به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در جلسه علنی امروز (چهارشنبه 24 آبان) مجلس شورای اسلامی، گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درباره طرح تقویت بسیج مستضعفین (اعاده شده از سوی شورای نگهبان) مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
ایراد شورای نگهبان نسبت به این طرح مربوط به دو اصل 110 و 176 قانون اساسی بود.
حجتالاسلام و المسلمین «مجتبی ذوالنوری» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به عنوان موافق طرح گفت: الان بسیج برای مجموعه کارهایی که میخواهد انجام دهد، اعم از آموزش، رزمایش و ...، معطل مصوبه شورای عالی امنیت ملی میماند، اما در این طرح یک دوری ایجاد کردیم زیرا ضرورتی ندارد که سکتهای در کار بسیج اتفاق بیفتد.
وی افزود: بسیج در سلسله مراتب فرماندهی معظم کل قوا در حال انجام وظایفش است و در همان مسیر هم برنامههایش تصویب میشود. یعنی کارهای بسیج به تصویب فرماندهی معظم کل قوا میرسد و اجرا میشود. حال چرا در سلسله مراتب نیروهای مسلح کاری را به شورای عالی امنیت ملی که صدها کار ریز و درشت دارد، ارجاع داده شود و وقتش گرفته شود.
ذوالنوری اظهار کرد: لذا کمیسیون با بحث و بررسیهای متعدد به این نتیجه رسید که نظر شورای نگهبان را قبول نکند. اینجا یک اقدام زائد در حال رخ دادن است که هم وقت شورای عالی امنیت ملی را میگیرد، هم خارج از وظایف شورای عالی امنیت ملی است و هم یک پیچ بیجا در اجرای ماموریتهای بسیج ایجاد میکند. لذا خواهش ما این است که تأمین نظر شورای نگهبان صورت نگیرد و موضوع در صورت نیاز به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع داده شود.
لاریجانی در پاسخ به ذوالنوری گفت: به عقیده من اگر این طرح به مجمع تشخیص برود مجمع هم نظر شورای نگهبان را تأیید میکند و با این اقدام اجرای طرح، با توجه به سیر بررسیها در مجمع تشخیص، دو سال به تعویق بیفتد.
مهرداد لاهوتی به عنوان اخطار قانون اساسی گفت: ایرادی که شورای نگهبان وارد کرده به عدم رعایت دو اصل 110 و 176 قانون اساسی است. این دو اصل بیان میدارد که بسیج تحت نظر فرماندهی کل قوا باید تابع سیاستها و فرمان معظم له باشد. اصل 176 هم بیان میدارد که مصوبات شورای عالی امنیت ملی پس از تأیید مقام رهبری قابل اجراست. بنابراین شورای عالی امنیت ملی نمیتواند خلاف سیاستهای رهبری عمل کند و تا رهبری معظم انقلاب مصوبات شورای عالی امنیت ملی تأیید نفرمایند اساسا جنبه قانونی پیدا نمیکند.
وی تأکید کرد: ایراد شورای نگهبان به راحتی قابل حل است. شورای نگهبان هم بیان کرده که موضوع را در شورای عالی امنیت مطرح کرده و به تأیید آنها برسانید.
لاریجانی در ادامه به تشریح بیشتر ایرادات شورای نگهبان به این طرح پرداخت و گفت: ایرادات دو قسم دارد؛ یکی ایراد بار مالی تبصره 2 این طرح است و چون عبارت «دولت موظف است» ذکر شده با تغییر آن به «دولت میتواند» این ایراد حل میشود. ایراد دوم این است که اقدمات بسیج که در این طرح فهرست شده، شورای نگهبان این ایراد را گرفته که مطابق اصول قانون اساسی باید براساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی و تدابیر مقام معظم رهبری باشد.
رئیس مجلس افزود: لذا اگر در ماده یک این طرح عبارت «پس از تصویب شورای عالی امنیت ملی« ذکر شود تأیید رهبری در آن نهفته است.
اما با اصرار کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بر نظر خود، اصلاح یا عدم اصلاح نظر شورای نگهبان به رأی گذاشته شد که نمایندگان با 122 رأی موافق، 23 رأی مخالف و 17 رأی ممتنع از مجموع 208 نماینده حاضر، با اصلاح این طرح در جهت تأمین نظر شورای نگهبان موافقت کردند.
براین اساس ماده یک طرح به این شکل اصلاح شد:
هدف از تشکیل سازمان بسیج مستضعفین ایجاد تواناییهای لازم در کلیه افراد معتقد به قانون اساسی و اهداف انقلاب اسلامی و سازماندهی آنان به منظور دفاع همهجانبه از کشور، نظام جمهوری اسلامی ایران و تلاش موثر و داوطلبانه در تمامی عرصههای حیات اجتماعی و پیشبرد اهداف و ضرورتهای انقلاب اسلامی و تسریع در تحقق جامعه اسلامی در چارچوب تدابیر فرماندهی معظم کل قوا و شورای عالی امنیت ملی از طریق زیر است:
الف- آموزش نظامی آحاد مردم برای دفاع از کشور و نظام جمهوری اسلامی
ب- تعلیم و تربیت در زمینههای عقیدتی، سیاسی و تخصص های موردنیاز
پ- جذب و سازماندهی اعضای بسیج
ت- تهیه و اجرای طرحهای دفاعی، امنیتی و جهادی با هماهنگی سایر دستگاههای مربوط
ث- تعمیق و ترویج ارزشها، باورها و فرهنگ مبتنی بر تفکر بسیجی در جامعه
ج- کمک به کارآمدی نظام و سازندگی کشور و پیشرفت برنامههای اقتصاد مقاومتی
چ- کمک به توسعه و رشد علمی، فناوری، ابتکارات و اختراعات بسیجیان
ح- کمک به مردم به هنگام بروز بلایا و حوادث غیرمترقبه با هماهنگی مراجع ذیربط
همچنین تبصره 2 این طرح که با ایراد بار مالی شورای نگهبان مواجه شده بود به شکل زیر اصلاح گردید:
دولت میتواند در اجرای اصل یکصد و پنجاه و یکم قانون اساسی و به منظور ارتقای سهم و حضور نیروهای مردمی در استقرار امنیت و دفاع از کشور در جغرافیای هر شهرستان با حفظ مالکیت، اراضی مناسبی را برای آموزش نظامی و اجرای رزمایشها در اختیار بسیج مستضعفین قرار دهد.