کد خبر: 3676434
تاریخ انتشار : ۰۵ دی ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۳

راهکار شهردار تهران برای رسیدن به شهر شیشه‌ای و تحقق عدالت اجتماعی

گروه فناوری اطلاعات: شهردار تهران شهروندان را سلول‌های بنیادین زیست شهری دانست و بیان کرد: شهر هوشمند امکان‌های طلایی را برای یک شهر و مردم آن فراهم می‌کند و منجر به شفافیت در سازوکارها و چابکی در فعالیت‌ها می‌شود که می‌تواند ما را در رسیدن به شهر شیشه‌ای و تحقق عدالت اجتماعی و دوری از فساد نزدیک کند.

مسیر شهر هوشمند تحقق عدالت اجتماعی و شفافیت در سازوکارها است/ شهرواندان سلول‌های بنیادین زیست شهری

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، مراسم افتتاح ‌سومین کنفرانس ملی شهر سایبری ‌با محورهای تبادل فضای واقعی و مجازی، شهروند الکترونیک و مردم سالاری در رایا شهر و مدیریت استراتژیک عملکرد دولت الکترونیک و همچنین نقشه رایا شهر در توسعه پایدار اقتصاد سبز و شهر سبز با حضور حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی و محمدعلی نجفی، شهردار تهران برگزار صبح امروز سه‌شنبه 5 دی‌ماه جاری در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران برگزار شد.

نجفی در این کنفرانس، با اشاره به اینکه حیات بشر از گذشته تا کنون همواره در حال تغییر و تحول بوده است، اظهار کرد: در سال‌های اخیر زندگی انسان دچار دگرگونی‌های شده است که این دگرگونی‌ها با سرعت بسیار بالایی تحولات چشمگیری را سبب شده است. این دگرگونی‌ها تحولات بسیار عمیقی را در نوع زندگی بشر و روابط آن ایجاد کرده است.

وی افزود: امروز زندگی انسان تحت تاثیر فضای سایبر قرار گرفته و این تاثیر طبیعتا جامعه و زندگی افراد آن را هم تحت تاثیر قرار داده است. تحولاتی که فناوری اطلاعات و فضای سایبر بر زندگی شهری و تحولات آن قرار داده بسیار است و از همین جهت تاثیرات عمیقی را هم در مسائل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی ایجاد کرده است.

شهردار تهران با بیان اینکه تحت تاثیر قرار گرفتن ابعاد اجتماعی و فرهنگی در فناوری اطلاعات موجب یک همگرایی، فرهنگ‌سازی و تشکیل فرهنگ‌ها شده است، تصریح کرد: همین مسئله از طرفی موجب تهاجم اطلاعات شده است که نشان می‌دهد انسان باید خودش را با مسائل فناوری اطلاعات هماهنگ کند و در نهایت بتواند به آرامش بشری در زندگی شهری دستری پیدا کند.

نجفی افزود: زندگی و مدیریت شهری از موارد تحت تاثیر فناوری اطلاعات و فضای سایبری هستند.از این منظر مدیریت شهری باید در قالب یک شهر هوشمند به پایداری شهرها و شهر پایدار کمک کند. البته برنامه شهر هوشمند در هر شهری باید بر اساس اقتصاد، فرهنگ و مسائل اجتماعی آن ایجاد شود چراکه‌ الگوهای شهرها و خدمات و نحوه امکانات آنها با هم متفاوت است و با رعایت این موارد می‌توان به شهر هوشمند رسید.

وی با بیان اینکه باید راه‌حل‌گرایی را در راستای تحقق شهر هوشمند عملیاتی کنیم، ادامه داد: در مورد شهر هوشمند باید مسائل اصلی شهر را شناسی و متناسب با آنها به دنبال پیداکردن راه‌حل‌های آن باشیم و در نهایت این علم و فناوری را در خدمت حل مشکلات قرار دهیم. بسیاری از فعالیت‌های شهر هوشمند نیازمند فرامین کلیدی است و شهر هوشمند برای تحقق این موضوع نیازمند دسترسی‌های بسیاری است.

