به گزارش ایکنا؛ سومین دوره مسابقات بینالمللی حفظ و قرائت قرآن کریم روشندلان جهان اسلام اواخر فروردینماه همزمان با بزرگترین رویداد قرآنی کشور یعنی سی و پنجمین دوره مسابقات بینالمللی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. در این خصوص با حسین نحوینژاد، معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور به گفتوگو نشستیم.
ـ برپایی مسابقات قرآن خاصه گروه نابینایان را چگونه ارزیابی میکنید؟
همانطور که مستحضر هستید، بخش بزرگی از افراد دارای معلولیت را نابینایان به خود اختصاص میدهند، این متشکل از طیف کم بینا تا نابینای کامل است. اطلاعات نشان داده است و خود ما در تجاربمان به این نتیجه رسیدیم که این طیف از معلولان، میتوانند ظرفیت بالایی برای تعلیم و تربیت و تحصیلات عالیه و هنر داشته باشند.
به همین واسطه چند سالیست که در بحث توانمندسازی این افراد از لحاظ تحصیل و مدارج هنری و به ویژه تلاوت قرآن که از سال گذشته مباحث مورد توجه نابینایان بوده است، سرمایهگذاری کردیم. لذا بهترین مکان و جایگاهی که برای بحث اهتمام به تلاوت و حفظ قرآن نابینایان است، حین مسابقات قرآن است.
ـ پیامی که این مسابقه به دنبال خواهد داشت، چیست؟
دو پیام دارد، یکی اینکه این افراد، توانمندیشان در کنار افراد به ظاهر سالم سنجیده میشود و نکته دیگر نیز نظام تلفیق است. یعنی افراد معلول را جداسازی نکنیم و در کنار سایر افراد، ظرفیت و هنر و توان خود را ارائه دهند و نیز مکانی نیز برای سنجش آنها است.
در این دوره از مسابقات نیز هم به لحاظ تعداد کشورها و شرکتکنندگان افزایش پیدا کرد که خود زمینهای برای همدلی ایجاد میکند و از فواید این مسابقات این است که هنگامی متسابقین به کشورهایشان بازمیگردند، میتوانند پیامرسان فعالیتهای قرآنی و ارزشهای اخلاقی و دیگر ارزشها باشند که جمهوری اسلامی منادی آن است.
ـ از حیث تأثیر مسابقات بر دیگر بخشهای جامعه هدف سازمان بهزیستی بگویید.
خود قرآن به خودی خود میتواند در زندگی این افراد تحول ایجاد کند، از سوی دیگر زمینهای برای قهرمان شدن و حائز رتبه برتر شدن این نابینایان فراهم میشود. همانطور که مستحضرید طی دو دوره گذشته حائز رتبههای اول در بخش نابینایان از کشور ایران بودند و از سوی دیگر ملاقاتشان با مقام معظم رهبری و تأکیداتی که در این زمینه میشود، موجب میشود که جامعه معلولان مورد توجه قرار گیرند.
این کمک میکند که مشکلات جامعه معلولان دیده شود و از سوی دیگر زمینهای برای تشویق افراد برای ورود به این مقوله فراهم میشود. این مقولهای است که هم میتواند در معنویت و بهتر شدن زندگیشان تأثیرگذار باشد و به جامعه، ظرفیتهای پنهانشان را معرفی کنند و اینها خودشان را بیش از گذشته بروز و ظهور دهند.
ـ چه میزان افزوده شدن بخش بانوان در چهارمین دوره مسابقات عملیاتی خواهد بود؟
قطعاً بحث بانوان و افزوده شدن این بخش به مسابقات قرآن برای ما دارای اهمیت است و در تمام دنیا و ایران نیز اینگونه است. معمولا هر شاخص منفی که در جامعه معلولیت داشته باشیم در میان بانوان چند برابر است چنانکه بیسوادی، فقر، دوری از اجتماع و ... در میان بانوان چند برابر است و سیاست سازمان بهزیستی این است که تبعیض جنسی نداشته باشیم و اینها را به حدی در جامعه بالا بکشیم که دیده شوند و این هم از ظرفیتهایی است که با اغتنام فرصت میتوان از آن استفاده کرد. نه تنها در این بخش بلکه در تمامی بخشها زنان معلول کارآفرین، اندیشمند و دانشگاهی و زنان معلولی که در عرصه خانهداری و تربیت فرزندان هستند، کم نیستند. بودن و دیدن اینها در جامعه و عادی شدن این نوع مناسبات باعث میشود جامعه زمینه جداسازی اینها را فراهم نکند، بلکه گامهایی را در زمینه رشدشان بردارد.
انتهای پیام