به گزارش ایکنا؛ به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در آیین افتتاح این نمایشگاه، اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، این نمایشگاه را فرصتی برای شناخت دوباره تاریخ ایران در فاصله پیش از مشروطه تا پهلوی اول دانست و گفت: آنچه اهمیت دارد این است که جنگها با همه مصائبی که بر بشریت تحمیل میکنند، پایان مییابند و آنچه میماند فرهنگ است. این اسناد و تصاویر، راوی فصل خاصی از تاریخ معاصر ایران است و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، خود را ملزم میداند، بنا بر تعهدی که دارد، نقشی در این بازسازی تاریخی ایفا کند.
وی افزود: این برنامه، فرصتی برای تعامل فرهنگی است. باید از اسناد، حفاظت و حراست و به نسلهای بعد ارائه شود تا آنان بدانند، سرزمینشان از چه مقاطع مهم تاریخی عبور کرده است. باید اسناد حفظ شوند چون بخشی از تاریخ و فرهنگ جامعه ماست و البته باید که به صورت مرتب یادآوری شوند.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در پایان از خانواده مولیتور قدردانی کرد که اسناد خانوادگیشان را برای نمایش در ایران در اختیار این سازمان قرار دادهاند و اطمینان داد که از اسناد مشترک میان دو کشور، به بهترین شکل در ایران نگهداری میشود.
در ادامه فرانسوا دله (François Delhoye)، سفیر بلژیک در تهران، برای حاضران صحبت کرد. وی از زمانی گفت که با خانواده مولیتور ارتباط داشت. پس از این تماس، به این نتیجه رسیدیم که نمایشگاهی از تاریخ مشترک دو کشور را به نمایش گذاریم و سعی کردیم که همکاریهای میان دو کشور را افزایش دهیم. امروز فرصتی است برای اینکه یکی از نقاظ عطف در تاریخ 130 ساله روابط دو کشور را جشن بگیریم.
وی ادامه داد: امروز حجم مبادلات تجاری دو کشور بالغ بر 500 میلیون یورو میشود و در طول سال گذشته، سفرهای رسمی بین دو کشور انجام شده است؛ از جمله دیدیه رِیندِرز به ایران سفر کرد و محمدجواد ظریف نیز از بلژیک دیدن کرد. در حال حاضر شاهد تحولات زیادی در منطقه هستیم و امیدوارم ایرانیان بتوانند از وضعیت کنونی نیز عبور کرده و به راه شکوفایی و توسعه ادامه دهند. ایران و بلژیک در طول 130 سال گذشته با هم همکاری داشته و روابط دیپلماتیک داشتهاند که از زمان احداث راه آهن و ساماندهی پُست و گمرک به اوج خود رسیده است.
در بخش دیگری از این مراسم، غلامرضا امیرخانی، معاون کتابخانه ملی ایران در رابطه با علت ورود بلژیکیها در اواخر دوره قاجار به ایران تصریح کرد: بلژیک کشوری است که سابقه استعماری ندارد و بنابر اسناد و مدارک، کارشناسان و متخصصان بلژیکی به سلامت نفس مشهور بودند. در سال 1888 میلادی اولین شرکت سهامی راه آهن و تراموای ایران توسط بلژیکیها تاسیس و اولین راه آهن یک خطی تهران به ری، به طول 9 کیلومتر هم توسط بلژیکیها ساخته شد؛ همچنین امتیاز واگن اصلی نیز به بلژیکیها واگذار شد. مهندسان بلژیکی طرح ایجاد یک راه آهن سراسری از تفلیس یا گرجستان امروزی تا بندر معشور که در حال حاضر به بندر ماهشهر در جنوب ایران معروف است، را نیز داشتند که البته این طرح عملی نشد.
معاون کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه در سال 1894 میلادی و در دوران قبل از مشروطه اولین شرکت ملی شیشه ایران در بلژیک ساخته شد، بیان کرد: از نظر مسائل صنعتی، کشور و دولت بلژیک، جایگاه خوبی را در ایران داشت.
در پایان، مُهر تمبر نمایشگاه تصاویر و اسناد «لامبرت مولیتور» از ایران سالهای 1902 تا 1928 میلادی (1281 تا 1307 خورشیدی) با عنوان «ایران در آغاز قرن بیستم»، با حضور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سفیر بلژیک در ایران و خانواده مولیتور باطل شد و بعد، درهای این نمایشگاه، به روی عموم گشوده شد.
«ایران در آغاز قرن بیستم»، تا 28 خرداد، از ساعت 9 تا 16، در ساختمان آرشیو ملی ایران واقع در بزرگراه حقانی (شرق به غرب)، نبش خیابان کوشا، روبروی ورزشگاه شهید کشوری پذیرای علاقهمندان است.
انتهای پیام