کد خبر: 3690094
تاریخ انتشار : ۲۲ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۸:۴۸

حکم شرعی هر چیزی که باعث اختلال اجتماعی می‌شود چیست؟

گروه جامعه: ابعاد مختلف فقهی استفاده از مواد مخدر به کمک استفتاء از مراجع عظام تقلید روشن می‌شود. از جمله پاسخ به این سؤال که «حکم چیزی که در جامعه مفسده به بار می‌آورد و یا باعث اختلال اجتماعی می‌شود چیست؟».

یک شنبه/ حکم شرعی هر چیزی که باعث اختلال اجتماعی می‌شود چیست؟

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) ستاد مبارزه با مواد مخدر برای روشن‌تر شدن ابعاد فقهی و دینی استفاده از مواد مخدر استفتائاتی را به دفتر تعدادی از مراجع عظام تقلید ارسال و پاسخ‌ها را منتشر کرده است.

پاسخ‌هایی که به روشن‌تر شدن ابعاد مختلف مصرف این مواد کمک شایانی می‌کند. که در این مطلب پاسخ تعدادی از مراجع بازنشر می‌شود.  

در استفتاء اول از مراجع عظام تقلید سؤال شده است: «استعمال مواد مخدر از قبیل بنگ، حشیش، تریاک، هروئین، مرفین، ماری جوانا و ... به صورت‌های گوناگون (خوردن، آشامیدن، دود کردن، تزریق کردن، شیاف) چه حکمی داد؟

دفتر حضرت آیت‌الله العظمی محمد علی اراکی در پاسخ به این استفتاء اعلام کرده است: «استعمال به نحو مذکور اضرار به نفس است و حرام می‌باشد».

دفتر آیت‌‌‌الله العظمی سیدعلی خامنه‌ای: «هر نحو استعمال هر گونه مواد مخدر و استفاده از آن به ملاحظه مضرات متنی‌بهای فردی و و اجتماعی که بر آن مترتب است شرعاً حرام است مگر در موارد استثنائی».

دفتر آیت‌الله العظمی جعفر سبحانی: «استعمال این مواد در غیر صورت ضرورت و انحصار درمان حرام است».

آیت‌الله العظمی علوی گرگانی: «آنچه مسلم است در جوامع بشری و مورد تصدیق عقلاء می‌باشد آنستکه هر چیزی دارای نفع معتنی‌به نباشد بلکه چه بسا مستلزم ضرر و زیان قابل توجه باشد انجامش قبیح و حرام باشد و نامبرده شدگان فوق از نظر استعمال در این مقوله است».

آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی: «به هر صورت حرام است».

استفتاء دوم: آیا مصرف مواد مخدر در معالجات و درمان دردها، مطلقاً اشکال ندارد و یا فقط در صورت انحصار درمان به آنها؟

دفتر آیت‌الله العظمی سید علی خامنه‌ای: «اگر به تجویز پزشک معالج متخصص امین باشد مانع ندارد»

دفتر آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی: «در صورت انحصار مجاز است».

استفتاء سوم: «زراعت و کشت و پرورش گیاهانی از قبیل خشخاش، شاهدانه هندی، کوکا و ... (که تریاک، هروئین، مرفین، حشیش، کوکائین از آنها گرفته می‌شود) چه حکمی داد؟

دفتر آیت‌الله العظمی سیدعلی خامنه‌ای: «اگر برای استفاده طبی حلال باشد مانع ندارد».

دفتر آیت‌الله العظمی جعفر سبحانی: «زراعت و کشت اینها حرام مگر اینکه زیر نظر حکومت اسلامی، بخشی به این کار اختصاص یابد تا در مورد معالجه استفاده شود».

دفتر آیت‌الله العظمی ناصر مکارم شیرازی: «اگر برای مصارف طبی و تحت کنترل باشد حلال و اگر برای مصارف محرمه باشد حرام است».

سه سؤال دیگر در قالب استفتاء شامل: «حکم خرید و فروش و یا هر نوع استفاده دیگر مثل حمل و نقل نگه‌داری و قاچاق مواد مخدر چیست؟»، «درست کردن و به عمل آوردن مواد مخدر اعم از طبیعی و مواد صنعتی چه حکمی دارد؟» و «حکم چیزی که در جامعه مفسده به بار می‌آورد و یا باعث اختلال اجتماعی می‌شود چیست؟» مطرح شده است که برای مشاهده پاسخ‎‌های مراجع عظام تقلید می‌توانید اینجا را کلیک کنید.

captcha