به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری دومین تجمع هیئتها و عزاداران حسینی استان اردبیل مقیم تهران، امروز چهارشنبه 5 مهرماه با حضور اسماعیل علیاکبری، مدیرعامل خانه اردبیل و مسئول برگزاری این تجمع برگزار شد.
علیاکبری، در ابتدای این نشست با اشاره به روند شکلگیری خانه اردبیل و اهداف راهاندازی این خانه، گفت: حدود 10 سال قبل عدهای از هم استانیهای مقیم تهران در جهت پیشبرد و توسعه فرهنگ اردبیل فعالیتهایی را آغاز کرده بودند که به صورت غیر رسمی فعالیت داشتند؛ لذا بر آن شدیم که این فعالیتها در قالبی منسجمتر و با برنامهریزی دقیقتری صورت گیرد. در این جریان از سال گذشته به صورت رسمی خانه رهپویان توسعه اردبیل یا همان خانه اردبیل در وزارت کشور ثبت رسمی و نامگذاری شد و فعالیت خودش را آغاز کرد.
وی افزود: امسال هم برای دومین برای دومین سال پیاپی این تجمع را با حضور بیش از 160 هیئت عزاداری اردبیلیها در نقاط مختلف تهران، به صورت تجمع در میدان امام حسین(ع)، برگزار خواهیم کرد.
مدیر خانه اردبیل ادامه داد: این تجمع با توجه به اساسنامه خانه اردبیل و با هدف ایجاد وحدت و همافزایی فکری و معنوی برای هیئتهای اردبیلی مقیم تهران و همچنین شکوفایی پتانسیلهای بالقوه و نمایش آیین عزاداری سنتی اردبیل که همراه با سادگی و بیآلایشی است، خواهد بود. استان اردبیل با توجه به فرهنگ خاص عزاداریاش و با توجه به اراده مردم اردبیل به دستگاه اباعبدالله و فرهنگ عاشورایی هرکجا که باشد مروج این فرهنگ خواهد بود.
علیاکبر تصریح کرد: با توجه به ظرفیت بالای فرهنگی و معنوی هیئتهای مذهبی استان اردبیل در تهران، نیاز به یک انسجام، همدلی و وحدت در بین آنها احساس میشد که بتوانیم آداب و رسوم با سابقه اردبیل را در ایام محرم نمایش دهیم. ازجمله این این آداب و رسوم که میتوان از آن نام برد مراسم ویژه طشتگذاری در اردبیل و مختص به این شهر است که قرار بود به عنوان یک اثر فرهنگی به ثبت برسد، همچنین نحوه عزاداری و پوششی که مردم اردبیل در این ایام دارند از دیگر فرهنگهایی است که مختص به اردبیل است.
وی با بیان اینکه در این برنامه علاوه بر اینکه فرهنگ عاشورا و قیام عاشورا را تبیین خواهیم کرد، افزود: درس آزادگی، آزاد اندیشی، ایثار و فداکاری ازجمله مواردی است که در این مراسم مورد تاکید ما خواهد بود و تبیین ترویج خواهد شد. اصل تمامی برنامههای عاشورایی تبیین قیام عاشورا است و ما نیز در این مراسم به دنبال زنده کردن از طریق این هیئتهای عزاداری هستیم.
مدیر خانه اردبیل، در ادامه با اشاره به پیشتازی شعاری اردبیل و مراثی این شهر در حوزه عزاداری برای سرور و سالار شهیدان ادامه داد: این شعرها و فرهنگ اردبیل در کل کشور تسری پیدا کرده است. از این جهت اردبیل را میتوان پیشتاز سبکهای جدیدی در مراسم عزاداری و تبلیغ و ترویج شعائر حسینی(ع)، نام برد.
وی ویژگی امسال این مراسم را عدم حضور مرحوم مؤذنزاده اردبیلی و نوای «زینب زینب» وی دانست و بیان کرد: در حمایت از حضور مدافعان حرم و به یاد حضور اردبیلیها در دفاع از حرم حضرت زینب(س) در میدان امام حسین(ع) این نوا طنینانداز خواهد شد.
علیاکبری با بیان اینکه این تجمع، هر ساله در جمعه منتهی به تاسوعای حسینی برگزار میشود، گفت: این مراسم امسال نیز در روز جمعه هفتم مهرماه از ساعت 15 تا 18 برگزار میشود. در این تجمع، مراسم سنتی عزاداران اردبیلی نیز برگزار میشود که به صورت نمادین یک هیأت زنجیرزنی با لباسهای مخصوص حضور دارند، همچنین سخنران و مادحین عصمت و طهارت از اردبیلیها مقیم به ذکر مصیبت شهادت امام حسین(ع) میپردازند.
مدیر خانه اردبیل در ادامه از برگزاری مشترک این برنامه با آذریزبانهای مقیم تهران در سالهای آینده خبر داد و گفت: در نظر داریم در این مراسم و تجمع، درس آزادگی، مقاومت و دفاع از مظلوم را اشاعه دهیم. این مسائل را هم به مداحان و سخنرانان توصیه کردهایم که از این طریق این موارد را تبیین کنند.
وی با اشاره به اینکه بیشترین شعرهای آیینی از جانب شعرای اردبیلی بیان شده است، افزود: اردبیل صاحب سبک در عزاداری حسینی است و همیشه ایدههای جدید و رسوم جدید از اردبیل به پا خواسته است. در این مراسم نیز از شعرا و مادحین معروفی از جمله شهروز حبیبی، داوود علیزاده، شهرزاد عیسی پور، علیرضا اسفندیاری و باقر تمدنی استفاده خواهیم کرد.
علی اکبری در ادامه با اشاره به آسیبهای عزاداری تصریح کرد: عزاداری اردبیلیها در اوج سادگی برگزار میشود، در شبها، هیأتهای زنجیرزنی در سطح شهر حضور ندارند، بلکه همه هیأتهای به سمت مساجد میروند و در واقع مساجد محور تمام فعالیتها هستند. اردبیلیها با متانت و وقار مراسم عزای حسینی را برگزار میکنند و هنگام عزاداری برهنه نمیشوند، همچنین تلاش میکنند کوچکترین صدایی موجب آزار همشهریانشان نشود و در مراسمشان از علم و امثال آن بسیار کم استفاده میکنند.