به گزارش ایکنا، ایرنا نوشت: از زمان تصویب قانون منع بهکارگیری بازنشستگان، حواشی و اظهارنظرها مربوط به سرنوشت شهرداری تهران از بقیه افرادی که مشمول این قانون میشوند بیشتر است.
اظهارات پیرامون ماندن و رفتن افشانی از شهرداری تهران را میتوان به دو دسته تقسیم کرد. عدهای که بر اجرای قانون تأکید دارند و میگویند افشانی قطعاً باید برود و دسته دوم افرادی که دنبال پیدا کردن راهی برای ماندن افشانی هستند.
در این میان به اعتقاد برخی، افرادی که بهدنبال رفتن افشانی از شهرداری تهران هستند، اهدافی فراتر از اجرای قانون را دنبال میکنند. حجت نظری از طیف اعتماد ملی شورا که نقش اصلی را در انتخاب افشانی داشت، یکی از این افراد است که میگوید: معتقدم در این بازی و صحبتهایی مبنیبر این که آقای افشانی باید از شهرداری برود، با دو گروه طرف هستیم: گروه رقیبی که دانسته تلاش میکند که مدیریت شهری را زمین بزند. گروه دیگر، دوستانی هستند که از روی ناآگاهی یا سادگی به این بازی ورود کردهاند و به آتش آن دامن میزنند.
معتقدم که نه شهر و نه مدیریت شهری تهران، تاب و توان این را ندارد که بخواهد شهردار جدید را به خود ببیند.
** تلاش برای ماندن افشانی بدعت و غلط است
ابراهیم نکو، نماینده سابق مجلس ازجمله کسانی است که معتقد است قانون در زمینه ماندن یا رفتن افشانی شفاف است و دادن استفساریه و تلاش برای ماندن افشانی یک بدعت و کاری غلط است.
وی در گفتوگو با ایرناپلاس میگوید: بحث اجرای قانون نباید متکی به فرد یا گروهی خاص باشد که عدهای نظرشان را اعمال کنند و عدهای دیگر برخلاف آن عمل کنند. قانون برای همه است و همه در برابر آن برابرند. تنها در این زمان است که قانون محکم و استوار به مسیر خود ادامه خواهد داد.
به گفته او، قانون در مواردی استثناهایی دارد که در خود قانون بازنشستگان، این استثناها مشخص است. اگر قرار بود افراد دیگری مثلاً کسانی که بازخرید شدهاند مستثنی باشند، در قانون میآمد. پس میتوان نتیجه گرفت که قانون، نقض این استفساریه خواهد شد و ناقض آن چیزی است که شورای شهر بهدنبال آن است.
نکو با اشاره به این استدلال که «اگر شورا بخواهد به این بیندیشد که با انجام یک کار قانونی، دیگران در مورد آن بد فکر خواهند کرد» گفت: این استدلال صحیح نیست. اتفاقاً شورای شهر تهران باید طلایهدار اجرای این قانون مهم باشد. چه بسا باید بهعنوان یک فرصت طلایی به آن نگاه کنند و افراد جوان و کارآمد و تحصیلکرده را برای تصدی شهرداری تهران انتخاب کنند. یکی از ضعفهای مدیریتی ما همین بها ندادن به جوانان است و فکر میکنیم جوانان تحصیل کرده توانایی عهدهدار شدن مسئولیت را نخواهند داشت.
به اعتقاد او، عمل و تمکین به قانون، یکی از امتیازات آحاد جامعه بهویژه برای شورای شهر تهران است و از سوی دیگر، یکی از شعارهای شورای شهر پنجم، جوانگرایی و استفاده از تخصص افراد بهروز است.
**شورا قانون را زخمی نکند
وی با بیان اینکه طرح چنین مسائلی از سوی شورا خود میتواند چالش و شکاف را بیشتر کند، تأکید کرد: شورا باید حتماً به دنبال اجرای قانون باشد و آن را زخمی نکند.
