سعید علامیان، دبیرکل انجمن روزنامهنگاران دفاع مقدس، در گفتوگو با خبرنگار ایکنا، با اشاره به انبوهی از موضوعات غفلت شده از جنگ اظهار کرد: مطالب غفلت شده شامل دو دسته هستند. دسته اول مطالبی است که در سینه افراد مانده و کسی سراغ آن نرفته است. این مطالب میتواند شامل حضور بانوان در جنگ، مسائل فنی و مهندسی، جنگ الکترونیک و... باشد که متأسفانه غفلتهایی در پرداختن به این موضوعات صورت گرفته و کسی سراغ این قشر از افراد نرفتهاند.
وی ادامه داد: دومین دسته از ناگفتهها، مسائلی است که طبقهبندی و محرمانه است و همیشه باید یک فرآیند زمانی طی شود تا اجازه انتشار آن مطالب را داشته باشیم. درایام جنگ، روزنامهنگار روزنامه جمهوری اسلامی بودم، در آن دوره ما حتی اجازه انتشار نام فرمانده را در گفتوگوها نداشتیم و از آنها به عنوان یک فرمانده یاد میکردیم.
این خبرنگار پیشکسوت دفاع مقدس تصریح کرد: البته یادم میآید که در ایام، عراقیها خبر پلهای بیاهمیتی که میساختند، منتشر نمیکردند درحالی که ما اگر یک ساختوسازی داشتیم، آنقدر در بوق میکردیم که در نهایت دشمن به آن ساختوساز حمله میکرد. در آن دوره، کسی به ما نمیگفت که سانسور داشته باشیم و بعدها ستاد تبلیغات جنگ تشکیل شد و متذکر میشدند که برخی از اخبار، اسامی و مناطق و موقعیتها را منتشر نکنیم. گاهی اوقات ما در اخبارمان اسم مناطق را منتشر نمیکردیم و محدودیتی در بیان ناگفتهها وجود داشت.
وی ادامه داد: هماکنون این دو دسته از ناگفتهها که نام بردم، از طبقهبندی خارج شده است و ما میتوانیم به انتشار این مسائل و موضوعات بپردازیم و محدودیتی در انتشار آن نداریم. از ایام جنگ، سوژههای بسیاری به جا مانده که کسی سراغش نرفته است. یکی از سوژهها، مهاجران جنگی به شمار میروند که تاکنون چندان به این موضوع پرداخته نشده است. در هشت سال دفاع مقدس، نه تنها ارتشیان، بسیجیان و سپاهیان با آن درگیر بودند، بلکه به نوعی شاهد حضور مردم و درگیری آنها در این جنگ بودیم. مردم پنج استان مرزی به صورت مستقیم با جنگ در ارتباط بودند و استانهای دیگر هم به جهت بمبارانهای پی در پی از سوی دشمن هم درگیر این ماجرا بودند. بسیاری از مردم مرزهایی همچون گیلانغرب، خوزستان و دزفول مهاجرت کردند که همین مهاجرتها در زندگیشان بسیار تأثیرگذار است.
علامیان اظهار کرد: لنجداران آبادان، یکی از موضوعاتی بوده که به آن پرداخته نشده است. در آن ایام لنجدارها خصوصی بودند و زمانی که آبادان در محاصره بود، مردم از دریا تردد داشتند که این تردد توسط لنجها صورت میگرفت. معتقدم نویسندگان ما به سراغ این لنجدارها بروند و حقایق را ثبت کنند. آنها خاطراتی دارند که میتوان این خاطرات را منتشر کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که اسناد منتشره از دفاع مقدس برای نسل امروز تأثیرگذار بوده است؟ گفت: همه اینها نسبی است و نمیتوان مطلق گفت که نسل امروز ما با مسائل هشت سال دفاع مقدس بیگانه است. شمار زیادی از نسل امروز از پایداری و مقاومت رزمندگان در برابر دشمنان بیخبرند و به همین نسبت شمار بسیاری از جوانان هم از این موضوعات مطلع هستند و از اهداف شهدا و جانبازان دفاع میکنند. شهدای مدافع حرم، تأثیرگرفته از هشت سال دفاع مقدس است. به تعبیر مقام معظم رهبری، شهدای مدافع حرم علاوه بر عرق دینی و انقلابی، بصیرت دارند. درواقع شهدای مدافع حرم، شهدای مدافع انقلاب هستند و مدافع همان ارزشهایی هستند که نسل قبل در هشت سال دفاع مقدس در برابر دشمن پایداری کردند.
دبیرکل انجمن روزنامهنگاران دفاع مقدس تصریح کرد: حرفه روزنامهنگاری، حرفهایست که پیامی را به عموم مردم میرساند، درواقع رسانه واسطهای است که اطلاعات و آگاهی را به جامعه منتقل میکند؛ بنابر این زبان روزنامهنگار برای انتشار مطالب باید عام باشد و روزنامهنگارانی که به ویژه در حوزه ایثار و شهادت هستند، باید همین حس را داشته باشند و مطالب را به صورت عام انتقال دهند. متأسفانه ایرادی که به رسانهها وارد میکنم این است که آنها به دلیل آنکه خودشان از مسائل و اطلاعات جنگ مطلع هستند، براساس اطلاعاتشان مطالب را منتشر میکنند. آنها باید مطالب را ریز کنند و جزئیتر مسائل را انتشار دهند.
وی بیان کرد: یک روزنامهنگار دفاع مقدس باید بیمطالعه وارد جرگه نشود و حتما تاریخ عملیات، ابتدا و انتهای جنگ و حتی نقاط عطف جنگ را بداند. همچنین مکانهای مهم جنگ را بشناسد. سپس قلم و زبانی داشته باشد که برای عامه مردم مفید باشد. همچنین از زبان تازهای برخوردار و سوژههای نابی داشته باشد در عناوین و تیترهایش دقت کند. همه اینها اصول حرفهای یک روزنامهنگار است که با رعایت آن میتواند، تأثیرگذاری داشته باشد.
علامیان اظهار کرد: مقام معظم رهبری از جنگ و هشت سال دفاع مقدس به عنوان یک گنج یاد کردهاند. ماهیت گنج، پنهان بودنش است یعنی هشت سال دفاع مقدس ما یک سرمایه پنهان است که باید از آن استخراج کنیم. معتقدم یک کارشناس فرهنگی باید در این گنج، رگههایی را پیدا کند و مطالبی را از آن استخراج کند که تاکنون مورد غفلت و پنهان قرار گرفته شده است. مطالبی که تاکنون از آن بیخبر بودهایم. آنچه که مسلم است این بوده که ما هنوز بطور کامل نتوانستهایم این گنج را استخراج کنیم و هنوز جای استخراج و کشف باقی بوده و حتی ممکن است که سالها به طول بیانجامد.
وی یادآور شد: بار اصلی بیان ناگفتهها در این روزگار امروز و معاصر ما مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس است، زیرا به طور انحصاری، اسناد و مدارکی در دست مرکز بوده که باید اینها بیرون بیاید و در اختیار محققان و پژوهشگران قرار بگیرد و حاصلش تبدیل به کتاب شود. همچنین متولیان فرهنگی در نشر آثار دفاع مقدس مأموریت دارند تا آثار را تبدیل به مکتوب کنند. ما مراکزی سراغ داریم که اسناد، صوت و عکسهای بسیاری از ایام دفاع مقدس را جمعآوری کردهاند که هنوز منتشر نشده است. جمعآوری اسناد کافی نیست و باید حتما منتشر شود تا به دست مردم برسد.
گفتوگو از زینب رازدشت
انتهای پیام