«عبدالرضا فرجیراد»، استاد ژئوپلیتیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران و همچنین سفیر سابق ایران در نروژ و مجارستان در گفتوگو با خبرنگار ایکنا؛ درباره اولویتهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی در سال جدید بیان کرد: در سال جدید اولویت ما باید منطقه خاورمیانه باشد؛ بهویژه عراق، سوریه و لبنان از اهمیت بالایی برخورداند. به خصوص اینکه انتخابات پارلمانی عراق در پیش است و برای ما خیلی مهم بوده چون هر تغییری در عراق میتواند روی امنیت ما اثرگذار باشد. ضمن اینکه ما باید اینرا مدنظر قرار دهیم که در این انتخابات نباید دخالت کنیم اما باید هوشمند باشیم که مبادا دشمنان ایران به پارلمان راه یابند.
وی توجه به سوریه را اولویت بعدی سیاست خارجی جمهوری اسلامی دانست و گفت: مسئله سوریه از دیگر مسائلی است که دارند تلاش میکنند تا نفوذ جمهوری اسلامی را در این کشور کاهش دهند و یا بهطور کل ما را از معادلات آینده این کشور حذف کنند و اگر آسیبی به نفوذ ما دراین کشور وارد شود این زمینهساز حذف تدریجی ما از تحولات عراق و لبنان خواهد شد. در خصوص سوریه بهتر است که همکاریهای خودمان را با روسیه افزایش دهیم حتی با اروپاییها و ترکها مذاکرات را توسعه ببخشیم. تا نظراتمان به طور مستمر به هم نزدیک شوند تا سوریه به سمت ثبات حرکت کند.
این کارشناس مسائل بینالملل همسایگان شرقی را دارای اهمیت دانست و در این باره تصریح کرد: علاوه بر غرب منطقه باید به مناطق شرقی هم توجه داشته باشیم که این منطقه حوزه تمدن ایرانی ـ اسلامی ما است و تحولاتی که در داخل افغانستان دارد رخ میدهد میتواند بر روی امنیت ما تأثیرگذار باشد؛ چون از طریق این کشور است که ما میتوانیم به آسیای مرکزی که بخشی از حوزه تمدنی ما هست، دست یابیم. که متأسفانه برای بهبود روابط سیاسی ما با این منطقه کار زیادی صورت نگرفته و هر چه سریعتر باید روابطمان را با کشورهایی همچون تاجیکستان افزایش دهیم و اینکه باید در سال جدید تنشزدایی با کشورهای خلیج فارس را هم در دستور کار قرار دهیم.
سفیر اسبق کشورمان در نروژ تقویت توانایی ایران در حوزه جنگ نرم را از ضروریات پیشبرد سیاست خارجی دانست و افزود: مشکل اصلی ما در جنگ نرم در حوزه تبلیغات است و ما باید در این حوزه خوب کار کینم و سفارتخانههای ما باید فعال شوند. مثلاً وقتی عربستان بهعنوان یکی از کشورهای حامی تروریسم هر جنایتی را انجام میدهد اما با تبلیغات طوری عمل میکند که گویا ایران مسئول این حوادث است.
وی در پایا ن اظهار کرد: همچنین بهتر است که برای امنیت منطقه با عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس تنشها را کاهش دهیم که البته در حوز کاهش تنش با عربستان باید یک کشور واسط میانجیگری کند چون اگر مستقیم این سیاست اتخاذ شود به دلیل اختلافاتی که با یمن داریم، نتیجه مثبتی در پی نخواهد داشت اما یک کشور واسط میتواند در این خصوص مؤثر باشد. و در عین حال باید بر حقوق ملت یمن بهویژه حوثیها تأکید داشته باشیم.
گفتوگو از سعید امینی
انتهای پیام