کد خبر: 3727823
تاریخ انتشار : ۱۴ تير ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۷
نوروزی تشریح کرد:

نسخه قرآن برای جلوگیری از شکاف میان حکومت و مردم

گروه سیاسی ــ مشاور سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها با اشاره به آیه 110 سوره یوسف گفت: خداوند در این آیه بیان می‌دارد که جامعه مؤمن حتی می‌تواند در اوج فشار دشمن به پیروزی برسد و این به شرطی است که ایمان و باور به وعده پروردگار وجود داشته باشد.

به گزارش ایکنا، رهبر معظم انقلاب در سخنان اخیر در مراسم دانش‌آموختگی دانشجویان دانشگاه امام حسین(ع) با اشاره به طراحی دشمن در شرایط کنونی اظهار کردند: «برنامه دشمن، ایجاد شکاف و جدایی میان نظام و مردم است و این طراحی نشان‌دهنده حماقت آنها است زیرا نمی‌دانند نظام جمهوری اسلامی، چیزی جز ملت ایران نیست و این دو جداشدنی نیستند.

ایشان با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران یک نظام متکی بر آحاد مردم و ایمان و محبت و عواطف آنان است، به شکست تلاش‌های رؤسای جمهور قبلی امریکا برای مقابله با جمهوری اسلامی اشاره کردند و افزودند: هدف از فشارهای اقتصادی کنونی، به ستوه آوردن مردم است، اما به حول قوه الهی، ما پیوندمان را روزبه‌روز با مردم بیشتر خواهیم کرد و با حفظ انسجام دشمن‌شکنِ خود، جوانان مؤمن و پرانگیزه و اهل اقدام را تقویت خواهیم کرد».

مصطفی نوروزی، مشاور سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره طراحی دشمن برای ایجاد شکاف میان دولت و ملت یا به تعبیری مردم و نظام و راه‌های تقویت این پیوند گفت: به دلیل شرایطی که امروز در آن قرار داریم سخت‌ترین فشارهای بیرونی را تحمل می‌کنیم و در این وضعیت توجه به نوع و شکل رابطه مردم و نظام و جلوگیری از ایجاد شکاف و گسست در این رابطه از اهمیت به‌سزایی برخوردار است.

وی ادامه داد: آیات قرآن کریم و روایات ائمه به این مسئله اشاره می‌کنند که یک ملت و جامعه مؤمن چگونه می‌تواند حتی در اوج فشار و خصومت دشمن بایستد و از پا نیفتد. ولی متاسفانه در طول تاریخ بسیاری از حکومت‌های اسلامی بر اثر فشارهای بیرونی و سوء مدیریت‌های داخلی نتوانستند صلابت و اقتدار خود را حفظ کنند و شکستند. لذا مسئله تاب‌آوری و مقاومت در مقابل شدیدترین فشارها و هجمه‌های دشمن بسیار در بیانات امام(ره) و رهبر معظم انقلاب مورد تأکید و توجه قرار گرفته است.

نوروزی اظهار کرد: در این باره قرآن می‌فرماید که «حَتَّى إِذَا اسْتَيْأَسَ الرُّسُلُ وَظَنُّوا أَنَّهُمْ قَدْ كُذِبُوا جَاءَهُمْ نَصْرُنَا فَنُجِّيَ مَنْ نَشَاءُ وَلَا يُرَدُّ بَأْسُنَا عَنِ الْقَوْمِ الْمُجْرِمِينَ»(پيامبران به دعوت خود و دشمنان به مخالفت همچنان ادامه دادند) تا رسولان مايوس شدند و گمان كردند كه(حتي گروه اندك مؤمنان) به آنها دروغ گفته‏‌اند، در اين هنگام ياري ما به سراغ آنها آمد، هركس را مي‏‌خواستيم نجات مي‏‌داديم و مجازات و عذاب ما از قوم زيانكار بازگردانده نمي‏‌شود)(سوره یوسف، آیه 110). این آیه بدین مسئله اشاره دارد که دشمن تا کجا امکان دارد پیشروی کند و فشار بیاورد، اما خداوند نصر و پیروزی را حتی در اوج فشار نصیب مؤمنان می‌کند و این به شرطی است که این جامعه به خدا اعتماد و توکل داشته باشند.

