کد خبر: 3709628
تاریخ انتشار : ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۹
بیادی عنوان کرد:

آیت‌الله شهسواری، عالمی زبردست در تربیت قرآنی جوانان

گروه سیاسی ــ فعال قرآنی و عضو سابق شورای شهر تهران مرحوم آیت‌الله شهسواری را از جمله بزرگان علوم دینی و اخلاق عنوان کرد و در این رابطه گفت: ایشان در تربیت و هدایت جوانان زبردست بود و «كونوا دُعاةً لِلنّاسِ بِغَيرِ ألسِنَتِكُم» را همواره سرلوحه کارشان در برخورد با مردم و به ویژه جوانان قرار می‌داد.


آیت‌الله شهسواری عالمی زبردست در تربیت قرآنی جوانان

«حسن بیادی»، فعال قرآنی و از جانبازان دفاع مقدس، در گفت‌‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره ویژگی‌های شخصیتی و رفتاری مرحوم آیت‌الله شهسواری گفت: آیت‌الله حاج شیخ صفرعلی شهسواری در دوران جوانی در حوزه علمیه قزوین و قم به فراگیری علوم دینی مبادرت ورزید و مهم‌ترین نتجیه تحصیل ایشان، آشنایی و فراگرفتن علوم دینی و معارف الهی در نزد اساتید برجسته از جمله آیت‌الله‌العظمی بروجردی بود. آشنایی با این بزرگان علوم دینی، بر اخلاق و رفتار ایشان تأثیر بسیاری گذاشت و لذا مرحوم آیت‌الله شهسواری از آن‌جا که خودشان به واسطه ارتباط با اساتید بزرگ حوزه از علوم اخلاقی و دینی بهره‌ برده بودند، توانستند این علوم و احکام الهی را به خوبی به مردم منتقل کنند و به همین دلیل در دوران حیات‌شان افراد بسیاری را تربیت کردند.

آیت‌الله شهسواری، عالمی زبردست در تربیت قرآنی جوانان

وی ادامه داد: ایشان در تربیت و هدایت جوانان زبر‌دست بودند و کلام گهربار رسول مکرم اسلام « كونوا دُعاةً لِلنّاسِ بِغَيرِ ألسِنَتِكُم» همیشه شعار و سرلوحه زندگی مبارک‌شان بود فلذا ایشان برای تربیت نیاز به منبر نداشت چراکه سبک رفتاری او تربیتی بود. همین سلوک زندگی و آداب معاشرت و مردم‌داری ایشان الگویی فقط برای مساجد یا چند محله نبود بلکه آن بزرگ سفرکرده الگوی زیبایی برای بسیاری از علما‌ء و طلاب علوم دینی در تهران بود.

بیادی، آیت‌الله شهسواری را استاد مسلم علوم و معارف قرآنی دانست و در این رابطه تصریح کرد: من یادم هست زمانی‌که در تهران جلسات قرآنی بسیار کم برگزار می‌شد و تعداد اساتید برجسته علوم قرآنی کمیاب بود آن مرحوم در محلات غرب تهران به تدریس قرآن برای جوانان می‌پرداختند و به نحو احسن و کامل به تجوید قرآن آگاه بودند هر چند قبل از انقلاب از اساتیدی همچون استاد مولایی، استاد بیوک محمدی، سرهنگ حسن بیگلری نویسنده کتاب «سرالبیان فی علم القرآن» بخشی از مؤمنین تهران بهره‌مند بودند اما برای شهری مانند تهران کفایت نمی‌کرد.

این فعال قرآنی افزود: وی از همان ابتدا زمان تعلیم صوت و لحن مردم را با ترجمه و معارف قرآن و سیره حضرات معصومین (علیهم‌ااسلام) آشنا می‌ساختند و هیچ‌گاه برای این‌که فقط خودشان آموزش بدهند اصرار نمی‌کردند و به‌جوانان مؤمن بسیار اعتماد داشتند و اگر می‌دانستند کسی سواد لازم را داراست و می‌تواند به خوبی آموزش دهد از آن‌ها در مسجد و هیئت‌ها استفاده می‌کردند.

انقلابی‌گری و دوری از جریانات سیاسی؛ دو ویژگی یار دیرین امام و رهبری

وی با بیان این مطلب که آیت‌الله شهسواری یک فرد انقلابی بود، تأکید کرد: در تمامی مراحل قبل و بعداز انقلاب ، شخصی مبارز و انقلابی بودند به همین دلیل چندین بار از طریق ساواک دستگیر و مورد بازجویی قرارگرفته و بعضاً زندانی هم شد و علیرغم همه این مسائل مورد وثوق بسیاری از مراجع عظام تقلید و علمای بزرگ حوزه و دانشگاه بود. بعد از انقلاب هم با وجود این‌که پست‌های سازمانی بسیاری به ایشان پیشنهاد شد اما وی هیچ‌کدام را نپذیرفت و به همان بیان مسائل و احکام شرعیه در صدا و سیما و تعلیم و تعلم طلاب در سطوح بالای علوم دینی و حوزوی مانند رسائل و مکاسب و کفایه پرداخت و به‌خاطر آشنایی با نظرات همه مراجع تقلید عظام و تبحر خاص ایشان در خطابه و سخنوری در دفتر استفتائات امام خمینی(ره) و پس از رحلت امام(ره) در دفتر استفتائات مقام معظم رهبری این کار را ادامه داد.

