به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، چهارمین نشست از سلسله نشستهای زمینشناسی زلزله به همت معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی، عصر امروز دوشنبه، 18 دیماه جاری در محل این معاونت برگزار شد.
در این نشست که با حضور و سخنرانی حسین مهرجردی، عضو هیئت علمی دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد، مهرجردی در ابتدا به ارائه مبانی زمینشناسی پیرامون بحث زلزله پرداخت و گفت: افزایش هر یک درجه موج زلزله، دامنه آن نیز افزایش مییابد و به ازای افزایش هر یک درجه دامنه موج، 32 بار انرژی آزاد شده افزایش مییابد.
وی افزود: طی 118 سال اخیر بیش از هزار زلزله در سرتاسر دنیا به وقع پیوسته که در این میان، تعداد 6 ریشتر بین 9 تا 9.5 ریشتر بوده و زلزله بیش از آن تا کنون اتفاق نیفتاده و بیشترین میزان وقوع زلزلهها کمتر از 7 ریشتر بوده است.
مدیرکل راهبری امور فرهنگی جهاد دانشگاهی در ادامه با بیان اینکه زلزله با شدت و بزرگی بیشتر نیاز به زمان بیشتری دارد تا انرژی آن آزاد شود و زلزلههایی با ریشتر بالا به وقوع بپیوندد، گفت: عواملی بر میزان آسیبهای وارده پس از وقوع زلزله موثر است که به ترتیب ذکر خواهم کرد.
وی افزود: ویژگیهای زلزله به وقوع پیوسته، نخستین عامل اثرگذار بر میزان آسیبهای وارده است که شامل شدت، بزرگی، مدت و عمق کانون زلزله است.
مهرجردی گفت: عامل دیگر شرایط زمینشناسی است و ذیل این عامل میتوان به دوری و نزدیکی به گسلهای مهم و فعال، وضعیت سنگ بستر و نوع خاک اشاره کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علم و فرهنگ با اشاره به دیگر عامل اثرگذار بر میزان آسیبهای وارده پس از وقوع زلزله یادآور شد: وضعیت ساختمانهای منطقهای که زلزله در آنجا به وقوع میپیوندد یکی از مهمترین عوامل است، بهویژه برای مناطقی مانند ایران و شهر تهران که بر روی گسل قرار گرفته و توسعه یافتهاند. تنها راه مقابله با زلزله و علاج آن، مقاومسازی ساختمانهاست، پیشبینیها و این قبیل اقدامات حاصلی در بر ندارد.
وی با بیان اینکه عمده خسارتهای ناشی از وقوع زلزله به عوامل پس از وقوع برمیگردد، گفت: جمعیت، تراکم ساختمانها و زمان وقوع زلزله در میزان خسارات وارده و افزایش تلفات موثر است، میدانیم که اگر زلزله در شب اتفاق بیفتد، خسارات آن به مراتب بیشتر خواهد بود.
مهرجردی در پایان با اشاره به آثار سطحی زلزله بیان کرد: حرکت و لرزش پوسته زمین، تخریب ساختمانها، نشست زمین، گسیختگی دامنهها، زمین لغزش و سنگ ریزش، ایجاد امواج در اقیانوسها و دریاها (Tsunami)، خسارتهای ثانویه مانند قطع خطوط انتقال آب و گاز، اتصالی سیمهای برق و آتشسوزی و شیوع بیماریها از جمله آثار سطحی پس از وقوع زلزله است که خسارتهای ثانویه تلفات بیشتری را منجر میشود.