به گزارش ایکنا؛ نمایشگاه جشنواره هنرهای تجسمی«سرچشمه سرخ»(یادمان شهدای هفتمتیر)سهشنبه هفته گذشته 9 اسفند در مؤسسه فرهنگی و هنری صبا و با حضور حجتالاسلام والمسلمین شهیدی؛ معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران افتتاح شد.
نمایشگاه«سرچشمه سرخ» در بخشهای گوناگونی از جمله نقاشی رنگ روغن، پوستر، ویدئوآرت، عکسهای خبری با موضوع واقعه هفتمتیر، آثار حجمی و تندیس، هنر مدرن و چیدمان، بخش مفهومی(کانسپت) و... تلاش دارد تا در قالبهای گوناگون هنری به ابعاد شخصیتی شهدای هفتمتیر و از همه مهمتر شهید آیتالله بهشتی، نقش و تأثیرگذاری بلامنازع آنها در عرصههای گوناگون سیاسی و اجتماعی این شهدای بزرگوار در برهههای خطیر سالهای اوایل انقلاب اسلامی بپردازد.
در بخش نقاشی هنرمندان صاحبنامی همچون حبیبالله صادقی، غلامعلی طاهری، کاظم چلیپا، احمد خلیلی فرد، مراد فتاحی و... به خلق آثاری عمدتاً با تکنیک رنگ روغن حول محور شخصیت شهید بهشتی و البته در راستای مصور کردن واقعه هفتمتیر پرداخته و در جایی با توجه به تشابه موجود میان تعداد شهدای واقعه هفتمتیر با شهدای واقعه عاشورا سعی در ارتباط مضمونی میان این دو واقعه داشتهاند.
در برخی دیگر از آثار بخش نقاشی این نمایشگاه ارتباط میان وقایع ترورهای کور دهه شصت و از جمله انفجار دفتر حزب جمهوری با سرویسهای جاسوسی امریکا و اسرائیل و در پی آن چراغ سبز سازمان مجاهدین خلق(منافقین) به رهبری مسعود مریم رجوی برای وقوع این وقایع تلخ سالهای آغازین انقلاب اسلامی مشهود است.
بخش ویدئوآرت این نمایشگاه به شکلی متناوب فیلم هایی زیر 60 ثانیه 30 هنرمند فیلمساز را با موضوع انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی به تصویر میکشد؛ آثاری که به شکل نمادین تنها با پرداختن به برخی نشانههای محیطی سعی در القای این حادثه تلخ به مخاطب دارند و یا با استفاده از برخی سمبل و نمادهای شهادت سعی در بیان موجز و البته تأثیرگذار مفهوم شهادت به مخاطب دارند.
نمایشگاه «سرچشمه سرخ» در بخش دیگری از آثار نقاشی به نمایش درآمده خود، سعی در پرداختی غیرواقع از مفهوم شهید دارد، به این شکل که با تصویرکردن برخی از چهرههای شاخص واقعه هفتمتیر در فضایی غیرمتعارف و غیرمادی درصدد است تا جایگاه و رتبه شهدای این واقعه و سایر شهدای انقلاب اسلامی را در فضایی همچون بهشت برین که سرسبز و خرم است و عرش آسمانی و ... تصویر کند که این آثار را هنرمندان همچون شریف یزدانی، عبدالرسول شریفی، محمدعلی نادری رقم زدهاند.
در بخش پوستر این نمایشگاه برخی عبارات و سخنان قصار از شهید مظلوم بهشتی و البته فرمایشات امام راحل و مقام معظم رهبری در رثای این شهید بزرگوار مورد توجه و دستمایه هنرمندان طراح پوستر قرار گرفته است؛ جملات و عباراتی همچون «بهشتی؛ یک ملت بود برای ملت ما»،«ما راستقامتان جاودانه تاریخ خواهیم ماند»،«امریکا از ما عصبانی باش و از این عصبانیت بمیر»،«بهشت را به بها دهند نه به بهانه»،«ملت ما در این واقعه 72 نفر به عدد شهدای کربلا را از دست داد» و... که هنرمندان آنها با استفاده از نماد و فضای گرافیکی، طراحی و ارائه کردهاند که از آن جمله این هنرمندان میتوان به رضا منجزی و حسین بهرامی اشاره کرد.
نکته جالب توجه اینکه در بخش پوستر این نمایشگاه و در فضای میانی آن 72 صندلی با پوشش پارچه سفید همانند چیدمانی که در مجموعه فرهنگی سرچشمه به انجام رسیده، اجرا شده است که بر روی هر کدام از این صندلیها، تمثالی از شهدای هفتمتیر قرار داده شده است.
بخش دیگری از این نمایشگاه اختصاص به نمایش تصاویری از بریده روزنامههای آن سالها به ویژه روزنامه های کیهان و اطلاعات که وقایع مربوط به آواربرداری و خروج اجساد شهدا را لحظه به لحظه گزارش میکنند دارد و یکی از تأثیرگذارترین این تصاویر مربوط به اجساد شناسایی شده برخی از این شهداست که بالای آن این عبارت نقش بسته است: «آخرین دیدار با فرزندان قرآن و انقلاب».
در بخش عکس این نمایشگاه محوریت با شخصیت حقیقی و سیاسی شهید آیتالله بهشتی است، حضور او در محافلی همچون مجلس خبرگان قانون اساسی، سخنرانی او در میتینگهای سیاسی و تریبونهای علمی برخی از دانشکدهها که نشان از حضور پرشور و مؤثر این شهید بزرگوار در تبیین مبانی تفکری و اندیشهای انقلاب اسلامی دارد؛ در همین راستا عکسهایی از اساتید حوزه و دانشگاه که شهیدبهشتی در محضر آنها تلمذ کرده است و تصاویری از برخی مدارک و مدارج علمی، فقهی و پژوهشی این شهید بزرگوار نیز در معرض دید عموم علاقهمندان قرار گرفته است.
بخش کانسپت و مفهومی این نمایشگاه، کاری از اصغر کفشچیانمقدم حاوی تصاویر شهدای هفتمتیر و اعوجاج نور آینه شکستهای است که در فضای میانی گالری انعکاس نور را بر روی چهره هر یک از این شهدا بازتاب داده است و البته در بخش مربوط به تندیس و آثار حجمی نمایشگاه بیشتر آثار به شکل مفهومی به نمایش درآمدهاند.
یکی از آثار چشمنواز به نمایش درآمده در این نمایشگاه که با استفاده از ابزار مدرن به نمایش درآمده است و در قالب یک کیف انفجاری با استفاده از LED و سلولهای نورانی طراحی شده است، تابلوی روانی است که در وسط آن شمارش معکوس انفجار این کیف طراحی شده است و اسامی شهدای هفتمتیر بر گرد آن در حال چرخش است تا جایی که با به صفر رسیدن زمان شمارش معکوس نیز اسامی 72 شهید واقعه هفتمتیر یکبار مرور میشود.
در بخش چیدمان هنری نیز که عموماً عکس شهدا در آن کاربرد اساسی دارد نیز فضاسازی با استفاده از رنگ و سطح سرخ رنگ به انجام رسیده است که مخاطب با قرار گرفتن در آن به نوعی تحت تأثیر قرار گرفته و مجموعهای از مفاهیم ارزشی، ایثار و شهادت به القاء میشود.
یادآور می شود، نمایشگاه جشنواره هنرهای تجسمی «سرچشمه سرخ» تا 27 اسفند در مؤسسه فرهنگی و هنری صبا دایر است.
گزارش از امیرسجاد دبیریان
انتهای پیام