کد خبر: 3636575
تاریخ انتشار : ۰۸ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۵:۰۰

ویژگی‌های ذاتی هر جامعه وجود نوعی از ولایت را ضروری می‌کند

گروه دانشگاه: حجت‌الاسلام پیروزمند با تشریح تفاوت‌های فرد و جامعه در دوره مفتاح بیان کرد: ویژگی‌های ذاتی هر جامعه اقتضا دارد در آن نوعی از ولایت وجود داشته باشد و صرف حضور در جامعه به معنای پذیرش این اصل نوعی محدودیت آزادی است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نخستین دوره علمی پژوهشی علوم انسانی اسلامی «مفتاح» با حضور دانشجویان تحصیلات تکمیلی و طلاب پایه دو و سه از دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه سراسر کشور به همت دبیرخانه دوره‌های آموزشی پژوهشی علوم انسانی اسلامی در حال برگزاری است.

حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا پیروزمند، عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم اسلامی در ارائه علمی «معقولیت و مشروعیت ولایت فقیه در حکومت اسلامی» هدف از ارائه مباحث خود را پاسخ به دو سوال معرفی کرد و گفت: نخست آنکه حق ولایت ولی فقیه در حوزه گسترده خود، یعنی ولایت مطلقه از کجا منشأ گرفته است؟ و دیگر اینکه آیا این حق را می‌توان عقلا ثابت کرد؟

وی در ادامه اثبات چهار مطلب را برای پاسخ به پرسش‌های فوق ضروری دانست؛ «اثبات حق ولایت»، «حق ولایت دینی»، «حق ولایت فقیه» و در آخر «اثبات اطلاق این ولایت». حجت‌الاسلام پیروزمند در گام بعدی از سه مدخل به بحث ولایت فقیه پرداخت و با اثبات عقلانی بودن این ولایت از مدخل کلامی به بحث وارد شد.

حجت‌الاسلام پیروزمند بر لزوم توجه به رویکرد اجتماعی این موضوع تأکید و تصریح کرد: برای اثبات حق ولایت به طور کلی، باید ولایت را به معنای سرپرستی دانست؛ سرپرستی برای موضوعی قابل فرض است که آن موضوع متغیر و متحرک باشد و لذا ولی باید مراقبت کند که این موضوع از نقطه «الف» به نقطه «ب» که مطلوب و هدف مولی علیه‌اش است برسد و از مسیر خود منحرف نشود.

حجت‌الاسلام پیروزمند با تشریح تفاوت‌های فرد و جامعه عنوان کرد: ویژگی‌های ذاتی هر جامعه اقتضا دارد در آن نوعی از ولایت وجود داشته باشد و صرف حضور در جامعه به معنای پذیرش این اصل نوعی محدودیت آزادی است. بر این اساس اگر جامعه‌ای خود را دینی و اسلامی دانست به این معنا که اکثریت آن خود را مسلمان می‌دانند و می‌خواهند که در نظر مسلمانانه زندگی کنند، طبیعی است که در آن جامعه ولایت دینی معتبر می‌شود.

captcha