مشاور سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها عنوان کرد: در نتیجه می‌توان گفت بر مبنای آیات قرآن، بیانات ائمه اطهار(ع) و سخنان رهبران انقلاب، تفکر دینی و نهضت اسلامی دچار بن‌بست نمی‌شود و این مهمترین نکته‌ای است که مجموعه دولت، اعم از سه قوه، باید به آن توجه کنند و بدانند تفکر دینی و نهضت اسلامی به دلیل پویایی درونی دچار رکود نشده و به بن‌بست نمی‌رسد و نمی‌توان نقطه ایستایی برای آن تعریف کرد. در حالی که از نظر تئوریک تمدن‌های بزرگ هم پس از یک دوره اوج و تثبیت دچار انحطاط و شکست شدند.

وی با اشاره به دچار نشدن تفکر اسلامی و جریان دینی به افول و انحطاط گفت: نظام اسلامی به دلیل پویایی ذاتی و ظرفیت‌سازی دائم درونی دچار خمودگی نمی‌شود، اما این یک شرط دارد و آن هم این است که تمام لایه‌ها و سطوح مدیریتی، اجرایی و فکری از هوشیاری، تحول‌پذیری، انعطاف، دچار نشدن به اشرافی‌گری و ... برخوردار باشند. قرآن کریم هم این نوید را داده که چنین جامعه‌ای حتی در اوج بحران، تهدیدات و فشارهای دشمنان، می‌تواند پیروز و موفق باشد و از گردنه‌های خطرناک پیش رو عبور کند.

نوروزی تأکید کرد: نظام اسلامی دارای مختصاتی است که اگر مسئولان و در گام بعد مردم، این مؤلفه‌ها و مختصات را درک کنند، هیچگاه بحث شکاف دولت و ملت به وجود نمی‌آید. این مختصات الگوی جدیدی از نظام‌سازی را به دنیا ارائه داده، در حالی که در تقسیم‌بندی کلی دو مدل نظام‌سازی دولت‌های سنتی و دولت‌های مدرن وجود دارد. دولت‌های سنتی دولت‌های ساده‌ای هستند که در آن رابطه یکسویه و از بالا به پایین بین مردم و حاکمان وجود دارد و لذا این حکومت‌ها از پویایی لازم برخوردار نیستند و به همین دلیل فروپاشیدند. اما دولت مدرن همان تعبیر دولت ـ ملت است که در این مدل بین حکومت و جامعه یک رابطه دو طرفه وجود دارد. اما این مدل برای قرن 21 و فضای کنونی جهانی نمی‌تواند پاسخگو باشد و تداوم پیدا کند و در واقع باید الگوی جدیدی ارائه شود.

وی اضافه کرد: به عقیده من انقلاب اسلامی و نظام برخاسته از آن و الگوی مردمسالاری دینی این الگوی جدید است که می‌تواند پاسخگوی نیازهای بشر امروز باشد. در واقع مردمسالاری دینی تصویر جدیدی از رابطه دولت ـ ملت ارائه داده که در آن وحدت و جدایی‌ناپذیری دولت و ملت در نقطه کانونی آن است و این همان جامعه‌ای است که پویایی و اقتدار درونی دارد و از طرفی از پدیده‌های و دستاوردهای روز بشری استفاده می‌کند و به همین دلیل می‌تواند پاسخگوی نیازهای امروز بشر نیز باشد و لازم است مسئولان ظرفیت‌های این الگو را بیش از پیش باور کرده و در جهت بالفعل‌سازی این ظرفیت‌ها طراحی و برنامه‌ریزی کنند.