شهردار تهران با تاکید بر اینکه مدیریت شهری و شهر هوشمند دو روی یک سکه هستند، گفت: این دو در تعامل با هم هستند. در این جریان کلیدی‌ترین نقش در رسیدن به شهر هوشمند بر عهده مردم قرار دارد و این مسئله جز با همکاری و مشارکت مردم محقق نمی‌شود.

رسیدن به شهر شیشه‌ای و تحقق عدالت اجتماعی

نجفی شهروندان را سلول‌های بنیادین زیست شهری دانست و بیان کرد: اگر مردم در این حوزه مشارکت نداشته باشند شهر هوشمند محقق نخواهد شد. شهر هوشمند امکان‌های طلایی را برای یک شهر و مردم آن فراهم می‌کند؛ چراکه منجر به شفافیت در سازوکارها شده و چابکی در فعالیت‌ها را منجر می‌شود. همین شفافیت می‌تواند ما را در رسیدن به شهر شیشه‌ای و تحقق عدالت اجتماعی و دوری از فساد نزدیک کند.

وی ادامه داد: در شهر هوشمند باید به مشارکت و حمایت ذینفعان آن توجه جدی شود. در بعد عملیاتی نقطه اتکای شهر هوشمند استارتاپ‌ها هستند که ایجاد ارزش می‌کنند و از این منظر مدیریت شهری باید از این فرصت‌ها برای ایجاد یک شهر خلاق و رسیدن به هدف شهری استفاده کند.

نجفی بیان کرد: شهر هوشمند اسم رمز مجموعه‌ای از فعالیت‌های کلیدی شهرداری تهران برای مردم و حرکت به سوی مدیرت یکپارچه شهری است. در این حوزه استفاده و مشارکت مردم، توان فنی و بدنی آنان نیز باید مورد تاکید قرار گیرد. لذا یکی از آفت‌های این برنامه این است که ما به نسخه‌های خارجی و توان آنها اتکا کنیم و از توان داخلی غفلت داشته باشیم.

نجفی اضافه کرد: شهر هوشمند در بعد حکمرانی بدون مشارکت و همکاری دولت و نهادهای فرادست در دولت ایجاد نخواهد شد. در حقیقت ایجاد هم‌افزایی و مشارکت سازمان‌ها و نهادهای دولتی امکان ایجاد شهر هوشمند را فراهم خواهد کرد. در بعد عملیاتی نیز نقطه اتکای شهر هوشمند بازار فناوری اطلاعات و ارتباطات، استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های مختلف هستند که به تبادل اطلاعات می‌پردازند و مدیریت شهری باید از توان فنی کسب و کارهای بومی برای ایجاد شهر هوشمند به بهترین نحو استفاده کند.

وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه مسایل و مشکلات عدیده‌ای درباره موضوعات زیست محیطی، ایمنی و تاب‌آوری در شهر روبرو هستیم، ادامه داد: نمونه آن را نیز در هفته قبل شاهد بودیم که مردم و مسئولان چه حجمی از اضطراب را به دلیل عدم تاب‌آوری شهر تحمل کردند.

‌شهردار تهران گفت: بدقوارگی و بی‌قوارگی شهر تهران در موضوع معماری و شهرسازی، هدر رفتن ساعت‌های عمر مفید مردم و میلیارد ها دلار سرمایه ملی در ترافیکی، شدت مصرف انرژی، بد مصرف کردن منابع حیات شهر، مسایل اجتماعی و فرهنگی از جمله موضوعاتی است که مستلزم پیدا کردن راه‌حل‌های فوری خواهد بود.

