به گزارش ایکنا، بررسی لایحه عضویت ایران در کارگروه ویژه اقدام مالی(FATF) دستورکار اصلی جلسه امروز، 20 خرداد مجلس شورای اسلامی بود که با تمامی حواشی آن سرانجام، با نظر اکثریت نمایندگان به مدت دو ماه مسکوت ماند.
در این جلسه قبل از رأیگیری درباره نامه نمایندگان مبنی بر مسکوت ماندن طرح، تعدادی از موافقان و مخالفان به بیان دیدگاههای خود پرداختند. سیدحسن نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در مخالفت با این لایحه اظهار کرد: پیوستند به FATF عواقب منفی بسیاری برای کشور ما در پی دارد و این لایحه که امروز در مجلس بررسی میشود در تضاد با منافع ملی کشورمان است. بنابراین نباید به عضویت این کنوانسیون در بیائیم.
نقوی حسینی عنوان کرد: در صورت عضویت در FATF، ما ملزم به رعایت الزامات تعیین شده از سوی آنان هستیم و از جمله این موارد محدود شدن فعالیتهای مالی و نظامی ماست.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه ما با مذاکره مخالف نیستیم بلکه با خودتحریمی مخالف هستیم اظهار کرد: انشاءلله با یک رأی قاطع منفی نشان دهیم که مجلس در مقابل استکبار، ظلم و بدعهدی دشمنان مستحکم میایستد.
مصطفی کواکبیان، موافق این لایحه اظهار کرد: امروز باید یک تصمیم جدی بگیریم، تصمیمی که منافع ملت ایران در آن است. رهبر انقلاب در 14 خرداد یک ساعت و نیم در میان کارگزاران نظام سخنرانی کردند و حتی یک کلمه در مورد این لایحه بیان نفرمودند، در حالی که میتوانستند ما را در این زمینه راهنمایی کنند.
وی عنوان کرد: اینکه گفته میشود اگر این لایحه را تصویب کنیم باید قاسم سلیمانی را تحویل دهیم، حرف بیهوده و نادرستی است. ما قرار است با حفظ برخی شروط به این کنوانسیون بپیوندیم اما متأسفانه برخی احتمال ضرر آتی را مطرح میکنند اما توجهی به دفع ضرر کنونی ندارند؛ چراکه اکنون حتی بانک مرکزی عراق هم با ما کار نمیکند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یادآور شد: اگر اینکار را نکنیم یعنی خودتحریمی میکنیم. ما اکنون در لیست سیاه FATF نیستیم چون بعد از برجام تعلیق شدیم اما اگر این لایحه را تصویب نکنیم ممکن است دوباره در لیست سیاه قرار بگیریم.
وی یادآور شد: 188 کشور به این کنوانسیون پیوستهاند و به غیر از ایران، سودان جنوبی، کره شمالی و توالو، همه کشورها به عضویت FATF درآمدهاند؛ بنابراین نباید عضویت در کنوانسیونهای بینالمللی را به معنی قبول استعمار بدانیم.
نماینده تهران در خانه ملت در پایان سخنان خود گفت: اکنون سازمان ملل فقط القاعده، جبه النصره، طالبان و داعش را به عنوان گروه تروریستی معرفی کرده است و نامی از هیچ گروه دیگر برده نشده است و اگر هم در زمانی اقدامی علیه حزب الله یا حماس انجام دادند، ما هم حق تحفظ داریم.
عباس عراقچی، نماینده دولت در موافقت با این لایحه اظهار کرد: خداوند را شاهد میگیریم در ماه رمضان با زبان روزه، چیزی غیر از اینکه در جهت منافع جمهوری اسلامی باشد را بیان نکنم. FATF یکی از ابزارهای بینالمللی برای مقابله با تروریسم است. جمهوری اسلامی از دو منظر بینالمللی و سوء استفاده غربیها از تروریسم، با مشکل مواجه است. آنان قصد دارند جنبش مقاومت را با تهدید مواجه میکنند که ما باید آن را خنثی کنیم.
