
به گزارش ایکنا از گیلان، علی ططری، رئیس مرکز اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی امروز، 14 مرداد در آیین گرامیداشت یکصدودوازدهمین سالگرد جنبش مشروطیت در ایران که با محوریت مجاهدین گیلان در سالن اجتماعات سازمان نظام مهندسی استان در رشت برگزار شد، 14 مرداد را در زمره مهمترین رخدادهای تاریخی برای تمام ایرانیان دانست که مهجور مانده و اظهار کرد: سالروز صدور فرمان مشروطیت کمتر از روز ملی شدن صنعت نفت برای ما نیست.
وی افزود: پدران ما 112 سال پیش به عنوان پیشروان آزادی، دموکراسی خواهی و مردم سالاری در کمتر از 40 سال بعد از ژاپنی ها بنای پارلمان و قانون اساسی را در قاره کهن نهادند و جزو 30 کشور پیشرو دنیا در تاسیس پارلمان بودند لذا وظیفه داریم 14 مرداد را گرامی بداریم.
رئیس مرکز اسناد کتابخانه مجلس، با اشاره به وضعیت پارلمان و قانونگذاری در ایران بعد از 112 سال، خاطرنشان کرد: پارلمان و نهاد مجلس مهمترین ثمره جنبش مشروطیت ایران است. در واقع مشروطه خواهان به دنبال تاسیس عدالت خانه به عنوان یکی از ارکان مشروطیت و حکومت قانون بودند که این هدف میسر شد و امروز 112 سال قانونگذاری را پشت سر گذاشته ایم و 34 دوره مجلس در ایران منعقد شده است.
ططری، با بیان اینکه حدود سه دهه اخیر دنیا مقوله سنجش پارلمان را دنبال می کند، گفت: موسسات بین المللی و اتحادیه های اروپایی یکسری استانداردهای لازم را برای پارلمان طراحی کرده اند و لذا اگر بخواهیم پارلمان خودمان را در قالب این استانداردها بررسی کنیم، وضعیت مطلوبی نداریم.
اصلاح قوانین بعد از تصویب موجب ناکارآمدی می شود
وی قدرت و کیفیت را دو معیار مهم در اعتبارسنجی پارلمانی دانست و یادآور شد: 40 معیار کلی مد نظر سازمان های بین المللی قرار دارد که به چهار بخش قدرت مجلس، رابطه مجلس با قوه مجریه، قدرت درونی نهاد مجلس و مناسبات حکومتی تقسیم می شود.
رئیس مرکز اسناد کتابخانه مجلس، اصلاح زیاد قوانین، استفساریه ها و تصویب بیش از اندازه قوانین را از جمله عمده ترین معضلات پارلمانی ایران طی پنج دهه اخیر دانست و عنوان کرد: امروز بیش از 11 هزار قانون مصوب در مجلس داریم که از سال 1285 تاکنون و در طی 34 دوره تصویب شده است.
ططری، با بیان اینکه اصلاح قوانین بعد از تصویب موجب ناکارآمدی می شود، تصریح کرد: همچنین بهترین قانون، قانونی است که ساده و عوام فهم باشد و شهروندان با هر میزان سواد، به راحتی منظور قانونگذار را درک کنند.
وی با اشاره به نامگذاری 9 تیر به عنوان روز جهانی مجلس از سوی سازمان ملل، ادامه داد: دنیا به این سمت در حرکت است که جایگاه و تاثیر پارلمان را به عنوان ابزاری برای بهبود زندگی و اعمال قدرت بیشتر مردم پررنگ کند لذا یکی از راه های برون رفت از مشکلات فعلی این است که جامعه ما نگاه متفاوتی به پارلمان پیدا کند و قدرت شایسته و بایسته ای را به نهاد قانونگذاری بدهد، زیرا اگر پارلمان قدرتمند شود، احزاب قدرتمند خواهند شد و سطح مشارکت و آگاهی مردم بالا می رود.
این مقام مسئول، آرشیو مجلس را دربردارنده 14 میلیون سند اعم از اسناد مجلس شورای ملی، مجلس سنا و مجلس شورای اسلامی دانست و گفت: همه اسناد از مجلس دوم تاکنون را به صورت کامل در اختیار داریم. البته مجلس اول توسط لیاخوف به توپ بسته شد و اسنادی از آن باقی نمانده است.
ططری، با اشاره به تکمیل فهرست نویسی از اسناد عرایض، انتخابات و کمیسیون ها، اظهار کرد: فهرست کامل اسناد انتخابات تا دوره 18 چاپ شده و از دوره 18 تا 24 تا آخر امسال منتشر خواهد شد.
رئیس مرکز اسناد کتابخانه مجلس، اسناد گیلان را در دوره عرایض و انتخابات دانست و متذکر شد: گیلان در مجلس نخست 6 نماینده داشته است.
وی از انتشار کتاب «خاطرات میرزا احمدخان عمارلویی»، یکی از رجال گیلانی دوره مشروطیت خبر داد و عنوان کرد: کتاب «اسناد گیلان در دوره مشروطیت» که شامل عرایض مردمی دوره 2 تا 5 است، به عنوان اولین مجموعه اسناد عرایض آماده چاپ بوده و کتاب «خاطرات یوسف مشار اعظم» نیز در دست اقدام است.
انتهای پیام