کد خبر: 3675316
تاریخ انتشار : ۰۲ دی ۱۳۹۶ - ۱۲:۳۷
تحلیل ترقی از تقابل مجمع عمومی سازمان ملل با ترامپ؛

فضای جهانی برای طرح راهبرد «رفراندوم» در فلسطین آماده است/ شکست یکجانبه‌گرایی آمریکا

گروه سیاسی: عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی، رأی منفی مجمع عمومی سازمان ملل به اقدام ترامپ در خصوص قدس را نشانه شکست یکجانبه‌گرایی آمریکا دانست و گفت: امروز بهترین شرایط برای عملیاتی‌کردن تشکیل یک دولت فلسطینی براساس راهبرد «رفراندوم» و رأی آزاد همه فلسطینیان، اعم از ساکنان و آوارگان، در چارچوب مرز‌های سابق، به عنوان یک راهکار دموکراتیک و با مقبولیت جهانی، فراهم شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) مجمع عمومی سازمان ملل متحد پنجشنبه شب در نشست اضطراری خود پیش‌نویس قطعنامه‌ای را که اقدام ترامپ را درباره قدس محکوم می‌کند با ۱۲۸ رأی موافق تصویب کرد. ۱۲۸ کشور به درخواست سازمان ملل از آمریکا برای پس گرفتن تصمیم به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی رای مثبت دادند هر چند آمریکا تهدید کرده بود کمک‌های خود را قطع می‌کند.

شاید چنین مواجهه قاطع از سوی کشور‌های جهان با آمریکا چندان ساتبقه نداشته باشد و همین امر اهمیت رأی منفی مجمع عمومی سازمان ملل به اقدام ترامپ را بیش از پیش مشخص می‌سازد.

رأی مجمع عمومی سازمان ملل؛ «نه» بزرگ به یکجانبه‌گرایی آمریکا
 
حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی، در گفت‌وگو با ایکنا، درباره ارزیابی خود از رأی منفی قاطع مجمع عمومی سازمان ملل به اقدام ترامپ درباره قدس گفت: این «نه» سازمان ملل به آمریکا از چند زاویه قابل توجه است؛ نکته اول اینکه سازمان ملل و این نوع مجامع بین‌المللی را امریکایی‌ها بعد از جنگ جهانی دوم برای مسلط کردن گفتمان تمدنی غرب و استیلای سیاسی و اقتصادی خودشان بر دنیا ایجاد کردند و تاکنون هم در اغلب موارد این سازمان‌های بین‌المللی تابع خواست و اراده امریکا بوده‌اند، چون مقر بیشتر آن‌ها هم در آمریکاست و هم اینکه آمریکا منابع مالی زیادی را در قالب کمک و حمایت به این سازمان‌ها اختصاص می‌دهد؛ بنابراین کارکرد این سازمان‌های بین‌المللی غالبا دفاع از سیاست‌های امریکا و مشروعیت قانونی بخشیدن به سیاست‌ها و اقدامات ظالمانه آمریکا در سطح جهانی بوده است تا در نهایت هژمونی و جهانشمولی آمریکا را محقق کنند.
 
وی ادامه داد: اما در چند ساله اخیر به ویژه در دوره ریاست جمهوری ترامپ سیاست‌های قدرت‌های بزرگ جهانی از گرایش به سمت یک‌جانبه‌گرایی آمریکا به سوی چندجانبه‌گرایی سوق یافته است و یکه‌تازی‌های آمریکا در دنیا هزینه‌هایی را برای قدرت‌های بزرگ جهانی پدید آورده که موجب شده این قدرت‌ها در مقابل این یک‌جانبه‌گرایی بایستند و لذا اقدام یکجانبه ترامپ در اعلام قدس به عنوان پایتخت اسرائیل با مخالفت بیشتر کشور‌ها از جمله کشور‌های غربی مواجه شد.
 
نگرانی متحدان غربی آمریکا از خنثی شدن طرح تشکیل دو دولت با دستور ترامپ
 
ترقی اظهار کرد: نکته دوم این است که بیش از ۵۰ سال است که کشور‌های جهان از جمله کشور‌های غربی با یک شیب ملایم مسئله فلسطین را به سمت تشکیل دو دولت فلسطینی و صهیونیستی پیش بردند و با توجه به حساسیت جهان اسلام نسبت به مسئله قدس، تصور غربی‌ها این است که اگر راهی جز تشکیل دو دولت را انتخاب کنند قطعا آرامش در منطقه برقرار نخواهد شد و منطقه همچنان دستخوش بحران و التهاب و درگیری خواهد بود.
 
عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه عنوان کرد: از طرفی آمریکا در جهت تشکیل یک دولت صهیونیستی اقدام کرده و اقدام اخیر ترامپ با قطعنامه‌ها و مصوبات گذشته شورای امنیت و سازمان ملل مغایرت دارد و لذا اگر آمریکا موفق به عملی کردن این دستور می‌شد نهایتا گفتمان یکجانبه‌گرایی آمریکا غلبه می‌یافت و تلاش‌های غربی‌ها در زمینه تشکیل دو دولت را خنثی می‌کرد و هم اینکه قطعنامه‌ها و مصوبات قبلی سازمان ملل و شورای امنیت زیر سؤال می‌رفت.
 
وی یادآور شد: اسرائیل تا به امروز ۱۱ هزار بار قطعنامه‌های سازمان ملل را نقض کرده است و در چنین فضایی حمایت از این رژیم برای بسیاری از کشور‌های جهان یک رسوایی بزرگ است. به نظر می‌رسد از آنجا که اقدامات ترامپ در طی مدت ریاست جمهوری از منطق و اصول دیپلماسی بین‌المللی برخوردار نیست و هزینه سنگینی را بر کشور‌ها تحمیل می‌کند و مغایر با سیاست‌های بین‌المللی قدرت‌های بزرگ است به نظر می‌رسد این قدرت‌ها چاره‌ای جز مخالفت با تصمیم ترامپ همراه با کشور‌های اسلامی نداشتند و به این طریق زمینه محکومیت اقدام امریکا در اعلام قدس به عنوان پایتخت اسرائیل در مجمع عمومی سازمان ملل فراهم گردید.
 
ترقی اضافه کرد: البته این به معنای آن نیست که مجامع بین‌المللی دیگر به خواست آمریکا عمل نمی‌کنند بلکه در همین یکی دو روز گذشته شورای امنیت سازمان ملل مطابق خواست امریکا و در حمایت از عربستان علیه یمن رأیِ داد. این تناقضات در تصمیم‌گیری‌های شورای امنیت ناشی از فشار‌های امریکاست که منجر به برخورد‌های دوگانه می‌شود.
 
امروز فضای جهانی  برای تبیین و عملیاتی کردن راهبرد «رفراندوم» فراهم است
 
ترقی درباره اینکه امروز تا چه حد فضای جهانی برای تبیین واقعیت اسرائیل و نامشروع دانستن آن فراهم شده و کشور‌های اسلامی و به ویژه جمهوری اسلامی ایران چگونه باید از این فرصت برای پیشبرد راهبرد «رفراندوم» در سرزمین فلسطین با حضور همه فلسطینیان استفاده کنند، گفت: امروز به جهت افزایش نفرت عمومی نسبت به اسرائیل فرصت خوبی برای روشنگری نسبت به واقعیت مسئله فلسطین و اشغالگری اسرائیل برای افکار عمومی جهان پدید آمده است.
 
وی تأکید کرد: به تعبیر مقام معظم رهبری امروز دست آمریکایی‌ها برای حل مسئله فلسین بسته است؛ زیرا هم پروژه سازش تقریبا به بن‌بست رسیده و هم اینکه اقدام یکجانبه آمریکا در تشکیل یک دولت صهیونیستی با «نه» قاطع جهانی مواجه شده است. از سوی دیگر ملت فلسطین که در گذشته به علت اختلافات داخلی دچار تفرقه بود امروز به واسطه دستور ترامپ متحدتر و منسجم‌تر شده و هر دو گروه فتح و حماس با همدیگر علیه این اقدام آمریکا واکنش نشان دادند و از طرف دیگر کرانه باختری نیر در حال پیوستن به مقاومت است و روند مبارزه مسلحانه را طی می‌کند.
 
این کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: کشور‌های اسلامی در گذشته چندان از آرمان فلسطین دفاع نمی‌کردند یا تنها در حد یک واکنش لفظی بود، اما امروز مشاهده می‌شود که برخی از این کشور‌های اسلامی آمادگی خود را برای اعزام نیرو‌ی نظامی برای مقابله با اسرائیل اعلام می‌کنند؛ لذا امروز علیرغم خواست و تلاش آمریکا برای تشکیل یک دولت صهیونیستی، بهترین شرایط برای عملیاتی کردن تشکیل یک دولت فلسطینی براساس راهبرد رفراندوم و رأی آزاد همه فلسطینیان، اعم از ساکنان و آوارگان، در چارچوب مرز‌های سابق، به عنوان یک راهکار دموکراتیک و با مقبولیت جهانی، فراهم شده است تا جلوی رشد این غده سرطانی گرفته شود.
captcha