کد خبر: 3710248
تاریخ انتشار : ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۲
در تفسیر سوره بقره مطرح شد:

دروغ بستن به خدا، دعوت به بدی و فحشا؛ از مصادیق همراهی انسان با شیطان

گروه فعالیت‌های قرآنی ـ عضو هیئت علمی گروه معارف دانشگاه علوم پزشکی لرستان «خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ» را به‌معنای قدم به قدم رفتن با شیطان ذکر کرد و گفت: دعوت به بدی، فحشا و دروغ بستن به خدا حاصل قدم به قدم رفتن با شیطان است.

مهرداد ویسکرمی، عضو هیئت علمی گروه معارف دانشگاه علوم پزشکی لرستان و مفسر قرآن‌کریم در گفت‌وگو با ایکنا از لرستان، با تشریح آیه ۱۶۸ سوره مبارکه بقره با مضمون «يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُوا مِمَّا فِي الْأَرْضِ حَلَالًا طَيِّبًا وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ ۚ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِين» اظهارکرد: رزق حلال و طیب از نکات تفاسیری است که در این آیه به آن اشاره شده بدین معنا که انسان از آن‌چه در زمین است به شکل حلال و طیب بخورد، کمااینکه برخی شغل‌ها طیب نیست.
وی «خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ» را به‌معنای قدم به قدم برداشتن با شیطان ذکر کرد و ادامه داد: شیطان گاهی ما را قدم به قدم به وادی گناه می‌کشاند، این در حالی‌است که علمای بزرگ ما از خطوات شیطان را پیروی نمی‌کنند.
ویسکرمی با طرح این سؤال که چرا باید از شیطان ترسید، عنوان کرد: شیطان در سه حیطه دعوت به بدی فحشا و نسبت دروغ به خدا انسان را به وادی گناه می‌کشاند.

سلسله مراتب گمراه کردن انسان توسط شیطان

عضو هیئت علمی گروه معارف دانشگاه علوم پزشکی لرستان در خصوص حاصل خطوات شیطان، گفت: شیطان یا به بدی دعوت می‌کند یا به فحشا یا نسبت دادن چیزهای دروغ به خداوند، بدین معنا که شیطان گفتار و رفتار انسان را با هم خراب می‌کند.
این مفسر قرآن‌کریم در خصوص سلسله مراتب گمراه کردن انسان توسط شیطان، عنوان کرد: شیطان ابتدا امر به بدی می‌کند، سپس بدی را بزرگ کرده و بعد انسان مجبور می‌شود از این بدی بزرگ دفاع کند و در نهایت حرف غیرشرعی می‌زند.
وی با بیان این‌که انسان‌های مؤمن وقتی می‌دانند که چیزی حرام است دور آن‌را خط می کشند، خاطرنشان کرد: سادگی در عمل و گفتار چیز خوبی است و آدم‌‌های پیچیده مشکل دارند، انسان‌های ساده آئینه خداوند می‌شوند.
ویسکرمی تصریح کرد: گاهی به گشت ارشاد نقد می‌شود و افرادی‌که به راهنمایی و ارشاد مردم منتقدند اصولاً جایگاه تربیتی خانوادگی محکمی ندارند.
عضو هیئت علمی گروه معارف دانشگاه علوم پزشکی لرستان در ادامه نکات تفسیری این آیه اضافه کرد: وقتی به افرادی‌که در راه خطرات شیطان هستند گفته می‌شود آن‌چه نزد خداست اطاعت کنید می‌گویند آن‌چه را از نزد پدران‌مان یافته‌ایم، اطاعت می‌کنیم.
این مفسر قرآن‌کریم با بیان این‌که معمولاً انسان‌ها تابع وضع موجود هستند، عنوان کرد: اگر کسی می‌خواهد داماد کسی شود بهتر است برود و وضعیت خانواده و مادر همسرش را ببیند اما این حرف کلیت ندارد و یک حرف عرفی است.
وی گفت: تربیت غریزی انسان‌ها بدین معناست که رفتار و گفتار هر فردی شباهت زیادی به خانواده دارد و این تربیت به آداب و رسوم تبدیل می‌شود.

آموزش دینی فرزندان از ۷ سالگی

ویسکرمی با بیان این‌که گاهی شاهد ظواهر ناسازگار در سطح جامعه هستیم، ادامه داد: انسان برای نوع ظاهر باید حجتی داشته باشد، فی‌المثل در اسلام باید لباس مردان بلند و گشاد و همچنین دارای محاسن باشد زیرا تراشیدن کامل ریش حرام است.
عضو هیئت علمی گروه معارف دانشگاه به ارزش و بهای خانواده از منظر اسلام اشاره و افزود: شرم و حیا را باید از کودکی به فرزندان آموزش داد، آموزش دین را از هفت سالگی به فرزندان یاد داده شود.
این مفسر قرآن‌کریم با بیان این‌که تربیت اجتماعی و جو جامعه در تربیت فرزند مؤثر است، اضافه کرد: فرزندان در یادگیری تربیتی همواره به والدین خود نگاه می‌کنند، لذا والدین با تعبد و بندگی به فرزندان آموزش می‌دهند تا اهل عبادت باشند.

حیات معقول؛ هدف دعوت پیامبران

وی با بیان این‌که پیامبران آمده‌‌اند تا ما را به حیات معقول دعوت کنند، عنوان کرد: ملاک درستی وضع موجود عقل و دین است گاهی آداب و رسوم برگرفته از گذشتگان عقلانی نیستند.
ویسکرمی گفت: اگر می‌خواهیم شرایط تغییر کند باید عقلانیت و تعبد انسان‌ها را بالا برد و به انسان‌ها گفته شد عقل را به کار بگیرید
عضو هیئت علمی گروه معارف دانشگاه علوم پزشکی لرستان خاطرنشان کرد: هر برنامه‌ای که عقلانیت جامعه را تضعیف کند با روح حیات دینی در تضاد است، مثلا سرگرمی‌های بی‌مورد عقلانیت را تضعیف می‌کند.
این مفسر قرآن‌کریم افزود: گاهی خنده زیادی دل را می‌میراند، کمااینکه دین به تبسم و بشاش بودن انسان تاکید کرده است.

انتهای پیام

captcha