سیدمحمد حسینی، ناظر تولید انتشارات پیام عدالت در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره تولید قرآنهای بازاری و تنزل ذائقه مخاطبان گفت: این ناشران کار بازاری ارائه میدهند و میخواهند بدون زحمت دست به چاپ قرآن بزنند و به سود خود برسند، اغلب چنین ناشرانی تابع قوانین نیستند و اصلاً مجوز چاپ و نشر نمیگیرند؛ این افراد همکار ما هستند و از شیوه کارشان مطلع هستیم. ناشری مجوز قرآنی را 5 یا 10 سال پیش گرفته و با همان مجوز اکنون هم قرآن چاپ میکند.
وی افزود: سازمان دارالقرآن در راستای وظایف نظارتی خود در نمایشگاه قرآن یا نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، ایراداتی را بر تولید قرآن این ناشران وارد دانست و حتی اسم انتشارات ما هم در لیست رفت، از خود ما هم سه، چهار سال پیش ایرادهایی را گرفتند و همین باعث شد که ما پیگیر شویم و در مسیر درست پیش برویم که البته بیشتر این اشکالات در حوزه چاپخانه بود.
فعالیت ناشران متخلف در سایهحسینی با بیان اینکه باید با چنین ناشران متخلفی برخورد شود، ادامه داد: اگر نظارت و برخورد با متخلفان وجود نداشته باشد، مسلماً آنها به راحتی و در سایه، به کار خود ادامه خواهند داد و دست از این کار برنخواهند داشت.
این ناشر در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه با وجود چنین مشکلاتی آینده نشر قرآن در کشور را چطور ارزیابی میکنید، بیان کرد: واقعیت این است که آینده نشر قرآن نسبت به مجموعه نشر، مثبت است، به این دلیل که در این کار ارزش معنوی وجود دارد و تا وقتی که این ارزش وجود دارد، بازار نشر قرآن نیز نسبت به کلیت بازار، بهتر خواهد بود. حال اگر در کنار اینها یک سری امکانات جدیدی نیز وجود داشته باشد و سبب شود بازار از حالت سنتی خود خارج شود، بر زیبایی کار نیز افزوده میشود و سبب میشود کار چاپ و نشر قرآن با قدرت و قوت بیشتری تداوم یابد و این امر دورنمای بهتری را برای بازار قرآن ایجاد میکند.
اثرگذاری ملاک انتخاب مخاطب نیستوی در ادامه با اشاره به ملاک و معیارهای انتخاب و خرید قرآن از سوی مخاطبان گفت: در حقیقت اینکه ما مثلاً کتابی را چاپ میکنیم با مؤلف و نویسنده آن درگیر و در ارتباط هستیم و نظرات او را اعمال میکنیم و سعی میکنیم این رابطه را به صورت دو طرفه جلو ببریم، اما صاحب قرآن خداست، یعنی واقعیت این است که کسی نمیتواند ایراد اساسی به ما بگیرد. مثلاً عنوان کند؛ قرآنی که چاپ کرده است؛ اثرگذارتر از قرآن دیگری است یا ثواب خواندن این قرآن بیشتر از آن دیگری است یا اثر معنوی که در جامعه میگذارد، بیشتر است. فقط مبنای انتخاب یک قرآن از سوی مخاطب، رضایت وی به عنوان خریدار یک کالا است که به نظرش یک قرآن زیباتر از قرآن دیگر است و به دلش مینشیند و یا کیفیت بهتری دارد.
حسینی تصریح کرد: در بحث اثرگذاری، ما هیچ صحبتی نمیتوانیم داشته باشیم؛ پس اثرگذاری ملاک و معیار انتخاب مخاطب نیست و عوامل دیگری در آن دخیل هستند، ممکن است قرآنی که در بازار است، با کیفیت خیلی پائینتر چاپ شود و مخاطب براساس زیباییهای ظاهری آن را انتخاب کند، در حالی که ناشر حتی برای دریافت مجوز آن، هیچ زحمتی را متحمل نشده است و مخاطب نیز از این موضوع مطلع نیست و نهاد و یا سازمانی باید جلوی این کار را بگیرد و در دو سال اخیر نیز کارهایی در این زمینه شده است، اما باید با جدیت بیشتری ادامه یابد.
چارهای جز کار حرفهای در چاپ و نشر قرآن نداریموی در ادامه درباره قاعده کار در بازار تجاری قرآن گفت: در سال 1384 برای نخستین بار قرآن نفیس چاپ کردیم و در این سالها سعیمان بر تنوع و افزایش کیفیت چاپ و نشر قرآن بوده است و از آن سال تاکنون 12 سال گذشته و سبب شده تجربه حرفهایتری در این زمینه داشته باشیم و به نظرم همین نگاه حرفهای و تجربه سبب شده ما در بازار تجاری، برنده باشیم و این قاعده تجارت است که حرفهای باید بود و این امر نه تنها در حوزه چاپ و نشر قرآن، بلکه در هر رشتهای نیز همین طور است. پس براساس همین قاعده تجاری شدن، چارهای جز کار حرفهای نداریم.
ناظر تولید انتشارات پیام عدالت در ادامه یادآور شد: به نظر میرسد مخاطبان در انتخاب قرآن خود، قدری حرفهایتر شدهاند؛ چرا که تنوعطلبی آنها در این زمینه نشان از تغییر ذائقه و سلیقه آنها است. براساس تجربیاتی که در این کار داریم، برخی مشتریان حرفهای به دنبال ناشری هستند که قرآنهایی با طرح و رنگها، ترجمه، خط، تذهیب و قطعهای متنوع داشته باشد و گزینههای متعددی برای انتخاب داشته باشند.