به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجت الاسلام سیدمصطفی حسینی رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه دوشنبه 20 شهریورماه در ارتباط تلفنی با برنامه زنده رصد که از شبکه قرآن و معارف سیما پخش شد، در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه خود داوران آییننامه را تنظیم میکنند اما چرا شاهد انصراف آنها از قضاوت مسابقات هستیم؟ اظهار داشت: در جلسات متعدد این موضوع همیشه مطرح بوده است اما باید گفت که داوری مسابقات قرآن با سایر رقابتها همچون مسابقات ورزشی متفاوت است به طوری که ما به نظر واحدی نمیتوانیم در برخی بخشها برسیم و خطکش مورد نظر برای قضاوت داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در موضوع صوت و لحن هنوز به اتفاق نظر نرسیدهایم افزود: در بخش صوت و لحن هنوز ملاک داوری شفاف نشده تا دو داور صوت و لحن به یک تلاوت نمره واحدی دهند.
حجت الاسلام حسینی با طرح این سوال که آیا در بحث مداحی یا حتی خوانندگی اگر مسابقانی بخواهد برگزار شود ملاکی داریم؟ تصریح کرد: باید به جایگاهی برسیم که معیارهای صوت و لحن طوری باشد که در سایر بخشها همچون وقف و ابتدا و تجوید و ... است، فکر نمیکنم در این بخش توانسته باشیم ملاکی مثل وقف و ابتدا و ... قرار دهیم.
وی به همایش سال 94 برای اعمال تغییرات در آییننامه مسابقات قرآن اشاره کرد و گفت: دبیر همایش در سال 94 برای بازنگری آییننامه تشریفات و مراحلی که باید طی میشد، انجام داد. منظور از اینکه داوران آییننامه را مینویسند یعنی مشارکت دارند. تکاملی در مسابقات در سالهای اخیر صورت گرفته و اینطور نیست که اختیارات از داوران سلب شده باشد و ما همواره سعی میکنیم دست داوران را برای قضاوت باز بگذاریم.
در ادامه این برنامه نوبت به احمد ابوالقاسمی داور بخش لحن چهلمین دوره مسابقات سراسری قرآن رسید تا نکاتی را متذکر شود، وی با اشاره به انصراف یکی از داوران از عرصه قضاوت مسابقات قرآن اظهار داشت: انصراف داوران سلیقهای و خواست خود آنها است. البته وقتی آقای رضیعی این تصمیم را گرفتند میگفتند که وقتی به یکی امتیاز 15.5 یا 17.5 میدادم، فکر نمیکردم به خاطر دهم نمره سرنوشت یک نفر تغییر کند.
وی با بیان اینکه شاید یکی از دلایل انصراف رضیعی از داوری مسابقات قرآن سختی قضاوت است افزود: گاهی هیچ کدام ار داوران تمایلی به قضاوت رقابتها ندارند و به آنها تحمیل میشود. البته شاید برخی هم شایستگی قضاوت ندارند و با لابی به این جایگاه رسیده باشند.
ابوالقاسمی با اشاره به اینکه رضیعی فرد متقی است و در مکتب قرآن بزرگ شده است تصریح کرد: آقای رضیعی استاد و داور صاحب تشخیص هستند. شاید اگر مسابقات قرآن به نوع دیگری برگزار میشد و وظیفه داوری اینگونه نبود ایشان این تصمیم یعنی انصراف از داوری را نمیگرفت.
وی با بیان اینکه برگزاری مسابقات هزینه زیادی دارد خاطر نشان کرد: شاید برخی اقتضائات باعث میشود که مسابقات در سطح آرمانی برگزار نشود. به طور مثال قرآن 604 صفحه است آیا با سه سوال میتوان برتری حافظی بر دیگری را اثبات کرد؟ قطعا این نوع قضاوت عادلانه نیست و باید در آن تجدید نظر شود.
داور چهلمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم با اشاره به اینکه اگر به حافظان بگوییم 20 دقیقه بخوانید داوری بهتر خواهد شد گفت: در سه دقیقه خواندن شرکت کنندگان آیا داوری صحیح خواهد بود؟ در مسابقات قرائت هم با سه چهار دقیقه تلاوت نمیتوان مشخص کرد چه کسی اول است. مسابقات حفظ هم با سه سوال نمیتواند نفر اول را مشخص کند. اینها همه مشکل آییننامه است که قضاوت را سخت میکند و با این روش نمیتوان برترینها را شناخت.
ابوالقاسمی با بیان اینکه تلاوت هنری است که مبنای کیفی دارد نه کمی اظهار داشت: برای چنین هنری نمیتوانیم آییننامه کمی بنویسیم. گاهی در مسابقات امتیازات چند صدم چند صدم است در حالی که من مخالف جزئینگری هستم. باید معیار تلاوت داشته باشیم حتی در ارزیابی قاریان مصری هم همینطور است ما برخی را قاریان درجه یک و برخی دیگر را قاریان درجه دو مصر میشناسیم.
وی در ادامه به اعتراض برخی شرکت کنندگان در امتیازها اشاره کرد و افزود: در همین مسابقات در گروههای قرآنی مطرح شده بود که داور لحن یعنی بنده و استاد رضیعی کشنده الحان منشاوی هستند. به نظر من اگر آییننامه و شیوه داوری درست بود آقای رضیعی هم انصراف نمیداد.
وی با اشاره به اختیارات داوران در آییننامه مسابقات خاطر نشان کرد: برخی گلایه داشتند از اینکه داوریها اشتباه بوده و به دلیل کمبود وقت چند سطر از تلاوتها کاسته شده یا تعداد راه یافتگان به مرحله فینال زیاد شده است. در آییننامه مسابقات اختیاری به داوران در زمینه انتخاب تعداد راه یافتگان به مراحل نهایی و نیمه نهایی داده شده است، به طوری که 15 تا 25 درصد بنا به تشخیص داور میتوانند به مرحله بعد بروند که حتی این تعداد به تشخیص داوران میتواند کمی تغییر هم داشته بشد. حتی کم کردن مقدار تلاوت یعنی کاهش چند سطر تلاوت و ... هم بنا بر آییننامه قابل تغییر است.