نایب رئیس دوره دوم و سوم شورای شهر تهران، آیت‌الله شهسواری را شخصی دور از جریانات سیاست‌باز و وابستگی‌های حزبی دانست و عنوان کرد: ایشان در حقیقت پیرو ولی فقیه بودند و همیشه و بطور جدّ اصرار می‌نمودند که برای حفظ این پیروزی بزرگ باید وحدت و انسجام حفظ شود و از اختلاف ‌ دوری نموده خط ولی فقیه حرکت نمود. آیت‌الله شهسواری شدیداً از اختلاف، دودستگی و تشنج دور بودند و مردم را به همدلی دعوت می‌کردند. حتی در زمان انتخابات شخصاً در مسجد حضور می یافتند و مردم را به رأی دادن تشویق می‌کردند و تا ثانیه‌های آخر انتخابات در محل حضور و نظارت داشتند.

جایگاه والای صبر و رازداری، نزد استاد اخلاق

وی ادامه داد: در زمان جنگ هم بسیار کوشا بودند تا مردم را برای کمک به جبهه‌ها تشویق کنند و دائماً در مناطق جنگی حضور می‌یافتند و حتی یکی از فزندانشان هم هشت سال در اسارت بعثی‌ها بود.

بیادی صبر و رازداری را از جمله ویژگی‌های رفتاری مرحوم آیت‌الله شهسواری عنوان کرد و افزود: وی بسیار صبور و حلیم بود و مردم همیشه اسرارشان را برای بهره‌مندی از راهنمایی‌های ایشان بیان می‌کردند و برای ازدواج جوانان محل دغدغه داشتند و در این امر مهم هم جوانان را در زمینه‌های مختلف راهنما و برای رفع مشکلات عمومی مردم فردی دلسوز و یار و یاور آنان بودند.

این رزمنده دوران دفاع مقدس درباره آموزه‌های قرآنی تأثیرگذار بر رفتار آیت‌الله شهسواری گفت: چند آموزه‌اخلاقی و دینی که مورد تکرار و توجه آن مرحوم خلدآشیان بود یکی «كونوا دُعاةً لِلنّاسِ بِغَيرِ ألسِنَتِكُم» مردم را به‌غیر از زبانتان یعنی با عمل و رفتار پسندیده خود به دینداری دعوت کنید و دیگری «طُوبى لِمَنْ شَغَلَهُ عَیْبُهُ عَنْ عُیُوبِ النَّاسِ» یعنی خوشا به حال کسی که مشغول برطرف کردن عیوب خودش است تا این‌که به عیوب مردم بپردازد. و این دو حدیث را کامل تکرار می‌کرد و همچنین توجه به اهمیت نماز و احکام مربوط به آن و شرکت در نماز جماعت و حضور در مسجد از تاکیدات ایشان بود به‌طوری که همیشه برای حضور در مسجد اغلب زودتر از مردم در مسجد حضور می‌یافت و به رفع و رجوع مشکات عدیده مردم می‌پرداخت. و نوعاً مشاهده می‌شد که در کلیه امور خیر از قبیل کمک‌های مالی به ضعفا ، کمک به امور فرهنگی و ساختمانی مسجد ، تهیه جهیزیه نسبت به دیگران پیش قدم بود.

بیادی افزود: ایشان برای امرار معاش خود هیچ‌گاه از مسجد منفعت مادی کسب نمی‌کرد. حتی یادم می‌آید در دوران دفاع‌مقدس و بعداز آن وقتی در مراسم مرتبط به شهدا به منبر می‌رفت، هر هدیه‌ای می‌دادند نمی‌پذیرفت و اگر هر مراسمی برای شهدا برگزار می‌شد مشتاقانه حضور پیدا می‌کرد.

بیادی در پایان با بیان حدیثی از حضرت امام‌جعفرصادق(ع) «کونوا زِیْناًلَنٰا ولا تکونوا شِیْناً عَلینا» گفت: که براساس دستورات ائمّةالهدی علیهم افضل صلواةالمصلّین ما وظیفه داریم با رعایت سیره اهل بیت عصمت و طهارت(ع) و با رفتارمان زینت آن بزرگواران باشیم نه خدای ناکرده باعث خواری و خفت آن مظلومان عالم در بین مردم باشیم به‌طوری که حضرت در ادامه فرمایشات‌شان می‌فرمایند در بین مردم طوری باشید که چنین بگویند: «رحم‌الله جعفر بن‌ محمد کیف اَدّبَ اصحابه» خدا رحمت کند جعفربن محمد را که چگونه یارانش را تربیت کرده است؛ لذا به جوانان بسیار عزیز پیشنهاد می‌کنم در زندگی روزمره خود حتماً با یک عالم ربانی و خدا ترس در ارتباط باشند و رفتار و نصیحت‌های آنان را سرلوحه کار خود قرار دهند؛ این حقیر می‌توانم در نزد پروردگار عالمیان به جرأت بگویم و شهادت دهم که این استاد عزیز و خداترس که الحمدلله بیش از 55 سال در خدمت و گوش بفرمانش بودم مصداق بارز اين حديث گهربار حضرت‌امام جعفرصادق (ع) بودند.

یادآور می‌شود آیت‌الله حاج شیخ صفرعلی شهسواری از اعضای دفتر استفتائات مقام معظم رهبری و عضو جامعه روحانیت مبارز بود که صبح روز پنجشنبه، 6 اردیبهشت، به علت بیماری ریوی دار فانی را وداع گفت.  

گفت‌وگو از سعید امینی

انتهای پیام

captcha