وی ادامه داد: ما قربانی چهار گروه تروریستی مورد نظر سازمان ملل هستیم. همین مجلس چندی پیش قربانی تروریسم داعش بود؛ بنابراین باید با آن مبارزه کنیم و بدون پیوستن به کنوانسیونهای بینالمللی خشکاندن ریشههای تروریسم امکانپذیر نیست.
عراقچی عنوان کرد: برخی حفرههای بانکی وجود دارد که متأسفانه به گروههای تروریستی و قاچاقچیان کمک میکند. بنابراین ما باید به این شبکه بینالمللی بپیوندیم چراکه همه کشورهای همسایه ما و حتی سوریه هم به عضویت FATF درآمده است.
وی گفت: همه دستگاههای امنیتی، بیش از دو سال است که در این مورد به کار کارشناسی میپردازند و نهایتا شورای عالی امنیت ملی اعلام کرده که با وجود شروطی که ما گذاشتهایم، هیچ خطری ما را تهدید نمیکند؛ چراکه همه مواردی که ممکن است منجر به سوء استفاده شود را در نظر گرفتهایم.
عراقچی اظهار کرد: ما هر زمانی که احساس کنیم که منافع گروههای مقاومت در خطر است به راحتی از آن خارج خواهیم شد. هیچ کشوری نمیتواند حاکمیت جمهوری اسلامی ایران را به خطر بیاندازد اما چرا باید الان که هنوز خطری متوجه ما نیست، خودمان دست به تحریم کشور بزنیم؛ مخصوصا اکنون که تحریمهای جدیدی توسط ترامپ علیه ایران وضع شده است.
نماینده دولت در پایان گفت: بنده از شما تمنا میکنم که در این شرایط حساس تحریمهای جدید را به کشور تحمیل نکنیم. راه خروج در این لایحه پیشبینی شده است و ما همواره براساس منافع ملی کشور عمل میکنیم.
غلامرضا تاجگردون به عنوان نماینده متقاضیان مسکوت ماندن این لایحه به مدت دو ماه اظهار کرد: حدود 50 نفر درخواستی برای مسکوت ماندن دو ماهه این لایحه تا زمان پایان مذاکرات با اروپا را امضاء کردهایم. این پیشنهاد فرصتی است که اگر نمایندگان تشخیص دادند که آن ر ا تصویب کنند، در اختیار دیپلماتهای ما برای مذاکره در راستای حفظ برجام است.
وی افزود: این پیشنهاد فرصتی در اختیار دولت است تا به اروپا اعلام کند ما به تضامینی برای اجرای برجام در همه دنیا نیاز داریم بنابراین از شما درخواست داریم که در صورت موافقت دولت، برای مدت دو ماه، این لایحه را مسکوت بگذاریم چراکه بهترین شرایط است تا یک وحدت اصولی بین تمامی نیروهای نظام فراهم شود.
علی نجفی خوشرودی، دیگر موافق تصویب این لایحه گفت: بنده با پیشنهاد مسکوت ماندن بررسی این لایحه به مدت دو ماه مخالف هستم. تصویب این کنوانسیون از جهات مختلف مقتضای منافع جمهوری اسلامی است و منافع بسیاری برای کشور دارد. از سوی دیگر ما حق حفظ داریم و ترتیبات خروج از این سند بینالمللی هم پیشبینی شده است.
وی گفت: فضای بینالمللی و منطقهای شرایط لازم برای دشمنان را فراهم کرده است که بهانه لازم بر علیه جمهوری اسلامی را داشته باشند و با خروج آمریکا از برجام، عدم تصویب این سند میتواند مواضع اروپا و آمریکا را یکبار دیگر به هم نزدیک کند بنابراین باید به تصویب این لایحه توجه جدی داشته باشیم.
در پایان در مورد مسکوت ماندن این لایحه برای مدت دو ماه رأیگیری به عمل آمد که با رأی اکثریت نمایندگان تصویب شد.
انتهای پیام