کد خبر: 3696278
تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۳:۳۰
تصویر زن مسلمان ایرانی در آینه هنرهای نمایشی/1

لزوم قهرمان‌سازی از زن مسلمان در آثار نمایشی در قالب مناسبات اجتماعی

گروه هنرــ جایگاه زن در اغلب آثار نمایشی و تصویری، جایگاهی متزلزل، مظلوم و فردی که حتی در احقاق حقوق حقه‌اش ناتوان است ترسیم می شود؛ این زن با زن تراز اسلامی و ایرانی در تعارض است و باید کوشش شود در آثار نمایشی، از زن مسلمان ایرانی، قهرمانی به منظور الگوسازی مخاطب ساخته شود.

ابوالفضل حاج‌علیخانی، نویسنده، بازیگر و کارگردان تئاتر در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایکنا گفت: تئاتر و عالم نمایش، بازتاب مناسبات و روابط و فضای حاکم بر هر جامعه‌ای است و آنچه که در این آثار چه در بُعد تئاتر و چه آثار تصویری و سینمایی در سال‌های اخیر شاهدش بودیم حاکی از ضعف موقعیت و جایگاه زن در جامعه اسلامی و ایرانی است.

وی ادامه داد: زنی که معمولاً در آثار نمایشی و تصویری بازتاب داده می‌شود اغلب در جایگاهی است که مورد ظلم قرار می‌گیرد، همواره حق و حقوقش تضییع شده و در این ناملایمات اجتماعی بیشتر به دنبال مردی است که تکیه‌گاهش باشد؛ چنین زنی نمی‌تواند نقش یک قهرمان را به منظور الگوسازی به جامعه زنان مسلمان که مخاطب یک اثر هنری هستند، ایفا نماید.

حاج‌علیخانی تصریح کرد: این امر در شرایطی است که اگر ما به دنبال الگوهایی جاوید و مرجع در بازنمایی زن تراز ایرانی و اسلامی هستیم باید به الگوی ماندگار همه زنان در تاریخ یعنی حضرت زهرا(س) تأسی کنیم؛ بانویی که علاوه بر نقش پُراهمیت مادری و تربیت اولادی که همگی آنها شخصیت‌هایی شاخص در تمامی اعصار تاریخ هستند، وظایف خود را به عنوان یک دختر در پشتیبانی از مقام نبوت پدر و در کسوت یک همسر در پاسداری از مقام ولایت همسر، به خوبی ایفا می‌کند.

این کارگردان تئاتر در ادامه گفت: چنین زن قهرمانی است که در اوج شکوه و قدرت برپایه ایمان راسخ، قادر است اولادی همچون حسین بن علی(ع) را در دامان خود تربیت کند و یا در تربیت دختری همچون زینب(س) که کربلا و واقعه عاشورا را پُرصلابت و توفنده با خطبه‌های آتشین خود ماندگار کرد؛ توفیق داشته باشد.

وی افزود: کاملاً واضح و مشهود است که موقعیت و جایگاه چنین زنی با رعایت کامل وقار، حجاب و عفاف با آنچه که از جایگاه و موقعیت زن جامعه امروز تصویر می‌شود و به آن اشاره شد، در تضاد بوده و مغایر است و باید کوشش شود که گرایش در حوزه هنرهای نمایشی و تصویری به سمتی متمایل شود که جایگاه زن مسلمان ایرانی، جایگاهی قوام یافته، پرقدرت و محوری در مناسبات اجتماعی و تاریخی ترسیم شود.

حاج‌علیخانی در پایان گفت: با وجود آنکه همچنان در بازنمایی برهه های خطیر تاریخی و شرح حال زندگی پربار معصومین(ع) به عنوان الگو ضعف های فاحشی داریم و در این زمینه کم‌کار بوده‌ایم اما به نظر می‌رسد بازگویی چنین ویژگی هایی که شاخصه زن مسلمان ایرانی است در قالب‌های امروزی در مواجهه با رویداد و اتفاقات تاریخ معاصر، کاربرد و اثرگذاری بیشتری داشته باشد.

انتهای پیام    

  

  

 

captcha