‌نجفی با اشاره به اینکه شهرداری با حجم بزرگی از نیروی انسانی مواجه است، گفت: به‌ نحوی که حدود ۶۸ هزار و ۴۰۰ نفر پرسنل قرادادی، پیمانی و رسمی در شهرداری تهران هستند که این مجموعه منابع انسانی با کارایی بسیار پائین، کاملا به شهرداری وابسته‌اند؛ این در حالی است که در مقایسه با شهرهای دیگر دنیا شاهد هستیم که آمار نیروی انسانی شهرداری تهران بسیار بالا است.

ساختاری برای پیگیری برنامه‌های شهر هوشمند

وی تصریح کرد: یکی از تصمیمات ساختاری برای پیگیری برنامه‌های شهر هوشمند، تشکیل دبیرخانه یا ستادی در این رابطه است؛ هم‌اکنون دستورالعمل این موضوع تنظیم شده و به دنبال آن هستیم که نقش هماهنگی یا اجرایی این ستاد یا دبیرخانه را تعیین کنیم تا طی یک تا دو هفته آینده، ترکیب اعضا و نوع فعالیت مشخص شود. این موضوع به سازمان مشارکت و سرمایه گذاری شهرداری تهران ابلاغ شده است که تامین مالی پروژه‌های شهر هوشمند را در اولویت کاری قرار دهند؛ در این زمینه جلسات و مذاکرات متعددی با سرمایه گذاران خارجی انجام داده‌ایم و امیدواریم طی سه ماه آینده یک همایش بین المللی برای معرفی ۱۰۰ پروژه، تحت عنوان فرصت‌های سرمایه گذاری در شهر تهران را برگزار کنیم که بخش زیادی از این پروژه‌ها در زمینه شهر هوشمند خواهد بود.

شهردار تهران ادامه داد: در حال حاضر با ساختار مدیریتی به غایت پیچیده و تو در تو در شهرداری روبرو هستیم که هم‌پوشانی‌های زیادی دارد. از این رو یک سیستم اداری بروکراتیک و بسیار کندی در شهرداری حاکم است که همین سیستم به مزمن شدن فساد در شهرداری کمک کرده و گردش و شفافیت اطلاعات را بسیار دشوار می‌کند. ضوابط عجیب و غریب دیوان سالارانه‌ای وجود دارد که مدیران و شهروندان را دچار مشکل کرده است. امیدواریم در دو فاز شش ماهه و یک ساله ساختار شهرداری را متناسب با شرایط امروز به روز رسانی کنیم و باید عنوان کرد که ساختار کهنه، فرسوده و غیر متناسب با شرایط امروز فناوری و علم در شهرداری تهران حاکم است.

‌به گزارش ایکنا، دیدگاه‌ها و نظرات اقتصادی اجتماعی و فرهنگی در رایا شهر همچنین یکپارچگی در نظام شهری و قوانین و مقررات و الزامات فناورانه، قوانین و مقررات پیش برنده و بازدارنده اخلاق و حریم خصوصی حقوق و حریم خصوصی و حقوق شهروندی و امنیت اجتماعی در رایاشهر از محورهای این کنفرانس است.

‌‌زیرساخت‌های فنی اینترنت اشیا و بانکداری الکترونیکی از ساختارهای این کنفرانس است؛ همچنین سامانه سایبر فیزیکی و شبکه هوشمند شفافیت و پاسخگویی دولت الکترونیک از دیگر ساختارهای این کنفرانس به شمار می‌رود. ‌سلامت کسب و کار، آموزش شهروند مجازی، نهادهای قدرت رایا شهر، سواد اطلاعاتی شهروندان از کارکردها و فرآیندهای این کنفرانس است همچنین سواد اطلاعاتی شهروندان، آموزش مجازی در خدمت نهادهای شهر‌ی، فرایندهای خدمت در شهر الکترونیک، ابعاد و کارکردهای اقتصادی اجتماعی و فرهنگی از دیگر کارکردها و فرایندهای این کنفرانس است.

گزارش تصویری این نشست را اینجا ببینید!

 

captcha