعی که مدنظرش بود برآورده نشد، نگرانی‌هایی را برای ترامپ به وجود آورده است که احتمال می‌رود برای تقویت موضع خود در برابر اروپا، چانه‌زنی‌ها را افزایش دهد و اگر هم می‌بینیم، رئیس‌جمهوری این کشور بر عدم تأمین منافع کشورش از برجام اصرار می‌ورزد به همین دلیل است، اما موضع آمریکا با استقبال شرکای غربیش مواجه نشد و در نهایت امروز شاهد آن هستیم که برجام باعث ایجاد شکاف در موضع آمریکا و اتحادیه‌ اروپا در برخورد با ایران شده است، اما این چالش‌ها با اتحاد و انجسام ملی و هچنین تعاملات سازنده مجلس و دولت قابل حل است.
captcha