«واقعیت این است که این قانون، شور و شوقی را در جوانان بهوجود آورده و آنان افقهای جدیدی پیش روی خود میبینند. پس اگر نمایندگان بخواهند برای قانون استثنا قائل شوند، به اعتقاد من منزلت مجلس زیر سؤال می
این نماینده سابق مجلس در پاسخ به این سؤال که آیا با شرایط فعلیِ مدیریت شهری رفتن افشانی به نفع شهرداری تهران است یا خیر، میگوید: سازمانهای بزرگ و مهم و نهادهای عملیاتی مانند شهرداری تهران قوانین و چارچوبی دارند که اگر درست اجرا شوند، بدون وجود شهردار هم مسیر خود را برای مدتی طی و وظایف خود را انجام میدهند. دوم: اگر ما برای پست شهردار تهران با قحط الرجال مواجه بودیم، این حرف درست بود. از این گذشته در این مدت کوتاه هم معجزه و کار شگرفی انجام نشده است که ما بخواهیم با نبود آن شاهد اتفاق بد و بزرگی باشیم.
** ماندن یا رفتن افشانی را مجلس تعیین میکند
اما در این میان، داریوش قنبری، معاون امور مجلس شهرداری تهران معتقد است شهردار تهران بر اساس قانون در رده معاونین رئیسجمهوری، وزرا و عضو کابینه است و وضعیت وی با سایر شهرداران کشور متفاوت است.
وی در عین حال به ایرناپلاس میگوید: با تمام تفاسیری که وجود دارد، ماندن و یا رفتن افشانی را مجلس تعیین خواهد کرد و منتظر تعیین تکلیف نهایی این قانون در شورای نگهبان هستیم تا نسبت به وضعیت آقای افشانی استفساریه بدهیم. زیرا ایشان 27 سال خدمت و خود را بازخرید کردند. بنابراین تا زمان بازنشستگی زمان زیادی دارند.
معاون پارلمانی شهرداری تهران با بیان اینکه با وجود ابهامات برای من جای تعجب است که چرا برخی محکم و متقن نسبت به سرنوشت شهردار تهران اظهارنظر میکنند، گفت: با توجه به جایگاه و وظایف مدیریت شهری، رفتن شهردار به ضرر مدیریت شهری است. آقای افشانی مدیر توانمندی است و رفتن ایشان به نفع شهر تهران نیست. انتظار ما از مجلس، توجه ویژه به جایگاه شهردار تهران است.
به گفته قنبری، به هر حال استفساریه لازم است چون با توجه به جایگاه شهردار تهران که در رده وزراست، باید ابهامات برطرف شود.
** احتمال استیذان از رهبر انقلاب برای ماندن افشانی
وی در پاسخ به این سؤال که آیا احتمال استیذان از مقام معظم رهبری برای ادامه فعالیت افشانی در شهرداری تهران وجود دارد، گفت: از همان ابتدا که طرح ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان در مجلس به تصویب رسید نگرانیهایی در مورد وضعیت شهردار تهران وجود داشت. با بعضی از بزرگان مجلس در این زمینه صحبت شد. آنها هم اعلام کردند که نگران نباشید، اگر آقای افشانی مشمول باشد میتوان از رهبری اذن گرفت.
معاون پارلمانی شهرداری تهران در واکنش به گفتههای حجت نظری مبنیبر اینکه جریانی با اصرار بر رفتن افشانی از شهرداری بهدنبال ناکارآمد نشان دادن شورای پنجم است نیز گفت: معتقدم جدا از مباحث قانونی و موضوع شهردار تهران، مجلس باید به انتخاب منتخبین شوراها احترام بگذارد و همانطور که نمایندگان و مقامات خاص مستثنی شدهاند، شهرداران منتخب شورا را نیز باید مستثنی میکرد.
«من هم موافقم که یک جریان سیاسی خاص دنبال این است که در سیستم جدید شهرداری و شورای شهر تهران موفقیتی بروز و ظهور نکند و در اینکه بعضی وابستگان مدیریت سابق شهری بهدنبال سنگاندازی در کار این گروه جدید هستند، تردیدی نیست.»
قنبری خاطرنشان کرد: با این حال اصل مصوبه مجلس خوب است و در مورد آن تردیدی نیست. زیرا سبب پالایش در میان مدیران میشود. حتی آقای افشانی به من توصیه کردند «به عنوان نماینده شهرداری در تهران حق مخالفت با این مصوبه را ندارید و از آن حمایت کنید.»