کد خبر: 3713458
تاریخ انتشار : ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۸
مهران رجبی:

صله‌‌رحم؛ اخلاق اسلامی مدنظر در «میهمان ما باشید»/ الگوبرداری درست از برنامه‌های خارجی مذموم نیست

گروه هنر ــ بازیگر و مجری برنامه «میهمان ما باشید» گفت: این‌که در این برنامه بر فرهنگ صله‌رحم تاکید فراوان صورت گرفته به نظرم رفتاری اسلامی در آن تبلیغ شده است.

صله‌‌رحم؛ اخلاق اسلامی مد نظر «میهمان ما باشید» بود / الگوبرداری درست از برنامه‌های خارجی مذموم نیست
 
مهران رجبی بازیگر سینما و تلویزیون در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایکنا درباره برنامه «میهمان ما باشید» که چندی پیش از سیمای جمهوری اسلامی پخش شد، اظهار کرد: این برنامه در ۶۰ قسمت تولید شد و ما توانستیم به مدد این کار به شهر‌های مختلف سفر کنیم و به‌نوعی با فرهنگ و آداب‌ و رسوم اقوام مختلف آشنا شویم. حضور من در این کار به‌عنوان مجری و بازیگر بود، چون برنامه نیاز داشت تا بازیگری که شناخته‌شده است با حضور خود یخ حاکم بر برنامه را بشکند.

وی افزود: مطلب دیگری که در این برنامه مدنظر قرار گرفت بحث گردشگری بود، زیرا هر شهری در خود اماکن دیدنی‌ دارد که بسیاری از ما از آن مطلع نیستیم، در صورتی‌که هر یک از آن‌ها جز مفاخر و ارزش‌هایی ملی ما محسوب می‌شوند که در سایه چنین برنامه‌ای می‌توان آن‌ها را به مردم معرفی کرد.

این بازیگر ادامه داد: میهمانی دادن تنها بهانه‌ای بود تا در این برنامه به فرهنگ بومی و دینی مردم پرداخته شود. برای مثال ما از شرکت‌کنندگان می‌خواستیم با لباس‌های محلی خود در برنامه حضور یابند یا این‌که از رسم و رسومات خود حرف بزنند. برخی مواقع نیز از مناسک و مراسم مذهبی سخن رانده می‌شد. برای مثال عزاداری عاشورا در هر منطقه به شکلی انجام می‌شود که با چنین برنامه‌هایی می‌توان آن‌ها را به مردم بهتر معرفی کرد.

وی با بیان این‌که این برنامه نقش اصلاح‌گری را هم ایفا می‌کرد، گفت: در برنامه «میهمان ما باشید» کارکرد‌های متعددی مدنظر بود که یکی از آن‌ها معرفی ریز فرهنگ‌ها بود، والا این برنامه سعی داشت شکل اصلاح‌گری نیز داشته باشد. یعنی اگر در منطقه‌ای یک رسم نادرست وجود دارد به شکلی محترمانه‌ای نقد می‌شود تا در صورت امکان آن رسم اصلاح شود.

رجبی تأکید کرد: تمام تلاش من در این برنامه این بود که تنها به‌عنوان یک مجری بازیگر در برنامه حضور نداشته باشم، بلکه می‌خواستم در شکل اجرای نیز نقش داشته باشم. برای همین انرژی بسیاری برای آن صرف کردم تا بهترین کار ممکن را ارائه دهم، حتی برخی مواقع ساعت‌ها با میهمانان حاضر در برنامه به گفت‌و‌گو نشستم تا موضوعاتی که در برنامه قرار بود مطرح شود به بحث گذاشته شود.

بازیگر فیلم «زیر نور ماه» اضافه کرد: در احادیث و روایت متعدد دینی بار‌ها به صله‌رحم تأکید شده است. برای همین مطمئناً ترویج چنین فرهنگی به‌نوعی گام برداشتن در حوزه اخلاقیات دینی است. در ضمن تأکید ویژه ما در این برنامه به روی ترویج سبک زندگی ایرانی - اسلامی استوار بود، چون می‌خواستیم این مهم را به شکل کاملاً ملموسی به مردم نشان دهم. همچنین به‌واسطه این کار به مخاطبان تذکر می‌دادیم که دور شدن از سبک زندگی ایرانی اسلامی تا چه حد ما را از آسایش عمومی دور خواهد کرد.

رجبی متذکر شد: وقتی از آسایش عمومی حرف می‌زنم منظورم این است، وقتی فرهنگ صله و رحم در جامعه رواج پیدا می‌کند، مردم از مشکلات هم آگاه می‌شوند، برای همین سعی می‌کنند تا به برطرف کردن آن به یکدیگر کمک کنند. این اتفاق وقتی در جامعه رواج پیدا کند ناخودآگاه بسیاری از معضلات برطرف خواهد شد. بحث دیگری که در این برنامه مطرح شد مذمت تجمل‌گرایی بود، آفتی که این روز‌ها جامعه ما را بسیار آزرده است و به‌نوعی سبب دوری مردم از یکدیگر شده است. در این برنامه سعی کردیم نشان دهیم می‌توان به هم نزدیک بود بدون این‌که هزینه اقتصادی بالایی را متحمل شد.

وی در پاسخ به این انتقاد که این برنامه الگوبرداری از برنامه‌های ماهواره است، گفت: این انتقاد را بار‌ها شنیده‌ام که «میهمان ما باشید» از برنامه‌های ماهواره کپی‌برداری شده است. این گفته به نظر نباید به‌عنوان نقطه‌ضعف در نظر گرفته شود، چون در همه دنیا از برنامه‌های نمایشی الگوبرداری می‌شود، بدون این‌که به آن نقدی وارد شود، البته اگر این الگوبرداری بدون رساندن پیام و فرهنگ بومی منطقه یا کشور مورد نظر باشد، مسلماً اقدامی مذموم صورت گرفته، اما وقتی آن برنامه در جزئیات، داشته‌های فرهنگی متعدد دارد دیگر نمی‌توان از آن ایرادی گرفت.

رجبی ادامه داد: موضوعی دیگری که در این برنامه سعی کردیم به آن بپردازیم رفتار میان اعضای خانواده بود. در زمان حال این احساس پیش‌آمده که شاید اعضای مختلف خانواده آن صمیمت گذشته را نداشته باشند، به‌ویژه رفتاری که بین والدین یا خواهران و برادران وجود دارد، البته تمام دقت ما این بود که صمیمیت مورد نظر مصنوعی نباشد، بلکه در رفتار آن شاهد باشیم، چون در برخی از برنامه‌های تلویزیونی می‌خواند به‌صرف اسم کوچک صدازدن یا پسوند جان به اسامی دادن، خود را صمیمی نشان دهند، درصورتی‌که اصل رفتاری است که آدم‌ها با یکدیگر دارند.

وی در پایان بیان کرد: من هر آنچه در توانم بود برای بهتر شدن این برنامه انجام دادم، اما متأسفانه هنوز دستمزد خود را دریافت نکردم. این مطلب را برای این نگفتم که به مسئله مادی کار خود اشاره‌ کنم، بلکه می‌خواهم بگویم بخشی از تأثیرگذاری برنامه‌های تلویزیونی در رفتار برنامه‌سازان تعمیم پیدا می‌کند. پس اگر می‌خواهم ترویج گر اخلاقیات در جامعه باشیم، بیاییم رفتار صحیح را از خود آغاز کنیم.

گفت‌و‌گو از داود کنشلو

انتهای پیام
captcha