نوروزی ادامه داد: این الگو یک نظام برخاسته از ایمان، تفکر، عقلانیت، حکمت و عاطفه است و در کنار این مؤلفه‌ها، این جامعه از دو مؤلفه بنیادی بهره می‌برد که رهبر معظم انقلاب هم اخیرا به آن اشاره کردند و آن را راهکار اصلی مقابله با طراحی‌های دشمن برشمردند و آن هم صبر و تقواست. در حالی که در الگوی سنتی و مدرن دولت ـ ملت تمام روابط و مناسبات جامعه و نهاد قدرت مبتنی بر معادلات و محاسبات مادی است که نمی‌تواند یک حرکت عمیق فکری را پایه‌ریزی کند و تا آنجایی که محاسبات و روابط مادی پاسخ می‌دهد آن دولت پابرجا خواهد بود و وقتی براساس مؤلفه‌های مادی نتواند به مسائل مبتلابه جامعه پاسخ دهد، قادر به ادامه حیات نخواهد بود. کما اینکه چندین امپراتوری در همین قرن 20 فروریخت و دولت ملت‌های مدرن نیز روبه افول بوده و برخی از آنها حتی متلاشی شدند.

مشاور سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها ابراز کرد: در چنین شرایطی باید توانایی مؤلفه‌های فرامادی در پاسخ به نیازهای روز بشری را برای جریان نخبگی در سطح جهان تبیین کرد و لذا دولت مبتنی بر مؤلفه‌های فرامادی همانند آن جامعه باید مبتنی بر نخبگی و بصیرت باشد.
جامعه اسلامی ما امروز با وجود همه فشارهای وارده در عین حال جامعه‌ای با ژرفای عمیق است که تاکنون فرونپاشیده و اتفاقا تشدید این فشارها در طی چهل سال پس از انقلاب اسلامی و تداوم آن، نشان‌دهنده همان بنیان‌های قوی و مقاوم فرهنگی و اعتقادی جامعه است. وگرنه آمریکا هرگاه نسبت به دولت‌ها و جوامع ضعیف‌تر از خود تصمیمی گرفت آن را اجرایی می‌کرد، اما در مورد انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی چاره‌ای جز دست زدن به ائتلاف‌های منطقه‌ای و جهانی ندارد، ولی باز هم نمی‌تواند جامعه را به بحران فروپاشی برساند.

نورزوی تصریح کرد: در واقع جامعه ما با وجود برخی نارضایتی‌ها از عملکرد مسئولان، دارای یک عمق فکری و فرهنگی است که تا همین امروز توانسته به صورت یک دیوار مستحکم مقابل دشمنان بایستد. این چنین جامعه‌ای به تعبیر قرآن در هیچ شرایطی ضرری از کید و نقشه دشمنان نمی‌بیند و لذا تنگناهای اقتصادی و فشارها و تحریم‌های به اصطلاح‌ فلج‌کننده دشمن نمی‌تواند یک جامعه برخوردار از تفکر دینی که مقاومت را درونی و نهادینه ساخته از پا بیندازد.

وی با بیان اینکه یک جامعه مقاوم، در حقیقت یک بنیان مرصوص است، گفت: اقتصاد، فرهنگ و سیاست این جامعه نیز مقاوم است و گفتمان مقاومت در آن ریشه‌دار و فراگیر است. حال دولتمردان در چنین جامعه‌ای وظیفه سنگین‌تری برعهده دارند زیرا با یک جامعه مؤمن و نخبه روبرو هستند که مردم لحظه به لحظه رفتارها، سخنان و عملکرد آنها را رصد و نظارت می‌کنند و دولت باید این توانایی را داشته باشد که مردم را در صحنه نگاه دارد و این هنر نخبگان و مدیران است که بتوانند این فضای مشارکتی را به وجود بیاورند و در میانه کار عقب‌نشینی نکنند تا مردم نگاه منفی به حاکمیت و مجموعه قوا پیدا نکنند.

نوروزی در پایان اظهار کرد: به عبارتی مردم باید مؤلفه‌های تقویت‌کننده پیوند مسئولان با خود را که شامل مانند امیدواری، سلامت نفسانی و مالی، دوری از اشرافی‌گری و دنیاگرایی، سخت‌کوشی و روحیه جهادی، صبر و خویشتن‌داری است، احساس کنند تا جامعه با اعتماد و اطمینان در کنار چنین مسئولانی بایستد و همدلانه با مسئولان عمل کند. در این صورت است که می‌توان ادعا کرد این جامعه از دولت و نظام آن جدا نیست و شکاف دولت ـ ملت به نوعی بی‌معنا تلقی می‌شود.

انتهای پیام

captcha